İran’a yaptırım: ABD, Türkiye dahil 8 ülkeye muafiyeti kaldırıyor

Washington Post gazetesine göre ABD yönetimi, İran’dan petrol ithal eden sekiz ülkeye tanıdığı muafiyete son vermeye hazırlanıyor.

Washington yönetimi geçtiğimiz Kasım ayında İran’ın petrol ihracatlarına yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu.

İran’a yönelik uluslararası yaptırımların büyük çoğunluğu, Haziran 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşma çerçevesinde 2016 başında kaldırılmıştı.

Anlaşma gereği, İran uranyum zenginleştirme programını düşürmeyi kabul etmiş, uluslararası güçler de kademeli olarak yaptırımları kaldırmayı taahhüt etmişti.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump, önceki başkan Barack Obama döneminde imzalanan 2015 anlaşmasının İran lehine olduğunu savunarak, anlaşmadan tek taraflı olarak çekilme kararı aldı. Böylece yaptırımlara geri dönüldü.

İran’ın temel gelir kaynağı olan petrol ihracatlarına da yaptırım getirilirken, sekiz ülke geçici olarak bundan muaf tutuldu. Bu ülkeler şöyle: Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan. Sözkonusu ülkelere, yaptırımlara maruz kalmadan altı ay boyunca petrol ithal edebilmeleri için süre tanınmıştı.

Washington Post gazetesinin Dışişleri Bakanlığı’ndan iki kaynağa dayandırdığın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pazartesi günü bir açıklama yaparak, 2 Mayıs’tan itibaren artık sekiz ülkeye muafiyet tanınmayacağını bildirecek.