İrmez: Botan Vadisi barajlarla yok edilecek

 HDP Milletvekili İrmez, planlanan 16 barajla Botan Vadisi'nin yok edileceği uyarısında bulunarak, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, yapılacak 16 tane barajla birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Botan Vadisi'ne ilişkin soru önergesi verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde İrmez, şunları kaydetti:

"Botan Vadisi yeni yapılacak 16 tane barajla birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış bulunmaktadır. Botan Vadisi gerek doğasıyla, gerekse de eski bir yerleşim yeri olmasıyla aynı zamanda önemli bir tarihi mirastır. Barajlarla birlikte bu tarihi mirasta bulunan köprüler, hanlar, kaleler, camiler, kilise kalıntıları, vadinin iki yakasında bulunan köyler, bahçeler, tarım alanları ve meralarda sular altında kalacaktır. Bu barajlar bölgede yaşamakta olan göçebe kültürünü de doğrudan tehdit etmektedir. Botan Vadisi'ne yapılmakta olan barajlar bölge halkına yeni bir istihdam alanı gibi sunulurken yalnızca ve yalnızca hükümete yakın şirketlerin ekonomilerine katkı sağlamaktadır. Sosyal ve ekonomik anlamda yerele katkısı kısa vadeli bir iş sahası olurken bölgenin kültürüne uygulanan asimilasyon politikalarına da hizmet etmektedir. Baraj altında kalan köylerde yaşayan insanlar yaşadıkları topraklardan zorunlu göçe maruz bırakılarak kültürlerini, dillerini ve toplumsal hafızalarını yitirmektedirler."

HÜKÜMETTEN YANIT BEKLENİYOR

HDP'li Aycan İrmez, Bakan Veysel Eroğlu'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Botan Vadisi'nde yapılması düşünülen barajların yol açacağı tahribatlar konusunda bölge halkı yeterince bilgilendirilmiş midir? Bu konuda yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Botan Vadisi'ne yapılacak barajların çevreye olan olumsuz etkileri nelerdir? Kısa, orta ve uzun vadede etkileri araştırılmış mıdır? Bu sonuçları kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Yapılacak barajların bu alanlarda yaşamını sürdüren yurttaşlara ne gibi faydası dokunacaktır?

Barajların yapılacağı bölgelerde kaç köy, köprü, han, kale, cami, değirmen, kilise kalıntısı, bahçe, tarım alanı ve mera alanı su altında kalacaktır?

Barajların yapılacağı bölgede yaşayan kaç insan yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalacaktır? Buna dair bir proje geliştirilmiş midir? Bu insanlar için belirli bir alan istimlak edilmiş midir?

Barajlarla birlikte Botan Vadisi'nde kaç canlı türü yok olacaktır? Buna dair alınan önlemler nelerdir?

Söküm, atık ve çevresel maliyetler hesaplandığında barajlardan daha verimli enerji türleri varken Botan Vadisi'ni sular altında bırakmanın gerekçesi nedir? Bu tür uygulamalar yerine yenilenebilir alternatif enerji kaynağı arayışınız var mıdır? Doğa ve çevre dostu güneş enerjisi, rüzgâr ve jeotermal enerji türleri ile ilgili bakanlık olarak ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

Söz konusu barajlar esasen 'güvenlik' politikaları kapsamında mı yapılmaktadır?"