24 Haziran’dan sonra mülteci sayısında artış gözleniyor

Van’da 24 Haziran seçimlerinden sonra mülteci sayısında artış gözleniyor. Her gün yüzlerce mülteci Van Şehirlerarası Otobüs Terminalinde yasadışı şekilde başka illere gönderiliyor.

24 Haziran seçimlerinde sonra Van’a mülteci sayısında artış gözleniyor. Van’a gelen mülteciler, günlerce Van Otogarında bekletildikten sonra, yasadışı şekilde otobüslerle başka şehirlere gönderiliyor. Daha önce Van’a gelen mülteciler gece geç saatlerinde gizlice otobüslere bindirilip gönderiliyordu. Son dönemlerde gelen mülteciler ise, gündüz saatlerinde gönderilmesi dikkat çekiyor.

VAN’A MÜLTECİ AKINI DEVAM EDİYOR

Güney ve Doğu Kürdistan’a komşu olan Van kentine her gün yüzlerce mülteci geliyor. Yaşları 15 ile 25 yaş arasında değişen mülteciler genellikle Afganistan, İran, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerden Van’a geliyor. Bu ülkelerden Van gelen mültecilerin büyük bölümü Van’da kalırken, bir kısmı ise diğer bölge kentlerine ve Türkiye şehirlerine yerleştiriliyor.

MÜLTECİLER ARTIK GÜNDÜZ SAATLERİNDE GÖNDERİLİYOR

24 Haziran seçimlerinde önce gece saatlerinde polis eşliğinde gizlice otobüslere gönderilen mülteciler, 24 Haziran’dan sonra gündüz saatlerinde gönderiliyor. Van Otogarın ön kısmında normal yolcular otobüslere binerken, bazı firmalar ise Otogar arkasından mülteci taşıyor. Otobüslere bindirilmeden önce otobüs firma yetkilileri, mültecilerle pazarlık yapmaları ve para alışverişinden sonra mültecileri otobüsler bindiriliyor. Gündüz saatlerinde yapılan bu yasadışı olaya polisin haberdar olduğu ve göz yumduğu belirtiliyor.

AKP’NİN AMACI BÖLGENİN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRMEK

AKP hükümeti, bölgeye yerleştirdiği Afgan, Çerkes, Özbek ve Kırgız 'göçmenler' ile bölgenin demografisini değiştirmeyi hedefliyor. AKP bu amaçla Van ve Bitlis kentlerine binlerce mülteci yerleştirmişti. AKP hükümeti bundan kısa bir süre önce de Ukrayna'dan yaklaşık 250 Gergavuz Türkünü Bitlis'in Adilcevaz ilçesine birçok Kırgız ailesini de Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne yerleştirdiği ortaya çıkmıştı.

AKP'nin, hem bölgenin demografisini değiştirme, hem de PKK'ye karşı korucu olarak kullanmak istediği 75 bin söz konusu göçmeni bölgeye yerleştirmeyi planladığı belirtiliyor.