Ölüm orucundaki tutsakların durumu ağırlaşıyor

Ölüm orucundaki MLKP'li tutsaklar Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım'ın durumu ağırlaşıyor. Avukatlar hem tutsaklar hem de cezaevi müdürüyle görüştü.

Van F Tipi Cezaevi'nde 66 gündür ölüm orucu eyleminde olan MLKP davasından tutuklu Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım'ın durumları ile ilgili Van Barosu avukatlarından Hamza Çiftçi, Rabia Özgökçe ve Mahmut Kaçan, cezaevi yönetimi ile görüştü.

'TEL ÖRGÜLER KALDIRILANA KADAR...'

Avukatlar ilk olarak eylemde olan Kadir Karabak ile görüştü. Karabak, 2 ay önce bulundukları kısmın havalandırma avlusunun, gökyüzü ile temaslarını tamamen kesecek şekilde baklava dilim diye tabir edilen tel örgülerle kapatıldığını belirtti. Karabak, bu şekilde yapılan muamele ile kendileri gibi siyasi tutsakların cezaevlerinde hava ve gökyüzü ile temas ettikleri tek yerin kafese çevrildiğini anlattı. Bu uygulamanın insan onuru ve saygınlığına aykırı gördüklerini belirten Karabak, tel örgüler kaldırılıncaya dek ölüm orucunu devam ettireceklerini söyledi.

KÜRTÇE KİTAPLARA EL KONULUYOR, EŞİNİN MEKTUPLARI VERİLMİYOR

Karabak, Kürtçe kitaplara el konulduğunu, eşinin mektuplarının dahi verilmediğini belirtirken, ölüm orucu süresince 23 kilo kaybettiğini, baş ağrıları, baş dönmesi ve kas kemik ağrılarının olduğunu ve unutkanlığın başladığını aktardı.

'KAFESİ KABUL ETMEYECEĞİZ!'

Avukatların görüştüğü Esat Naci Yıldırım da tel örgülerin kaldırılmasının kırmızı çizgileri olduğunu, kafese çevrilen cezaevindeki bu uygulamayı kabul etmeyeceklerini belirtti.

Yıldırım da 7 kilo kaybetti ve baş ile kas ağrıları bulunuyor.

Tutsaklar, odalarındaki şeker ve tuza da el konulduğunu aktardı.

MÜDÜR: TALİMAT ADALET BAKANLIĞINDAN

Avukatlar daha sonra ise cezaevi ikinci müdürü ile görüştü. Bu görüşme sırasında müdür, söz konusu tel örgü yapımında Van F Tipi Cezaevi'nin pilot cezaevi olarak tespit edildiği, havalandırmanın tel örgü ile kapatılmasının kendi karar ve tasarrufları ile gerçekleşmediği, Adalet Bakanlığınca kendilerine talimat verildiğini söyledi.

Müdür, söz konusu havalandırmaların tel örgülerinin takılması işinin Bitlis Açık Cezaevince gerçekleştirildiği ve ödenek geldikçe havalandırma avlularının tamamının üzerinin tel örgüyle kapatılacağını söyledi.

Müdür, fazla tuz ve şekerin tutsakların sağlıkları düşünülerek alındığını ileri sürdü.