15 köylüye casusluk suçlaması

Van’da sınırda ticaret yapan köylülere yönelik baskınlarda gözaltına alınanlardan 15’i “İran’a casusuluk” suçlamasıyla tutuklandı.

Van’da geçen hafta içinde gerçekleştirilen ve kamuoyundan gizlenen ev baskınlarında gözaltına alınan 41 kişiden 15’i İran devletine casusluk iddiasıyla tutuklandı. Bavul ticareti yaparak geçimini sağlayan bu kişilerin telefonda yaptığı ‘Benim emaneti unutma’ gibi konuşmalar, ajanlık faaliyeti olarak değerlendirildi.

Van’ın Saray ve Özalp ilçelerine bağlı köylerde 14 Mayıs sabahı evlere baskın düzenleyen Jandarma Özel Harekat (JÖH) elemanları, 41 Kürt köylüsünü gözaltına aldı. Özellikle Bakışık ve Turgalı Köylerinde yoğunlaşan operasyonlarda gözaltına alınan 41 kişi, 4 gün gözaltında tutulduktan sonra Özalp Cumhuriyet Savcılığı’na çıkarıldı. Buradan tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 41 kişiden 15’i “Devlet sırlarına karşı işlenen suçlar kapsamında casusluk yaptıkları” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Suçlamalar şöyle: “Şüphelilerin yabancı ülke istihbarat çalışanları ile iletişime geçtikleri, Türkiye devletinin veya vatandaşlarının ya da Türkiye’de oturmakta olanların zararına olarak yabancı ülke istihbarat servisinin talepleri doğrultusunda yaşadıkları bölgedeki kamu kurumlarının ve değişik alanların görüntülerini çektikleri, yabancı istihbarat görevlisinin talebi doğrultusunda temin ettikleri bu bilgileri yabancı ülke istihbarat servisine bildirdikleri, yaptıkları işler karşılığında tape kayıtlarından anlaşılacağı üzere menfaat temin ettikleri tespit edilmiştir.”

26 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İran ile Türkiye arasında son zamanlarda varılan mutabakat sonucu kurulan hudut karakolları ve örülen duvarlar nedeniyle sınır ticareti yaparak geçimlerini sürdürmeye çalışan köylüler şimdi de ‘ajanlık’ yapmakla suçlanıyor.

SINIR KÖYLERİ BOŞALTILMAK İSTENİYOR

Son zamanlarda köylüler yoğun ‘güvenlik kuşatması’ altında tutuluyor. Özellikle ’33 Kurşun’ katliamının işlendiği yer olarak bilenen Yukarı Turgalı köyü sakinleri endişeli. Bir köylü, “Eskiden biz sınırı geçip mazot getiriyorduk. Sınırda mazot götüren 200 kişi son 20 yılda katledildi. Sınır ticareti yapmamız engelleniyor. Bizi kendilerine muhtaç etmek istiyorlar. Karakollar, jiletli teller ve duvarlar örüldü… Bu yetmedi şimdi de ‘ajanlık yapmak’la suçlanıyoruz. Burada ajanlaştırma faaliyeti yürütülüyor ve muhtemelen İran sınırında bulunan köylülerin göç etmesini istiyorlar” dedi.

CASUSLUK DEĞİL, BAVUL TİCARETİ

Tutuklanan 15 kişinin tape kayıtlarında İranlı istihbarat ajanlarıyla görüşmeleri olduğu iddia ediliyor. Soruşturmaya ilişkin bilgi veren avukatlar ise şunları söyledi: “Saçma bir durum… Şahıslar bavul ticareti yaparak yaşamını idame ettiriyor. Alışveriş yaptığı insanlarla konuştukları ‘Emanetimi unutma’ gibi cümleler ajan faaliyeti olarak değerlendirilerek tutuklama gerekçesi yapılmış. Çay, sigara 2-3 paket bavul ticareti kapsamındaki işleri ajan faaliyeti olarak görülmüş. Tamamen geçimini sağlamak için bavul ticareti yapan bu insanlar devletin gizli bilgilerini ifşa etmekle suçlanıyor.”