180 akademisyen: Türk devletinin cinayetlerine dur denilmeli

Sine ve Kirmaşan üniversitelerindeki 180 akademisyen Türk devletinin Efrin işgal girişimine karşı yayınladığı bildiride uluslararası kamuoyuna sessizliklerini bozma çağrısı yaptı. Akademisyenler, "Bu sınırsız cinayete dur denilmeli" dedi.

Rojhilat'ın (Doğu Kürdistan) Sine ve Kirmaşan vilayetlerindeki üniversitelerin öğretim görevlileri, yayımladıkları bir bildiriyle Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınadı, uluslararası kamuoyunun sessizliğine ise tepki gösterdi. Aralarında Eshed Xefûrî, Hadi Talimuradî, Bahar Emanî ve Şeyda Fethi gibi isimlerin de olduğu 180 akademisyen, "Erdoğan dünya tarihinde kara sayfaları olan katliamlara bir yenisini daha eklemek istiyor. Uluslararası aktörlerin bu sınırsız cinayete dur demelerini talep ediyoruz" dedi.

180 akademisyenin imza attığı bildiride şu ifadeler yer aldı:

"Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türk devleti, Kürtlerin iradesini Kobanê ve diğer Kürt kentlerinde kıramayınca, bugün Rusya ile yapılan kirli bir anlaşmayla, ABD'nin yeşil ışığıyla, Ortadoğu için "insan hakları" sloganları atanların sessizliğiyle Efrin'i işgale yelteniyor.

"Türk devleti, ordusu ve Suriye'yi kan gölüne çeviren çetelerle son teknoloji ürünü silahlar kullanarak, Kürt, Arap, Türkmen, Çerkes, Alevi Êzidî ve yarım milyondan fazla göçmenin yaşadığı Efrîn'e saldırıyor. Bu saldırılarda şimdiye kadar onlarca kadın ve çocuk katledildi. Erdoğan dünya tarihinde kara sayfaları olan katliamlara bir yenisini daha eklemek istiyor.

"Bizler bu bildiriye imza atan Kirmaşan ve Sinê üniversitelerindeki öğretim görevlileri olarak, bu dört hususu dile getirmeyi bir görev biliyoruz:

- Türk devletinin uluslararası kamuoyunun gözü önünde başka bir ülke topraklarına yaptığı saldırılar gayrı meşrudur ve suçtur.

- Türk devletinin hegemonyasını genişletmek için başlattığı bu saldırı, Suriye barışını tehlikeye atıyor.

- Bu harekat yabancı güçlerin bölgeye müdahalesinin zemin sunmaktadır.

- Bu bölgede yaşayan sivillerin geleceği ve yaşam güvencesi hiçe sayılmaktadır.

"Türk devletinin bu tecavüz ve cinayetlerine karşı sessiz kalanların da tüm uluslararası evrensel hukuk normlarına karşı suç işlemiş olarak görüyoruz. Türk devletinin bu saldırını kınıyor ve mahkum ediyoruz. Başta İran olmak üzere uluslararası aktörlerin bu sınırsız cinayete dur demelerini talep ediyoruz."