Êzîdxan halkından saldırılara tepki-YENİLENDİ

Türk devletinin Şengal’e yönelik dün düzenlediği yürüyüşü kitlesel bir şekilde protesto eden Şengalliler, Zeki Şengali’nin umutlarını gerçekleştirecekleri mesajını verdi.

Binlerce Şengalli, Türk devletinin katliamcı saldırılarını düzenledikleri bir yürüyüş ile protesto etti. Yürüyüş Şengal Demokratik Özerk Meclisi öncülüğünde gerçekleştirildi.

Sinune Halk Meclisi önünde başlayan yürüyüşte Şengal’deki siyasi parti, örgüt ve kurum temsilcilerinin yanı sıra, bölgedeki tanınmış şahsiyetler yerlerini aldı.

Yürüyüşün ön saflarında dünkü saldırıda şehit düşen Zeki Şengalî’nin (İsmail Özden) fotoğrafı ve “Zeki Şengalî’ye saldırı Êzidî toplumuna yönelik fermanın devamıdır” yazılı pankart açıldı.

Sinune anayoluna kadar devam eden yürüyüşte, “Bimire xiyanet”, “Şehîd namirin”, “Bi can bi xwîn em te re ne ey şehîd” ve “Yeke, yeke, tifaqa Êzidiyan yeke” sloganları atıldı.

Yürüyüş ardından Şengal Demokratik Özerklik Meclisi Eş başkanı Riham Hiço basın açıklamasını okudu.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Bilindiği üzere Êzidî toplumu 2014 yılının Ağustos ayında herkesin gözü önünde DAİŞ çeteleri tarafından büyük bir katliama maruz bırakıldı. Bugün o katliam tekrarlandı. 15 Ağustos’ta (dün) Şengal’e yönelik yapılan hava saldırısı 73. fermanın devamı olarak işgalci Türk devleti tarafından yapıldı. İşgalci Türk devleti tarihinde sürekli toplumumuzun düşmanlığını yapmış ve bu düşmanlık bugün de devam etmektedir.

Dün öğleden sonra düzenlenen saldırılarda Şengal Êzidî Koordinasyonu üyesi Mam Zeki, hedef alınarak şehit edildi. Başta Mam Zeki’nin ailesinin, tüm Êzidî toplumunun başı sağ olsun diyoruz.

Mam Zeki tüm ömrünü Êzidî toplumunun hizmetinde harcadı. Êzidî toplumunun haklarına kavuşması ve özerkliğini geliştirmesi için aralıksız bir şekilde dört parça Kürdistan ve Êzidxan’da çalışmalar içindeydi. Mam Zeki, Êzidî toplumunun ‘Mam’ı (amcası) olarak tanınıp kabul edildi. Mam Zeki’nin amacı Êzidî toplumunun birliğini kurmasıydı. Bunun için ne gerekiyorsa, bedeli ne olursa olsun tereddütsüz yapmaya çalıştı. Bilindiği gibi Mam Zeki, 73. fermanın ardından Şengal’e geçti ve 4 yıl boyunca aralıksız Şengal’in özerkliği ve savunulması için mücadele etti. Mam Zeki’nin hedef alınması Êzidî toplumunun birliği hedef alınmasıdır ve Êzidîlerin yok edilmesi amacını taşıyor. Çünkü Mam Zeki, Êzidî ittifakı ve birliğinin temel direği olarak tanınıyordu. Êzidî toplumunun düşmanları Êzidî birliği ve ittifakının olmaması için Mam Zeki’yi hedef aldı. Bu saldırı 3 Ağustos’un devamıdır. Çünkü Mam Zeki’nin şahsında tüm Êzidî toplumunun yok edilmesi hedeflendi.

‘UMUTLARINI GERÇEKLEŞTİRECEGİZ’

Şengal Demokratik Özerk Meclisi olarak bu korkakça saldırıyı kınıyoruz. Mam Zeki’nin yolunu takip edeceğimizin sözünü veriyoruz. Mam Zeki’nin çalışmalarını ve projelerini sürdüreceğimizi ve kendimizi güçlendireceğimizi belirtiyoruz. Mam Zeki’nin yıllardır umut ettiği, düşündüğü ve yapmak için uğraştığı birliğimizi kuracağız.

Başta Irak devletine bu saldırıları aydınlatması çağrısında bulunuyoruz. Bu saldırı onların hakimiyet alanında meydana gelmiş durumda. Bundan dolayı Êzidî toplumuna aydınlatıcı bir bilgi sunmalılar.

‘ULUSLARARASI GÜÇLER SALDIRIYA SESSİZ KALMAMALI’

BM ve uluslararası kurum ve kuruluşlara da çağrıda bulunuyoruz; Êzidî toplumuna karşı yapılan saldırılara sessiz kalmayın. Kendi kanunlarınıza sahip çıkın. Şengal hava sahasının uçaklara kapatılmasını talep ediyoruz.

‘ALANLARA ÇIKMA’ ÇAĞRISI

Êzidî toplumu ve dostlarının ise bu vicdansız ve hukuksuz saldırılara karşı sessiz kalmamalarını istiyoruz ve kendilerine süresiz alanlara çıkma çağrısında bulunuyoruz. Çünkü bu saldırı 73. fermanın devamı ve Êzidî toplumunun yok edilmesini amaçlıyor.”

Dünkü suikast saldırısında şehit düşen Zeki Şengalî, 18 Ağustos günü düzenlenecek tören ile son yolculuğuna uğurlanacak.