Çakır: Dergul'de kayyumu kovacak, kooperatif kuracağız

HDP’nin Dergul Belediyesi eşbaşkan adaylarından Dursun Çakır, "Kayyumu kovacağız, kooperatif kuracağız ve beldeyi kalkındıracağız" dedi.

Sıltana Kurda olarak bilinen Meryem Xan gibi bir sanatçı çıkarmış olan Şırnak’ın Dergul beldesi, bugünlerde de yeniden üzerine düşen görevi yerine getirmeye, seçimlerde açık ara ile farkını ortaya koymaya hazırlanıyor. Koruculuğun en çok dayatıldığı yerlerden biri olan Dergul, direnişiyle de kendini her zaman kanıtlamasıyla biliniyor.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Dergul Belediyesi eşbaşkan adaylarından Dursun Çakır, 31 Mart'ta kazanacaklarından emin.

Dergul’de 1964 yılında doğan, evli ve 6 çocuk babası olan Çakır, beldede hatırı sayılır bir çiftçi olarak geçimini sağlıyor. Çakır, “2009’dan bu yana parti çalışmalarında aktif bir şekilde yer alıyorum. BDP’nin eşbaşkanı olarak ilk görevime başladım. Daha sonra 2011 yılında 'KCK operasyonları' ile tutuklandım. Yaklaşık 3 yıl cezaevinde kaldıktan sonra çıktım ve parti çalışmalarıma kaldığım yerden devam ettim” dedi.

‘KORUCU OLANA ÇİFTÇİLİK ALANLARI AÇIKTI, AMA BİZE…’

Devletin halka koruculuğu dayattığında bunu ilk reddeden ailelerden biri olduklarını ifade eden Çakır, şunları söyledi:

“Bu yüzden zaten her zaman herkesten daha çok baskıya da tüm aile maruz kaldık. Hayvanlarımızın yerleri bu dağ eteklerindeydi. Çıkartıldık. Bu yüzden yüzlerce hayvana bakacak yer bulamadığımdan satmak zorunda kaldım. Yine onlara göre yasak olan yerlerde tarım yaptığım topraklara sahiptim. Ama belli bir sınır belirlemişlerdi ve oradan öteye yalnızca korucu olan geçebilir, diyorlardı. Yani bize, ‘Koruculuğu kabul edersen o taraflara geçer, hayvanını da yerleştirirsin, ailen de tarımını yapar. Ama kabul etmezsen bu kadar alan ile yetinmek zorundasın’ derlerdi. Bize kalan bir avuç toprağa sahip çıktık ama yine de koruculuğu seçmedik. Ama zaman içerisinde bununla geçinemediğimizi görünce metropollerde yaşamaya mecbur kaldık. Yıllarca gurbette çalışmak zorunda kaldım."

'KAYYUMU KOVACAK, PROJELERİMİZE BAŞLAYACAĞIZ'

Çakır, şunları da söyledi: “Kazandığımızda ilk yapacağımız şey tabii ki önce o kayyumu oradan kovmak olacak. Çalışmalarımız ve halka hizmetimiz yoğunlukta kuracağımız kooperatif çerçevesinde şekillenecek. Onun dışında tabii ki bir halkı, bir bölgeyi en çok kalkındıracak olan kadınlara ve gençlere yönelik yapacağımız çalışmalar olacak. Bu çalışmalar da daha çok ekonomi, kültür ve eğitim alanlarında olacak."