İşkence artık her yerde

Van’da artık işkence sokaklara taştı. Emniyet’in yanı sıra ev araması sırasında, gözaltı aracında ya da sokaklarda aleni bir biçimde işkence yapılıyor.

Hukukçu Cemal Demir, sokakta, araçta, emniyette, karakolda, sevk araçlarında, yani devlet güçlerinin hakim olduğu bir çok alanda işkencenin sürdüğünü söyledi.

Van’da işkence adeta hayatın her alanına yayıldı. Son 6 ayda Van sokaklarında birçok işkence vakası yaşandı. Hukukçu Cemal Demir, devlet güçlerinin hakim olduğu bir çok alanda işkencenin devam ettiğini belirterek şunları ifade etti: “Gerilimin ve çatışmanın olduğu dönemlerde bu daha da yükseldi. Hele somut bir çatışma yaşanmışsa ve gözaltılar varsa işkence ve kötü muamele kaçınılmaz oluyor. Avukat olarak İtiraz edersin, tutanak tutarsın, ısrarla adli rapora yansıtmaya çalışırsın yine de etkili bir soruşturma süreci başlamıyor. Çünkü işkence edenler hep korunur, hatta teşvik edilir. Cezasızlık kural haline getirilmiş.”

DARP VE KÖTÜ MUAMELE DE İŞKENCEDİR

Ceza yasasındaki etkili ve hızlı soruşturma sürecinin işletilmediğini vurgulayan Demir, şöyle devam etti: “Van'da da işkence ve kötü muamele vakaları oluyor. İşkence ve kötü muameleden neyin anlaşıldığı da önemlidir. Birçok kişi bazı darp, küfür ve hakaretleri işkence ve kötü muamele olarak algılamaz. Gözaltında yaptığımız görüşmelerde buna çokça tanık oluruz. Sorduğumuzda işkence ve kötü muamele görmediği ifade edilir. Biraz daha somut sorulduğunda aslında işkence ve kötü muamele olarak kabul edilen durumlara maruz kaldığı anlaşılır. İşkence ve kötü muameleye karşı örgütlü mücadeleyle durmak mümkündür. İktidardan, yargıdan bu konuda beklenen gerçekleşmiyor. Barolar, insan hakları örgütleri, diğer sivil toplum örgütleri bu konuda mücadelede ısrarcı olursa daha etkili ve caydırıcı sonuçlar alınabilir.”

HER YERDE İŞKENCE UYGULANIYOR

ÖHP’den Avukat Sevda Aydın da sokakta, gözaltı aracında işkence yaparak kötü karnelerini aklayabileceklerini sananların yanılacağını ifade etti. Aydın, “İşkenceyi kanıtlayan fotoğraf ve görüntülere rağmen inkar edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu insanlık suçu olan, insanlık onurunu zedeleyen işkence ve kötü muameleye son vermeye davet ediyoruz. Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşmelerle yasaklanmış olan işkenceye karşı hukuki mücadelemizi devam ettireceğiz“ dedi.