Çatak’ta toplu mezar davası sürüyor

Çatak Sulh Hukuk Mahkemesi’nde 7 yıldır süren toplum mezar davasında 8. duruşma yapıldı.

Duruşmaya katılan ve söz konusu çatışmada oğlunu yitiren Melek Avcı, 20 yıldır oğlunun kemiklerini aradığını söyleyerek mahkemenin bir an önce sonuçlanmasını istedi. ABD Massachuesetts Amherst Üniversitesi’nde Şiddet ve Çatışma Laboratuvarı Sorumlusu Dr. Venture Perez de duruşmaya gönderdiği raporda ölülerin cenazelerinin siyasallaştırılmasının suç olduğuna dikkat çekti.

Van’ın Çatak ilçesine bağlı Kayaboğazı Köyü Görentaş Yaylası’nda 12 Ekim 1998 günü Türk ordusu ile ARGK gerillaları arasında yaşanan çatışmada yakınlarını yitiren şikayetçilerin 2011 yılında başlattığı hukuki süreç devam ediyor. Şikayetçilerin olay yerinin incelenmesi, insan kalıntılarının ve delillerin toplanması, kemiklerin adli analiz ve adli kimlik tespitinin yapılması talebine ilişkin davanın 8. duruşması görüldü.

Çatak’ta 7 yıldır süren davanın 8. duruşmasında ilk olarak söz alan Avukat Turan Ece, mahkemeye sundukları uzman görüşünün dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Somut dosyamıza konu olan ve davacıların yakınlarına ait olan kemikler, ülkemizin çocuklarının kemiğidir, devlete karşı isyan etmiş, isyancı olmaları, onların bu ülkenin çocukları olduğu gerçeğini değiştirmez. Mahkemenizin talebimiz doğrultusunda karar vererek kayıp olan 7-8 kafatasının gerçekten nerde olduğuna ilişkin sonuca varılmasını istiyoruz. Konu edilen olaya ilişkin görüşümüz şudur: İhbarların şekli içeriği, şikayetçilerin manevi dilekleri ve somut talepleri, delillerin toplanacağı mekanların çevresel koşulları. İdarenin yarattığı uyuşmazlığın siyasal ve antropolojik kökenlerinin incelenerek hukuk ve adaletin yerine getirilmesini amaçlayan uzman görüşümüzdür” diye konuştu.

Ece ardından, ABD Massachuesetts Amherst Üniversitesinde Şiddet ve Çatışma Laboratuvarı Sorumlusu Dr. Venture Perez tarafından hazırlanan bilirkişi raporunu mahkemeye sundu.

Ventura raporunda toplu mezarlarla ile ölülerin cenazelerinin siyasallaştırıldığını ve bunun uluslararası hukukun ihlali olduğunu ifade etti.

Mahkeme ardından Ventura’nın raporunun incelenmesi ve diğer yazışmaların yapılması için duruşmayı 18 Temmuz 2017 tarihine erteledi.