İran’da ‘14’lerin direnişi’ yayılıyor

İran’da 12 Haziran’da 14 yazar, sanatçı ve akademisyenin ortak bir mektupla dini lider Hamaney ve rejimine karşı başlattıkları pasif direniş yayılıyor.

İran rejiminin içte ve dışta yaşadığı ağır ekonomik ve toplumsal sorunlar, direniş biçimlerinin yeni bir boyut kazanmasına neden oldu.

12 Haziran’da İran’ın çeşitli bölgelerinde yaşayan 14 yazar, aydın, sanatçı, akademisyen, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i istifaya çağırırken, yeni bir anayasa yasılması ve mevcut rejimin kurumlarının lağvedilerek halk kurumlarının kurulmasını talep etmişti.

Mektupta imzası olan isimler şöyle: Mohamad Nurîzad, Mohamad Melêkî, Haşim Xastar, Gewher îşqî, Ebas Wahidyan Şahrudî, Hurye Fereczadê, Kemal Ceferî Yezdî, Mohamad Mehdewîfer, Cewad Laalmohamadî, Reza Mehrgan, Mohamad Reza Beyat, Mohamad Kerîmbeygî, Zeduşt Ehmedî Ragib, Mohamad Hosaîn Sepehrî.

Ortak mektuptan yaklaşık on gün sonra kısa bir açıklama daha yapıldı. İmzacılar, rejimin restore edilebilecek hiçbir kurumunun olmadığı, kökten kaldırılarak yerine halkçı kurumların kurulması gerektiğini kaydetti. İmzacılar, dini lideri Hamaney’in de hiçbir meşruiyetinin olmadığını belirterek, istifa çağrılarını yenilediler.

Aydınların girişimi ardından 6 Ağustos’ta bu kez 14 kadın aktivist ortak bir mektupla direnişe katıldı. Kadın aktivistler de Hamaney’in derhal istifa etmesini ve devlet kurumlarının lağvedilmesini istedi. Mektupta ayrıca İran rejiminin kadın düşmanı bir rejime dönüştüğü tepkisi yer aldı.

Ağustos’ta bu kez İran, Irak, Güney Kürdistan ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde yaşayan içlerinde 14 kişi ortak bir mektup yayınladı. Doktor, yazar, gazeteci ve aydınlardan oluşan 14 kişi, direnişe açık desteklerini sundular. İmzacılar şöyle: Yosof Ezîzî Benîteref, Cabir Ehmed, Hafiz Fazilî, Kerîm Dehîmî, Seîdê Benîteref, Welîd Nîsî, Emar Tasaî, Dr.Golmorad Moradî, Ferşad Dustîpur, Melaêkê Elemhulî, Kosar Fetahî, Nigîn Şeîxoleslamî, Areş Nezamî, Hadî Sofîzadê.

Art arda 14’er kişinin ortak mektuplarla direnişe katılması nedeniyle 14 sayısı direnişin sembolü haline geldi