Êzidî Toplumu Koordinasyonu: Hava sahası kapatılmalı!

Êzidî Toplumu Koordinasyonu, Irak hükümetinin vatandaşı olan Êzidîleri koruma görevini yerine getirmediğini belirterek, merkezi yönetimin yaklaşımını sorguladı. Koordinasyon, Şengal hava sahasının işgalcilere kapatılmasını istedi.

Êzidî Toplumu Koordinasyonu, Türk işgal güçlerinin 15 Ağustos’ta Êzidî Toplumu Koordinasyonu Üyesi Zeki Şengali’yönelik suikast saldırısını sert bir dille kınadı.

Yazılı bir açıklama yapan koordinasyon, Irak hükümetinin Êzidîlere yaklaşımını sorgularken, Türk işgalcilere karşı Irak devleti ve BM’yi sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırdı.

KOÇO KATLİAMI ANMASINDAN DÖNÜYORDU

Açıklamada saldırının gerçekleştiği koşullara ilişkin şu bilgiler yer aldı: “Bilindiği gibi 15 Ağustos 2018’de Şengal’de Türk devleti ve ortakları tarafından namertçe bir hava saldırısı gerçekleşti. Bu namertçe yapılan saldırıda Êzidî Toplumu Koordinasyonu üyemiz ve yoldaşımız Mam Zeki Şengali şehadete ulaştı.

Êzidî Toplumu Koordinasyonu olarak, başta ailesine, Êzîdî toplumuna ve Kürdistan toplumuna başsağlığında bulunuyoruz. Ve şehitlerimizin takipçileri olarak onların davasını başarıya ulaştıracağımızın sözünü veriyoruz.

Zekî Şengalî ya da Mam Zeki yoldaşımız, ferman şehitlerinin anma yıldönümü münasebetiyle ya da Koço köyü katliam şehitlerini anmak için Şengal’e gitmişti. Bu amaçla Koço köyü katliamı yıldönümüne davet edilmişti. Saldırı, Koço köyünden dönerken gerçekleşti.”

PLANLIYDI, ORTAKLARI VAR

Saldırının planlı olduğuna ve destekçilerine işaret eden koordinasyon, saldırının “ferman” (katliam) politikasının bir devam olduğunu kaydetti. Açıklamada şu sorgulamalar ve tespitler yer aldı:

“Bu saldırı planlı bir saldırıydı. Türk devleti ve ortakları bu saldırıyı Êzîdî toplumuna gerçekleşen bir katliam gününde gerçekleştirdi. O sebeple bu saldırının toplumumuz için bir anlamı bulunmaktadır. Bu kendi başına Türk devleti ve ortaklarının saldırı amacını gözler önüne sermektedir.

Êzidî Toplumu Koordinasyonu olarak bizler, öncelikle bu namertçe yapılan saldırıyı kınıyoruz. Biz bu olayı Êzîdî toplumuna dönük ferman siyasetinin devamı gibi görüyoruz. O nedenle soykırımcı Türk devleti, yardımcıları ve hainlerinin ferman siyasetinin durmadığını ve devam ettiğini herkesin bilmesi gerektiğini belirtiyoruz.

SIRADAN BİR SALDIRI DEĞİL

Êzidî Toplumu Koordinasyonu olarak, Şengal’de meydana gelen bu alçakça olaydan Türkiye, Irak ve ABD’yi sorumlu tutuyoruz. Hazırlanan kirli bir plan sonucunda Mam Zeki katledildi. Bu saldırı sıradan bir saldırı değildir. Bu saldırı Êzidî toplumu üzerindeki ferman siyasetinin devamıdır.

SALDIRININ EBADİ’NİN ZİYARETİ ARDINDAN GELMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Şengal’deki olay çok açık bir şekilde Türk devleti ve ortaklarının tuzağı sonucunda meydana geldi. Irak Başbakanı Haydar Ebadi’nin Türkiye ziyaretinin ardından bu olayın meydana gelmesi düşündürücüdür. Burada kirli hesaplar ve gizli anlaşmaların yapıldığı görülüyor. Irak devletinin sınırları içerisinde olay yaşandı. Türk devletinin saldırılarına yol vermek Irak’ı doğrudan sorumlu duruma düşürüyor. Êzidî Toplumu Koordinasyonu olarak, Irak devletinin Êzidîlere karşı bir siyaseti olarak görüyoruz.

IRAK DEVLETİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ

3 Ağustos 2014 yılında Êzidî toplumuna yönelik meydana gelen ferman unutulmamalıdır. Êzidîler Irak sınırları içinde yaşıyorlardı ve onlardan Irak sorumluydu. Yine Êzidîler Irak vatandaşıydı. Irak, Êzidî toplumunun savunmasından sorumludur.

Irak devleti ne yazık ki görevine sahip çıkmadı. Êzidîleri katliama ve ölüme terk ettiler. Buna karşın, zorluk, acı ve kırık bir yürekle de olsa, Irak'ın gelmesiyle, Şengal bizi umutla karşılamıştı. Ama ne yazık ki Irak'ın siyaseti ve tavrı, yaramızı daha da derinleştirdi ve toplum olarak acılarımız daha da büyüdü. Irak siyaseti bizi haklı olarak düşündürüyor. Irak devleti acaba Êzidî toplumuna nasıl yaklaşacak? Bizi koruyup, hak ve hukuklarımızı tanıyacak mı? Yoksa şahit olduğumuz işbirliklerini devam ettirerek, bizi öldüren ve katleden düşmanlara el mi açacak? Bize karşı hem ahlaki hem siyasi yaklaşımı nasıl olacak?

HAVA SAHASI İŞGALCİLERE YASAKLANMALI

Êzidî Toplumu Koordinasyonu olarak yaşananları 73 fermanı siyasetinin devamı olarak görüyoruz. Öncelikle toplumumuza karşı gerçekleştirilen bu saldırılara karşı Irak Hükümeti'nin net tavrını görmek istiyoruz. Êzidî Toplumu Koordinasyonu olarak, Irak devletinin bu kirli saldırılar karşısında toplumumuz hakkında ne düşündüğünü bilmek istiyoruz.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası bütün kurumlara sesleniyoruz, Türk devletinin ve işbirlikçilerinin işgal saldırlarına karşı sessiz kalmayın. Şengal hava sahası işgalcilere yasaklanmalıdır.

SONUNA KADAR MÜCADELE

Êzidî toplumunun tamamı Mam Zeki’nin tüm mücadelesi Êzidî kültürünün canlandırmak ve Êzidîler arasındaki ittifakı geliştirmek olduğunu biliyor. Mam Zeki’nin yoldaşları olarak biz de ittifakımızı, birliğimizi kurup, halkımızın özerkliğini sağlamak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Şengal’e yönelik yürütülen saldırılar fermanın devamadır. Şengal’e yönelik yürütülen saldırı ve kirli planlara karşı Kürdistan’ın dört parçasında ve yurt dışında halkımızı Êzidî toplumuna yönelik saldırılara karşı dayanışmaya çağırıyoruz.”