Çarşema Sor Şengal dağında görkemli bir şekilde kutlandı

Şengal Dağında yediden yetmişe Êzidî halkı büyük bir coşkuyla Çarşema Sor bayramını kutladı.

Êzidîlik inancında yaradılış günü olarak kabul edilen ve Nisan’ın 13’den sonra gelen ilk Çarşamba günü kutlanan Çarşema Sor bayramı, Şengal Dağı’nda binlerce kişinin katılımı ile görkemli bir şekilde kutlandı. Sabahın erken saatlerinde Şehit Berxwedan ve Şehit Dilgeş Şehitliğine gelen halk, burada Şengal’de yaşamını yitiren savaşçıların mezarlarını ziyaret ettikten sonra kutlama alanı olan Serdeşt’e geçti. PADE, Şengal Demokratik Özerklik Meclisi, TAJE temsilcileri ve şehit ailelerinin konuşmaları ile katıldığı etkinlik, Şengal Dağı Kültür Merkezi ve Rojava’dan katılan birçok grubun seslendirdiği şarkılar ve tiyatro gösterisi ile devam etti. Geçen yıllara nazaran yüksek bir katılım ve büyük bir coşku ile kutlanan bayrama katılan Şengalliler duygularını ajansımıza aktardı.

'BUGÜNLERE DEVRİM ŞEHİTLERİ İLE ULAŞTIK'

Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere, Efrîn'in direnişçi halkı ve tüm Êzidîlerin bayramını kutlayan Zerdeşt Dinayi "Bugün rahat bir şekilde burada toplanabiliyor, bayramımızı kutluyor isek bu devrim şehitleri sayesindedir. Anıları önünde saygı ile eğiliyor, mücadelelerine bağlılığımızı ifade ediyoruz. Yeni ferman ve katliamlarla yüz yüze kalmamak için haklarımızı sonuna dek savunmalı, kendi öz yönetimimiz ve öz savunmamızda ısrar etmeliyiz. Bu temelde herhangi bir yanlışlığa düşmeden PADE’yi büyütmeliyiz. PADE tüm Ezidilerin sesidir" diye konuştu.

'YILLAR SONRA YİNE YAN YANAYIZ'

"Allah'ın ve savaşçılarımızın sayesinde rahat ve onurlu bir şekilde bayramımızı kutluyoruz" diyen sanatçı Abdulkerim Şengali şunları belirtti: "Artık tüm dünya kendimizi YBŞ-YJŞ, Ezidxan Asayişi ile savunabileceğimizi ve kendi kendimizi yönetebileceğimizi görmeli. Tüm bu kazanımlar Önder Apo sayesinde oldu."

Bu yılki bayramın kendileri için büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Xeyri Şengali, "Çünkü yıllar sonra ilk defa bu şekilde yan yana geliyoruz. Allah'tan ve savaşçılardan beklenti ve temennimiz o ki, barbar çetelerin elindeki kadın ve çocuklarımızın bir an önce kurtarılması ve önümüzdeki bayramların onlarla özgür bir şekilde kutlanması. Bu bayramı tüm Ezidi halkına, Efrînlilere, savaşçılarımıza ve şehit ailelerine kutluyorum."

PADE, DİRENENLERİN HALK İÇİN KURDUĞU BİR PARTİDİR

Ferman sonrasında ilk defa halkın bu şekilde toplanarak görkemli bir şekilde bayramlarını kutladığını söyleyen Arjin Şengal, "Bundan dolayı çok sevinçli ve moralliyiz. Ülke dışındaki halkımıza topraklarına dönme ve birliklerini güçlendirme çağrısı yapıyoruz. Önderliğin özgürleştiği özgür bayramlarda buluşmak için mücadeleyi büyütmeliyiz" dedi. "Bu kutsal günün vesilesi, Allah'ın ve Tawus meleğin izni ile Êzidîler ve tüm Kürt halkı özgürlüğü elde edecektir" diyen Sileman Rewoş, "PADE, fermandan bugüne direnenlerin, halk için çalışanların, emek verenlerin kurduğu bir partidir. PADE’ye sahip çıkmalı, büyütmeliyiz" çağrısında bulundu.

'SAVAŞÇILARIMIZIN ARKASINDA OLMALIYIZ'

Bu yılın yeni yılın başlangıcı, yeni yaşamın filizlendiği bir gün olduğunu söyleyen Armanc Şengal ise şöyle konuştu: "Yeni yılda halkımıza yeni başarılar ve özgür bir yarın diliyoruz. Halkımıza çağrımız, sonuna dek savaşçılarının arkalarında olmaları, Şengal’in özgürlüğü ve özerkliği için emek ve çaba sarf etmeleridir." Halkın yoğun katıldığı ‘Çarşema Sere Sale’ bayramı, sanatçıların katılımlarıyla şarkılar ve halaylar çekilerek geç saatlere kadar devam etti.