40. yıl kutlamasından notlar

‘Kandi’le girmenin vakti geldi. Kandil’i tarumar edeceğiz. Kandi’le gidip oturacağız’ diyen Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya gerillalardan cevap gecikmedi.

PKK’nin 40. yıl kutlamalarında konuşan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, 40. yılın zafer ve final yılı özelliği taşıdığını söyledi.

PKK’nin soluksuz geçen mücadelesinin 40. yıldönümüne girerken Medya Savunma Alanları'ndayız. Vadilerden, gerillayla bütünleşen patikalardan yükselerek arşınladığımız dağlarda gerillanın izini sürüyoruz. Vardığımız ilk gerilla kampında hummalı bir hazırlık söz konusu. Bu hazırlıkların, PKK’nin 40. kuruluş yıl dönümü kutlamaları için yapıldığını anlıyoruz. Gerillaların gözlerinin içi gülüyor ve 40. yıla yakışır bir heyecan gözlerinden okunuyor. Hazırlıkların tamamlandığını ve sabah büyük bir kutlamanın yapılacağını öğreniyoruz.

Ertesi sabah saat 05.30’da -ki hava henüz karanlık- etkinliğin yapılacağı alana doğru büyük bir grupla yola koyuluyoruz. Dağların yükseklerinde kutlama alanına doğru ilerlerken ılık bir rüzgar eşlik ediyor. Mevsim sonbahar ve gün ışımasıyla beraber güzün sarı sıcak renkleri görünürlük kazanıyor. Doğa da pastel bir elbise kuşanarak gerillaların bu bayramına katılmaya hazırlanıyor gibi. Birlikte hareket ettiğimiz grubun içi içine sığmıyor. İçlerinden birinin başlattığı strana hepsi birden katılarak gür seslerini dağların ötesine ulaştırmak istercesine haykırıyor.

TOPLUMSAL DOĞUŞ GÜNÜ

Gerilla stranlarıyla geçen zamanın farkına varmadan tören alanına yaklaşıyoruz. İlerledikçe etkinlik alanına gelmekte olan grupların slogan seslerini duyuyoruz. Dört bir yandan yükselen slogan sesleri birbirine karışıyor ve onlarca patikanın kesiştiği meydan, gerillaların kucaklaşmasına sahne oluyor. Çeşitli yerlerden gelerek birbirini gören gerillalar söze bayram kutlaması ile başlıyor ve uzun sohbetlerle devam ediyor.

Gruplardan birinde yer alan Hoşeng, kendisi için bu günün ne anlam ifade ettiğini sorunca, PKK’nin kuruluş yıl dönümünün hem kendisi hem de Kürt halkı için bir doğum günü olduğunu söylüyor. Gerilla Hoşeng, “Ben kendi doğum günümü bilmem ama bunun önemi yok. Ne de olsa halk olarak bize yeniden doğuşu sağlayan bir günümüz var” diyor.

PKK ZAMANI

Gerillalarla kısa sohbetimizin ardından kutlama etkinlikleri askeri törenle başlıyor. Yüzlerce gerilla içtima pozisyonunu alırken tören kıtasının önünde PKK, HPG, KCK ve PAJK bayraklarının yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri açılıyor. Gerillaların ellerinde tuttukları PAJK bayraklarının dalgalanışı, PKK ile gelişen kadın özgürlük çizgisinin partileşmesinin sembolü olarak dikkatimizi çekiyor. Zaten karşılaştığımız kadın gerillaların çoğu PKK’nin bir kadın partisi olduğunu ifade etmekten geri durmuyor.

Törende yerini alan gerillalar dünyanın hiçbir ordu gücünde olmayan bir özelliğe sahip. Özgürlük için silah kuşananlar arasında 18 yaşından 50’li yaşlarına varana dek geniş bir yelpazede farklı jenerasyonlara rastlamak mümkün. Bu ortamla karşılaşınca PKK ile geçen 40 yılın nesilden nesile süren bir zaman eğrisi oluşturduğunu düşünmeden edemiyor, kendimizi bir zaman tüneline girmiş gibi hissediyoruz. Bu tablo, 1970’lerde bir grup gencin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın öncülüğünde başlattıkları özgürlük serüveninin yıllar geçtikçe kendisini ordulaştırması ve uluslaştırmasının hikayesini özetler nitelikte.

SAVAŞ VE ZAFER KARARLILIĞI

Biz gerillaları izlemeye devam ederken bu hikayenin yaratıcılarından Duran Kalkan günün anlam ve önemine ilişkin tören kıtasına sesleniyor. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, konuşmasına şehitleri anarak ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm Kürt halkının Diriliş Bayramı’nı kutlayarak başlıyor. Kürdistan’ın PKK ile daha bir güzel ve yaşanılır olduğuna dikkat çeken Kalkan, 20-28 Ekim'de gerçekleştirmiş oldukları Merkez Komite Toplantısı'yla 40. yıla giriş yaptıklarını belirtiyor.

