İran ve Rojhilat’ta bilanço ağırlaşıyor: En az 31 ölü

İran devlet televizyonuna göre, Jina Emînî'nin ölümüyle ilgili protestolarda en az 17 kişi, STK’lara göre ise en az 31 sivil devlet güçleri tarafından katledildi.

22 yaşındaki Jîna Emînî’nin 13 Eylül günü “ahlak polisi” tarafından katledilmesi ardından Rojhilat Kürdistanı’ndan başlayarak İran geneline yayılan protestolar 7’nci gününe girerken bilanço ağırlaşıyor. 22 Eylül Perşembe günü yayınlanan resmi bir rapora göre, protestoların başlamasından bu yana 7 eylemci ve 4 polis öldürüldü.

Devlet televizyonu ise göstericilerin sayısını ayrıntılandırmadan,  "son birkaç gündeki olaylarda aralarında göstericiler ve polisin de bulunduğu 17 kişinin hayatını kaybettiğini" bildirdi. Ancak Oslo merkezli STK İran İnsan Hakları (UST), devlet güçleri tarafından en az 31 sivilin öldürüldüğünü bildirdi.

İran haber ajanslarına göre, Tebriz (kuzeybatı), Kazvin (ortada) ve Meşhed'de (kuzeydoğu) "isyancılarla yüzleşmek için seferber edilen" üç paramiliter Çarşamba günü öldürüldü. Aynı kaynağa göre, Salı günü Şiraz'daki (ortada) protestolar sırasında güvenlik güçlerinden bir kişi de öldürüldü. Fars ajansına göre, Çarşamba günü 7 gösterici de öldürüldü.

İranlı yetkililer, protestoların başlamasından bu yana, Jîna Emînî’nin yaşadığı Kürdistan'da (kuzeybatı) 4 ve Kirmanşa’da (kuzeybatı) 2 olmak üzere Çarşamba günü altı göstericinin katledildiğini bildirmişti.

İranlı yetkililer, protestocuların ölümlerinde güvenlik güçlerinin parmağı olduğunu inkar etti.