Öcalan için kendini yakan pêşmerge: Sîrwan Reûf

Sîrwan Reûf adlı sanatçı pêşmerge Öcalan’ın esir alınmasından sonra, protesto için bedenini ateşe vermişti. Reûf şehit düşmeden önce, "Bu eylemi Önder Apo için yapılmış küçük bir şey olarak görüyorum" demişti.

Sîrê Şîbir adıyla tanınan Sîrwan Reûf 1963 yılında Süleymaniye’nin Eski Çarbaxa mahallesinde doğdu. İlköğrenimini Çarbaxa’da tamamlayan Sîrwan Reûf, orta öğrenime kayıt yapar ama bu okulu bitirmez. Sîrwan Reûf pêşmerge olmak için 16 yaşında yönünü dağlara çeviriyor. Ama yaşı küçük diye, pêşmergeliğe alınmıyor. O zamanlarda pêşmerge olmaya kabul edilmeyenler, düşmana olan öfkelerini göstermeleri için düşman araç ve üslerine yönelik saldırılar gerçekleştiriyordu.

Sîrwan de böyle bir eylem yapmak istedi. Ama el bombası bulamayınca, içi asker dolu olan düşman aracına siyah bir patlıcan atmıştı. Patlıcanı bomba sanan askerler can havliyle araçtan kendilerini atmıştı ve iki askerin kolu kırılmıştı. Bu eylemden sonra Sîrwan Reûf Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi pêşmergeliğine Sîrê Şêbir adıyla kabul edilmişti.

SANATSAL YAŞAM İKTİDARI ELEŞTİRİR

Sîrê Şîbîr pêşmergeler arasında gözü pek ve korkusuz biri olarak tanınmıştı. Birçok eyleme katıldıktan sonra, iki üç defa Baas rejimi tarafından tutuklandı ve üç buçuk sene cezaevinde kaldı. Sîrwan Reûf 1988 yılına kadar pêşmerge olarak mücadele etti. Enfal’dan sonra pêşmergeler darbe alınca, şehre indi. Güney Kürdistan’da 1991 yılında Raperîn ayaklanmasında, Sîrwan Reûf pêşmergeliği bırakarak, ressam olmaya karar verdi. Sanatsal yaşamında beş sergi açtı.

Sergilerinde o zamanki iktidarı eleştirerek, devrimden sonra kamuoyuna ait mülklerin talanına dikkat çekiyordu. Bu yüzden de o zamanki iktidarın baskısına uğradı. Bir sergisinde kafesin içine bir kamera ve kendi çalışmasını koyarak, olmayan ifade özgürlüğüne dikkat çekmişti.

Sîrwan Reûf aynı zamanda Baas rejimin baskıları yüzünden "delirmiş" olan insanlarla da ilgileniyordu. Sergilerinde şehirdeki "delilere" dikkat çekerek, "delilerin" görülmemesini eleştiriyordu.

REÛF: KENDİMİ EN MUTLU KİŞİ OLARAK HİSSEDİYORUM

Kardeşi Dara Reûf, Sîrwan Reûf ile ilgili bir anısını şöyle anlatıyor: "1992 yılında, Güney Kürdistan gençleri olarak Önder Apo’yu görmek için Şam’a gitmiştik. Dönüşte, Sîrwan’a bunu nasıl anlatabileceğimi düşünüyordum. Döndüğümde, düşündüğüm şeylerin tam tersi oldu. Sîrwan beni kucaklayarak, senin yolun yanlış değil, senin yolun ulusal ve demokratik bir yoldur, sana başarılar dilerim demişti. 1994 ve 1995’teki Birakujî savaşında, çok öfkeli bir şekilde PDK ve YNK’ye tepki gösteriyordu. Birakujî savaşının bitmesi için birkaç defa çabaladı ve her seferinde ölümden dönmüştü.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esir alınmasına kadar Sîrwan toplumu aydınlatmak için sanatsal çalışmalarına devam ediyordu. Önder Apo’nun esir alınmasından sonra, tepkisiz kalamayacağını belirterek, bedenini ateşe verdi. Bedenini yakma eyleminden sonra, Süleymaniye hastahanesine kaldırıldı ve burada 10 gün kaldı. 26’yı 27’ye bağlayan gece şehit düştü. Hastahanedeyken Welat gazetesi onunla bir röportaj yapmıştı. Röportaj 1 Mart 1999 yılındaki 336’ncı sayıda yayınlanmıştı. Röportajda Sîrwan’a yöneltilen ‘Sağlığın nasıl? Bu eyleminden sonra ne hissediyorsun’ sorusunu Sîrwan şöyle cevaplamıştı: ‘Yeryüzünde kendimi en mutlu kişi olarak hissediyorum. Bu eylemi Önder Apo için yapılmış küçük bir şey olarak görüyorum. Sağlığım iyidir ve daha da iyi olacak’ demişti."

YÜREK ACISI HATIRALAR...

Sîrwan’ın şehadeti Güney Kürdistan ve Süleymaniye’de büyük bir yankı uyandırmıştı. Özellikle yazar ve sanatçı dostları Sîrwan’ın şehadetinden çok etkilendiler. Dilşad Mihemed, Dilawer Qeredax, Şêrko Bêkes, Medya Hisên, Dilşad Mistefa, Omêr Mihemed ve onlarca yazar ve şair Sîrwan Reûf’un eylemi hakkında şiir yazdılar.Yazılan bütün şiir ve yazılar ‘Wêneyek Pir Pir Le Kizey Cerg’ (Yürek acısı hatıralar) adıyla basıldı.

Yazar Şêrko Bêkes, Sîrwan Reûf’un kendini yakma eylemi hakkında şöyle bir şiir yazmıştı:

Rutbunewe zeryayek bu le berdemî

Zeryay bê bakanda

Le hemû xoşewîstiyekî gewreda

Lutkeyek heye… lutkey tuwaneweye le heqîqet da…

Lutkey biryar û negeranewe

Espî be kurjin be çepokekanî berdî oqre lî bra

Lewê da… jiyan dawî mergêkî nuwê dekat.

Lewêda …. Rewalet cewher le yektir cuwê ebinewe.

Lewêda… xewnêkî heta hetayî ebînrê û

Zeman ebê be yek zeman

Mezintirîn ewîndarîş her ewanen ke beroşanî cestey

Sutay xoyan dir be metirsî doşdaman eden.

Sîrwan waykird.