Êzidî mezarlarına saldırı Meclis gündeminde

HDP'li Uca, Êzidî mezarlarına dönük korucular tarafından yapılan saldırıları Meclis gündemine taşıdı.

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Urfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Êzidî yerleşim yeri olan Zewra köyünde, Êzidîlere ait mezarlara saldırılması hakkında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

'KORUCULAR TARAFINDAN YAPILDIĞI SÖYLENİYOR'

Uca, önergesinde saldırıya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

"Basına yansıyan bilgilere göre, 16 Nisan’ı 17 Nisan’a bağlayan Referandum gecesi Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Êzidî yerleşim yeri olan Zewra köyünde, Êzidîlere ait mezarlara bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından bir saldırı gerçekleşmiş, “kutlama” adı altında 8 mezar tahrip edilmiştir. Viranşehir’de gerçekleşen bu saldırının korucular tarafından yapıldığı basına yansıyan diğer iddialar arasındadır. Ayrıca, söz konusu saldırıda tahrip edilen Êzidî mezarlarına ait çok sayıda fotoğraf basında yer almıştır.

Bu insanlık dışı saldırı, tarih boyunca Êzidîlik inancından dolayı kendi topraklarında 73 defa katliama ve göçe maruz kalmış Êzidîlerin ülkemizde hala bir hedef oldukları gerçeğini ortaya çıkarmıştır. İnsanlık değerlerine sığmayan bu saldırı Zewra köyünde kalan bir avuç Êzidî’nin göçe zorlanması tehlikesini beraberinde getirmiştir.

Ölülere karşı yapılan bu insanlık dışı uygulama, Êzidîlerin hafızasında derin bir yara açan 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de Êzidîlere soykırım uygulayan barbar İŞİD çetelerinin uygulamalarını akıllara getirmiş, ülkemizde yaşayan çok sayıda Êzidîyi dehşete düşürmüştür. Bütün inanç ve kültürler ölüye ve kabirlere saygı gösterilmesinin dinî bir zorunluluk olduğunu belirtir. Bu saldırı ile yalnızca Êzidî cemaatinin değerlerine saygısızlık yapılmamış, aynı zamanda büyük bir kin ve nefretle insanlık değerlerine saldırı gerçekleşmiştir. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşamış ve bu toprakların asıl sahipleri Êzidîlerin değerlerini korumak ve bu tür saldırıların önüne geçmek devletin temel görevidir."

SORULAR

HDP'li Uca, Bakan Soylu'dan şu sorularını yanıtlamasını istedi:

1. 16 Nisan’ı 17 Nisan’a bağlayan Referandum gecesi Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Êzidî yerleşim yeri olan Zewra köyünde, Êzidîlere ait 8 mezarın tahrip edildiği bilginiz dâhilinde midir?

2. Söz konusu saldırıya ilişkin Bakanlığınız tarafından herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

3. Söz konusu saldırıya ilişkin Zewra köyünde yaşayan Êzidîler ile Bakanlığınız tarafından herhangi bir görüşme yapılmış mıdır?

4. Söz konusu saldırı kim veya kimler tarafından gerçekleştirilmiştir? Saldırının korucular tarafından gerçekleştirildiği iddiaları doğru mudur?

5. Êzidîlere ait 8 mezarın tahrip edilmesi ile ne amaçlanmıştır?

6. Zewra köyünde yaşayan Êzidî sayısı kaçtır? Burada yaşayan Êzidîlerin güvenliğini sağlamak için herhangi bir çalışma başlattınız mı?

7. Zewra köyünde yaşayan Êzidîlerin hedef haline gelmesinin ve göçe zorlanmalarının önüne geçmek için Bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır? Yine bu sürecin yol açacağı derin travmaların giderilmesi için ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?