İdlib anlaşmasına ne oldu?

Rusya ve Türkiye arasındaki İdlib anlaşmasına, tampon bölge için belirlenen 15 Ekim tarihi geçmesine rağmen halen uyulmadı. Taraflar sessizliğini sürdürüyor. Suriye rejimi ise alanda askeri tatbikatlara başladı.

Türkiye ile Rusya arasında 27 Eylül’de yapılan anlaşma kapsamında, çete gruplarının 15 Ekim’e kadar ağır silahlarını, sınırları 15 ila 50 kilometre olarak belirlenen tampon bölgeden çekmesi gerekiyordu.

Ankara rejimi, kendisine doğrudan bağlı olan çetelerin ağır silahlarını çektiğini iddia ediyor, ancak bu bilgiyi doğrulayacak bağımsız kaynak bulunmuyor. Bölgenin büyük çoğunluğunu elinde bulunduran El Nusra’nın kurduğu Heyet Tahrir El Şam’ın (HTŞ) ise çekilmeyeceği yönündeki bir açıklamasına rağmen, tutumundaki muğlaklık sürüyor.

Yerel kaynaklar, Ankara ile müzakere halindeki HTŞ’nin halen alanda olduğunu ve çekilmediğini belirtiyor. Türkiye, bu çetelerin resmi sözcülüğünü üstlenmiş durumda.

Süre dolmasına rağmen, anlaşmaya uyulmadı. Ancak Türkiye ile Rusya, iyimser bir tablo çizmeye çalışıyor. Tampon böyle için, resmi bir açıklama olmadan kendilerine daha fazla süre tanıyan bu güçler, bu kez 27 Ekim’de bir zirve toplamayı öngörüyor.

SÜRE DOLDU, YENİ ZİRVE YAPILIYOR

27 Ekim’de İstanbul’da yapılacak zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir araya geleceği bildirildi.

Zirvenin temel gündemi İdlib olacak. Fransa Cumhurbaşkanı, zirveye katılacağını doğruladı ancak İdlib’e operasyon olması halinde zirveye katılmayacağı uyarısında bulundu. Merkel de zirveye katılacağını doğruladı.

ASKERİ TATBİKATLAR BAŞLADI

Zirveye bir haftadan az bir süre kalırken, Suriye ordusunun önemli generali, İdlib’in doğusundaki Ebu Zuhur hava üssüne geldi. Dicle Güçleri adlı birliğin komutanı general Süheyl El Hasan, Suriye ordusundan bu cephede konuşlanma talimatı aldı. El Hasan, diğer komutanlarla birlikte cephe hattında incelemelerde bulundu. Suriye medyasına göre bunların görevi, alanda Türk-Rus anlaşmasıyla askıya alınan operasyonu başlatmak olarak belirlendi.

HTŞ, silahlarını teslim etmeyeceğini duyururken, Suriye hükümet güçleri de bölgede baskıyı arttırdı ve cephe hatlarında tatbikatlara başladı. Bununla birlikte keşif uçaklarının bölgede uçuş yaptığı bildiriliyor.

Suriyeli askeri bir kaynak, “cihatçıların askerden arındırılmış bölgeden çekilmemesi durumunda” operasyonun gelecek günlerde başlayacağını belirtti, ancak net bir tarih vermedi.