İnsan hakları örgütleri Rojhilat’taki boykota destek verdi

İran ve Rojhilat’ta faaliyet gösteren 12 insan halkları örgütü, ortak bir bildiri ile sınır ticareti kolberliğin yasaklanmasına karşı Rojhilat’ın dokuz kentinde yapılan boykota destek verdi.

İran’ın sınır ticaretini ve kolberliği (yük taşımacılığı) yasaklamasına karşı Rojhilat’ta pazarcılar ve esnafın başlattığı grev, dokuz kente yayıldı. Sekiz gündür süren boykot 12 insan hakları örgütü de destek verdi.

Kürt, Arap ve Belluc halklarının haklarını savunan bu örgütler, İran, Rojhilat ve Avrupa’da da faaliyet yürütüyor. Ortak bir açıklama yayınlayan örgütler şöyle:

Kürdistan İnsan Halkları Örgütü, ÇAK Gözlemevi, Belucistan Faaliyetleri Örgütü, Kürdistan İran’ı Demokratikleştirme Projesi Örgütü, Belucistan İnsan Halkları Örgütü, Kurmanç Haklarını Koruma Örgütü, Ahvaz İnsan Hakları Gözlemevi, Kürt-Şii Dostluk Örgütü, Ahvaz İnsan Halkları Örgütü, KDP’ye yakın Hengav İnsan Hakları Örgütü.

Bildiride şu ifadeler yer aldı: “ 15 Nisan gününde Bane ve Ciwanro’da sınır ticaretini ve kolberliği yasaklayan ve vergilerin arttırılmasını protesto etmek için başlatılan boykotu destekliyoruz. Sınır ticareti bölge halkının tek geçim kaynağıdır. İran bu bölgede yaşayan ve geçimini sınır ticaretinden sağlayan halkı aç bırakmak için sınır ticaretini yasaklama kararı aldı. Bu kararla bölge halkı aç bırakılarak teslim alınmak isteniyor. Ayrıca bu kararla bölge halkları arasında etnik sorunlar çıkarılmaya çalışılıyor. Biz insan halkları örgütleri olarak bölge halkının bu karara karşı aldıkları boykot kararı destekliyoruz. İran’ın bu ayrımcı ve daha farklı sorunlara neden olabilecek bu politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz.”