İşgalci kayyum zihniyeti Küçük Harun'u katletti!

Van Valisi Zorluoğlu’nun 'cazibe merkezi haline getireceğiz' dediği Peynirciler Çarşısı'ndaki göçükte 1 çocuk hayatını kaybetti. 11 yaşındaki Harun, işgalci uygulamaların ve ihmallerin kurbanı oldu.

Van’ın en eski çarşılarından biri olan tarihi Peynirciler Çarşısı’nda geçtiğimiz günlerde kayyumun yönettiği Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışması dün bir facia ile sonuçlandı. Tadilat çalışması sırasında meydana gelen göçükte, 11 yaşındaki Harun Cengiz, hayatını kaybederken, 4 kişi de ağır yaralandı.

Kayyum Vali Murat Zorluoğlu’nun yönettiği Büyükşehir Belediyesi tarafından Van Yüklenici firmasına ihale edilen restorasyon çalışmaları geçen hafta içinde başladı. Çalışmalar Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde yürütüldü.

'CAZİBE MERKEZİ' MEZAR OLDU!

Protokolün ardından açıklamalarda bulunan Zorluoğlu, tarihi peynirciler çarşısını yerli ve yabancı ziyaretçiler için cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi!

Proje ile yenilenecek olan çarşıdaki dükkanların esnafa belirli bir para karşılığında satılması planlanıyordu.

Kayyumlar, kaymakamlar, valiler arasındaki koordinasyon eksikliği burada da ortaya çıktı.

SÜREÇ HUKUKSUZ İLERLEDİ

İpekyolu ilçesi sınırları içinde bulunan Peynirciler Çarşısı'nın tadilatı için Belediye Meclisinden herhangi bir karar alınmadan tadilat çalışmasının başlatılmasına karar verildi. Oysa konuya ilişkin İpekyolu Belediyesi'nin aldığı meclis kararını Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığına göndermesi ve orada incelendikten sonra tadilat kararının alınması gerekiyordu.

Restorasyona ilişkin ihaleyi hangi devlet kurumunun yaptığı da bilinmiyor. İhaleyi İpekyolu Belediyesi mi, Büyükşehir Belediyesi mi yoksa Çevre Şehircilik Bakanlığı mı yaptı?

Ayrıca ihaleye ilişkin Kamu İhale Kurumu’nun bilgisi var mı? İhalenin oradan alınıp alınmadığı ise gizemini koruyor.

İhaleyi alan firmanın iş ve çevre güvenliğini de alması gerekiyor. Bunu denetleyecek olan İpekyolu Belediyesi'nin esnafın tüm uyarılarına rağmen önlem almaması dikkat çekiyor.

Konuya ilişkin esnafın firmaya yönelik uyarılarına ise firma yetkililerinin ‘Bize işimizi öğretmeyin, biz işimizi biliyoruz’ diyerek tepki gösterdiği öğrenildi.

11 yaşındaki Harun Cengiz’in yıkılan duvarın altında can vermesinin sorumlusu ise işgalci zihniyet ve bu ihmaller zinciri.

ESNAF: HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI

Konuyla ilgili görüştüğümüz çarşı esnafı, duvarın yıkılacağının her halinden belli olduğunu, bu konuda yaptıkları uyarılara rağmen yetkililerin buna rağmen hiçbir önlem almadığını söyledi.