233 cenaze kimsesizler mezarlığına defnedilecek!

233 cenaze, başvuru yapılmadığı takdirde kimsesizler mezarlığına defnedilecek. 

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyü kırsalında bulunan, farklı tarihlerde yaşamını yitirmiş 267 cenaze, 19 Aralık 2017 tarihinden bu yana İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) bekletiliyor. ATK’ye götürülmesinin üzerinden 443 gün geçmesine rağmen yalnızca 2 aile cenazelerini alabilmiş durumda. Geriye kalan 265 cenaze ise hâlâ ATK’de bekletiliyor.

'BİR AN ÖNCE BAŞVURU YAPILMALI'

Cenazelerin alınması için şimdiye kadar 32 aile başvuruda bulunurken, 233 cenaze için ise herhangi bir başvuru yapılmış değil. İnsan Hakları Derneği (İHD) Tatvan Şubesi, aileleri bir an önce başvuru yapma çağırarak, aksi takdirde 233 cenazenin kimsesizler mezarlığına defnedileceğini söyledi. 

'NE İNSANLIĞA NE İSLAM'A UYUYOR'

Cenazesi mezarlıktan çıkarılan Abdülhamit Döner’in babası Şebap Döner ise cenazeyi almak için yaklaşık 3 aydır ATK’ye başvuruda bulunduklarını ancak hâlâ herhangi bir cevap alamadıklarını söyledi. Döner, şöyle konuştu: “Cenazelerimizin bizlere verilmemesinin ne insanlık hukukunda ne İslam hukukunda ne de vicdanlarda bir karşılığı yoktur. Devletin kanunlarına göre de cenazelerimizi bizlere vermeleri gerekiyor. Ben 3 aydan fazladır bekliyorum. Ne zamana kadar bekleyeceğiz onu da bilmiyoruz” dedi. Cenazelerini almak için başvuru yapmayan ailelere de seslenen Döner, “Cenazesi mezarlıktan çıkartılan; ancak başvuru yapmayan tüm aileler de gidip cenazelerini almak için başvuru yapsınlar."

MEZARLIK YIKILMIŞTI

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı tarihlerde yaşamını yitirmiş 267 kişinin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı 19 Aralık 2017 tarihinden iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilmişti.