İHD ve aileler devletin 'kaybettiği' Buttanrı için buluştu

İHD ve kayıp yakınları, 1999 yılında devlet tarafından 'kaybedilen' Recep Buttanrı’nın akıbetini sordu.

İHD ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 478'incisi İHD Amed Şubesi'nin binasında yapıldı. İHD Kayıp Komisyonu üyesi Abdulselam İnceören, 3 Nisan 1999 tarihinde kaybedilen Recep Buttanrı’nın akıbetini sordu.

HİKÂYESİ

Buttanrı'nın Konya’da askerdeyken izinli olarak eve geldiğini dile getiren İnceören, izni bittiğinde askere geri dönmek için otogara bilet almaya gittiğini ve bu tarihten sonra kendisinden bir daha haber alınamadığını vurguladı.

4 gün sonra sabah saat 06.00 sıralarında Buttanrı'nın evine sivil giyimli 3 kişinin geldiğini aktaran İnceören, şunları söyledi: “Zorla eve girdikten sonra tüm aile fertlerini bir odaya toplayıp arama yapmışlar. Ailesinin iddiasına göre kömürlükte sakladıkları, dönemin parasıyla 40 milyar lira ile ruhsatlı silahı alıp götürürler. Recep Buttanrı’nın annesi Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne giderek durumu bildirir ve eve zorla girip parayı alanların polis olduklarını söyler. Karakolda kendisine gösterilen fotoğraflar içinde evlerine gelerek para ile ruhsatlı silahı götüren polisleri teşhis eder. Teşhis yapılınca, kaygılanan polisler aileyi zorla Emniyet Müdürlüğünden dışarı çıkarırlar."

Eve yapılan baskın sırasında, dışarıda kağıt toplayan çocukların, baskına gelen şahıslara ait aracın içinde Buttanrı'yı elleri bağlı bir şekilde gördüklerini aileye söylediğini aktaran İnceören, bunun üzerine ailenin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı başvuruda bulunduğunu anlattı. Ancak hırsızlık süsü verilerek takipsizlik kararı verildiğini dile getiren İnceören, ailenin tüm çabalarına rağmen Recep Buttanrı'dan bir daha haber alınmadığını belirtti.