İran güçleri Ciwanro’da 6 Kürt gencini kaçırdı

Doğu Kürdistan’ın Ciwanro kentinde düzenlenen bir cenaze töreni ardından 6 genç devlet güçleri tarafından kaçırılarak gözaltına alındı. Kentte gece boyu protesto eylemleri vardı.

16 Eylül 2022’de Tahran’da ahlak polislerinin Kürt genç kadın Jina Emini’yi katletmesi ardından başlayan benzeri görülmemiş halk hareketi devam ediyor.

İran devlet güçlerinin şiddetli baskıları, eylemcileri katletmesi, kitlesel tutuklamaları ve idam tehditlerine rağmen protestolar dinmedi.

Çok sayıda kentte grev yaşanırken, Ciwanro kentinin geneli neredeyse askeri bir kışlayı andırıyor.

Kentte özellikle hükümet binalarına keskin nişancıların konuşlandırıldığı görülüyor.

Bir çok mahallede ev baskınları da devam ederken, polisler herhangi bir gerekçe göstermeyerek halkı terörize ediyor.

İran devlet güçlerindce katledilen Burhan İlyasi için Pazar günü düzenlenen cenaze töreni ardından İran Devrim Muhafızları İlyasi’nin evine baskın düzenledi.  Baskında Burhan İlyasi’nin kardeşi Halid İlyasi’nin gözaltına alındı.

Baskın sırasında devlet güçlerinin aileye Halid İlyasi için “Ölmediği için şimdilik şanslı” diyerek tehdit ettiği bildirildi.

Pazar günü yapılan cenaze töreni ardından 6 genç daha herhangi bir gerekçe gösterilmeden kaçırıldı. Gençlerin nereye götürüldükleri bilinmiyor. Aileleri ve avukatlarına da bilgi verilmedi.

Devlet güçlerince kaçırılan gençlerin isimleri şöyle: Usame Yousefi, İdris Badiei, Yahya Abdi, Yaser Hedayati, Shahin Khodamoradi ve Idris Fathi.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre 16 Eylül’den bu yana 64’ü çocuk, 34’ü kadın olmak üzere en az 476 kişi devlet güçlerince katledildi. Ayrıca 100 eylemcinin idam riski altında olduğu bildirildi.