Duran Kalkan, 40. yılın savaş ve zafer yılı olacağını ifade ederek tüm saldırıların boşa çıkartılacağını ve PKK’nin gelişiminin engellenemeyeceğini ortaya koyuyor. Ardından söylediklerinin ispatı olarak da 39 yılda yapılanların 40. yılın aynası olduğunu vurguluyor. Devrim için imkan ve fırsatların arttığını dile getiren Kalkan, değerlendirmelerinde mücadele kararlılığının altını çiziyor. Duran Kalkan’ın konuşmasının ardından tören kıtası bayramlaşma merasimiyle dağılıyor.

BOZULMAYAN SİNERJİ

Gerillaların kutlama etkinlikleri Türkçesi ‘dağların çığlığı’ olan müzik grubu ‘Awazê Çiya’nın konseriyle devam ediyor. Konser sırasında söylenen stranların sesi, ulaştığı her gerillanın dilinde yankılanıyor. Biriken sesin tınısı gerillaların kararlılıklarını gösteren bir nağmeye dönüşüyor. Biten her stranın ardından gerillaların Komalên Ciwan’ın başlattığı hamleye atfen “Serî Hilde” sloganını yükseltmesi başkaldırıya davet niteliği taşıyor.

Gerillalar bayram havasında kutlamalarını sürdürürken Türk savaş uçaklarının sesleri kulaklarımızı tırmalıyor. Ancak hiçbir şey, PKK’nin 40. yıl dönümü kutlamalarında oluşan sinerjiyi bozmaya yetmiyor. Öyle ki yoğun uçak hareketliliğine inat gerillaların kutlamalarını olağan seyrinde sürdürmesine şaşırmadan edemiyoruz.

40. YIL VE 4 PARÇA

Bayram yerinde Awazê Çiya’nın konseri sürerken gerillalar arasındaki turumuzu sürdürüyoruz. Gerillalar, Kürdistan’ın dört parçasından. Rojavalı, Rojhilatlı, Bakurlu, Başurlu gerillaları bir arada gördükçe Kürtler açısından ulusal birliğin yoğunca tartışıldığı bu süreçte PKK saflarında ulusal birliğin önemli ölçüde sağlandığına da tanıklık ediyoruz.

Özgürlük ezgileri kulaklarımıza doluşurken halay çeken gerillaların coşkusu ilgimizi çekiyor. Yanlarına yaklaşıp öykülerini dinlediğimizde hemen hepsinin öz yönetim direnişleri sürecinde PKK’yi tanıyarak gerillaya katıldıklarını öğreniyoruz. 40. yaşına giren PKK’nin son kuşağı olan militanlar, 40. yılda tüm silahlarıyla yönlerini faşist TC’ye yönelttiklerini belirtirken “Bakur’a gideceğiz. Devrim ve zaferin adresi Bakur’dur” diyor.

Konserin bitmesiyle yemek arası veriliyor. Gerillaların sofrasında karnımızı doyurduktan sonra servis edilen pasta, kutlama için hiçbir ayrıntının gözden kaçırılmadığını gösteriyor. Pastalarımızı yerken doludizgin süren savaş koşullarında bile gerillanın naifliğinden taviz vermediğini düşünüp tebessüm ediyoruz.

Dağlarda gerillalar tarafından önemli günlerde yaşanan buluşmalara büyük anlam biçiliyor. Bu büyük günün sonunda da anı fotoğrafları çekiliyor. Gerillalar birbirlerinden ayrılmadan önce çektikleri fotoğraflarla partilerinin 40. yıl dönümünü, zafer sözünü, devrim coşkusunu ve özgürlük tutkusunu ölümsüzleştiriyor.

40. YILA GİRİLİRKEN

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Kandi’le girmenin vakti geldi. Kandil’i tarumar edeceğiz. Kandi’le gidip oturacağız” diye dursun Medya Savunma Alanları'nda var olan realite, başka bir tablo ortaya koyuyor. Yıllardır PKK’nin varlığına ömür biçiliyor. Ancak PKK’nin 40. yılında gerilla safları daha da sıklaşıyor. Dağlar gerillaları, gerillalar dağlarıyla başta Türk devletinin ve irili ufaklı faşist güçlerin korkulu rüyası olarak büyümeye devam ediyor. Gerillalar, 40. yılın özgürlük kutlamalarıyla umuda göz kırpıyor.