Öztürk: Öcalan halklar için umut oldu

HDP Gençlik Meclisi Kongresi’ne mesaj gönderen Eş Genel Başkan Sezai Temelli, “Faşizmin korkusu direnişimizin can damarıdır” derken, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise, “Öcalan sadece Türkiye halkları değil, Ortadoğu halkları için de umut oldu” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi’nin “Örgütlen özgürleş, sömürgeciliği parçala” şiarıyla düzenlediği 2. Olağan Kongresi devam ediyor. Kongreye katılması beklenen ancak hava muhalefetinden dolayı gelemeyen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gençlere mesaj gönderdi. Mesaj, HDP’nin Genç Milletvekili Dersim Dağ tarafından okundu.

 Temelli’nin mesajı şöyle: “Selahaddin Adinlerin, Deniz Karacagillerin, Paramazların mirasıyla Amed’te buluşan genç arkadaşlarım; hepinizi tek tek selamlıyorum. Günlerdir sizlerle orada bir araya gelecek olmanın heyecanıyla, çeşitli hazırlıklar yaptık. Ancak hava koşulları nedeniyle gelemedik. Faşizmi yeneceğiz o kesin ama hava koşullarına henüz bir şey yapamıyoruz. Hava muhalefetine karşı birleşik gençlik muhalefeti konusunu da kongrenizde gündemleştireceğinizi umuyorum.

Örgütlülüğünüz, kararlılığınız, duruşunuz faşizmin korkusu direnişimizin can damarıdır. Kongrenin bu güce yakışır bir coşkuyla geçeceğini umuyor, başarılar diliyorum. Wek Mazlûm û rêhevalên wî gotî: Berxwedan jiyan e, jiyan berxwedan e. Peşeroja me li gel ciwanan berxwe dide.”

ÖZTÜRK: BU SALONA BAKSINLAR

Kongreye katılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, gençlere seslendi. Son 3 yılda yaşanan çatışmalı sürece dikkat çeken Öztürk, “Kürtler iradesiz bırakılmak istendi. Kürt halkının statü sahibi olmaması için tüm bunlar yaşandı. Bu nedenle gün gün saldırılar ağırlaşarak devam etti. Amaçlarına ulaşamadılar. Bugün gençlerimize bakıyoruz, amaçlarına ulaşmadıklarını görüyoruz. Savunduğumuz değerler, insan hakları değerleridir, kimliğimizdir, kültürümüzdür. Bu nedenle hiçbir güç geçmişte olduğu gibi bugünde bizi yok edemeyecektir. Bu salona baksınlar” diye konuştu.

‘ÖCALAN HALKLAR İÇİN UMUT OLDU’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Öztürk, “Tecrit bugün Türkiye’ye yayıldı. Tecrit Türkiye halkları üzerindedir. Sayın Öcalan 20 yıldır İmralı Adası’nda direniyor. İmralı’da Kürt halkını yok etmek istediler. Sayın Öcalan direnişi ile tüm bunları boşa çıkardı. Sayın Öcalan sadece Türkiye halkları ve Kürt halkı için değil, Ortadoğu halkları için umut oldu. Sayın Öcalan şahsında Ortadoğu’ya huzur ve barışın gelmesini engelliyorlar. Ancak tüm bunlar boşa çıkaracaktır” diye konuştu.

‘LEYLA GÜVEN’İ SELAMLIYORUZ’

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in Öcalan için başlattığı açlık grevi eylemine işaret eden Öztürk, “Sayın Leyla Güven kendisi için bir şey istemiyor. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ile halkların umutlarını yok etmek istiyorlar. Halkımıza yönelik saldırılar, tecridin sonucudur. Leyla Güven bu nedenle eylemine başladı. Tecridi kabul etmedi. Leyla Güven’in eylemini kutluyor, Amed zindanına selam gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

KÜRT ULUSAL BİRLİĞİ

Türkiye’nin Kürt halkının hiçbir kazanıma tahammül etmediğini ifade eden Öztürk, “Kürt halkı statüsü için karar verdiği zaman, dost dediği Güney Kürdistan’a saldırdı. Efrîn huzurun kentiydi. Ne hakkın var Efrîn’i işgal ediyorsun. Bu Kürt düşmanlığının sonucudur. Kürtsen, karşında faşist devleti görüyorsun. Her ne kadar saldırılar ağırlaşsa da Kürtler her dört parçada irade sahibi ve örgütlüdür. Tek eksiğimiz Kürt Ulusal Birliği’dir. Bunu sağlarsak, hiçbir güç Kürtler karşısında duramaz. İşgalci devletlere muhtaç değiliz. Kendi kararlarımızı kendimiz verebiliriz. Bizim adımıza karar alma hakları yok. Siyasi partilerin tek olmasını istemiyoruz, bu demokrasiye karşıdır. Kürt halkına saldırılara ortak cevap olmalıyız” diye konuştu.

“Bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılıdır” diyerek Kürt ulusal birliği için çağrıda bulunan Öztürk, “Eğer bunu yapamazsak yarın çocuklarımıza söyleyecek söz bulamayacağız. Zilan’da, Dersim’de, Cizre’de katliam yaptılar. Eğer birliği inşa edebilseydik, devlet bu katliamları gerçekleştiremeyecekti” ifadelerini kullandı

Öztürk, konuşmasını “Genç başladık, genç başaracağız” şeklinde noktaladı.

‘KÜRT GENÇLERİ ULUSAL BİRLİĞE ÖNCÜLÜK ETMELİDİR’

İran’dan kongreye katılan Demokrat Gençlik üyesi Peçewa Alîpur, şu mesajı paylaştı: “Rojhilatlı gençler olarak, gerilla ve peşmergenin DAİŞ’e karşı mücadelesini kutluyoruz. Biz Rojhilatlı gençler olarak; HDP Gençlik Meclisi’nin yürüttüğü mücadelenin bir parçası olmak için Diyarbakır’dayız. Suruç’ta işgalci güçler gençleri katletti. Ancak gençler işgalcilere karşı boyun eğmedi. Bu süreçte Kürt gençleri Kürt Ulusal Birliği’ne öncülük etmelidir. Kürtlerin birlik ruhuyla kongrenizi selamlıyoruz.”

‘KONGRE KÜRT GENÇLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ ADIMIDIR’

Federe Kürdistan Bölgesi’nden katılan Kürdistan Komünist Gençlik üyesi Rêbaz Haşim, “Kürdistan’ın başkenti Amed’e selam olsun. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde gençlik kongresini gerçekleştirmek önemlidir. Kürdistan gençlerinin selamlarını sizlere getirdim. Bugün burada bulunduğumuz için çok mutluyuz. Kongrenin Kürt gençlerinin örgütlenmesi için bir adım olmasını umut ediyoruz” şeklinde mesajını paylaştı.

‘KÜRT GENÇLERİNİN ÖNCÜLÜĞ İLE ULUSAL BİRLİK GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR’

Barış annelerini ve gençleri selamlayan Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan sivil toplum örgütleri adına katılan Sirveen Gerdi, “Kürdistan bir parçadır, ama işgalciler Kürdistan’ı dört parçaya böldüler. Ama Kürdistan her zaman tek parça olarak kalacaktır. HDP gençleri dünyanın her yerinde örgütlenerek, barışı sağlayabilir. Kürdistan’ın özgürlüğü çok yakın bir zamanda sağlanacağından umutluyuz. Kuzey Kürdistan önemli bir süreçten geçiyor. Bütün işgalci güçlere karşı Güney Kürdistan’da referandum gerçekleştirildi. Biz dört parçada bulunan Kürt gençleri, tek renkle Kürdistan’ın özgürlüğü için mücadele edebiliriz. Kürdistan şehitleri önünde saygıyla eğiliyorum. Sayın Abdullah Öcalan’ın önderliği ile Kürdistan özgürlüğüne kavuşacaktır. Kürt gençlerinin öncülüğü ile kısa bir zamanda Kürt Ulusal Birliği Kongresi gerçekleştirilecektir” dedi.

‘GENÇLİK MEHMET TUNÇ’UN YILMAYAN SESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR’

SGDF üyesi Şara Akıncı, gençlerin kongrede mücadeleyi büyütmek için bir araya geldiklerini ifade ederek, “Gençlik bir araya gelerek Mehmet Tunç’un yılmayan sesi olmaya devam ediyor. Faşist iktidarın tekçi zihniyeti tüm ezilenlerin sesini bastırmaya çalışıyor. Gençlik Türkiye ve Kürdistan’da bir kez daha yılmadığını gösteriyor. Sokakları, alanları teslim almaya çalışan zihniyet zindanlarda tecrit politikası uyguluyor. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayarak, Amed zindanında açlık grevine başlayan Leyla Güven’i selamlıyoruz” şeklinde konuştu.

Gençlerin toplumun öncü gücü olduğunu vurgulayan Akıncı, “Gençlerin rolü, birleşik mücadeleyi ileriye taşımaktır. Gençlik, tüm Ortadoğu’da devrimin temel taşı olacaktır. Kazanacağız, kazanacağız” diye konuştu.

‘BASKI ZİNCİRLERİNİ KIRALIM’

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, gençlerin Kürt Ulusal Birliği’ndeki rolüne dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Kürt halkının özgürlüğü sağlanan kadar serhildanlar devam edecek. Kürdistan’ın her dört parçasında da Kürt halkına baskılar var. Bu nedenle Kürt halkının ittifığını sağlamalı ve kongreyi gerçekleştirmeliyiz. Baskı zincirlerini kırarak, ulusal kongreyi inşa etmeliyiz. Kürdistan’ın dört parçasından gençler bugün bir arada. Bu kongre için önemli adımlardan biridir.”

TJA: GENÇLİK BUGÜNÜ AYDINLATACAKTIR

TJA'nın mesajını okuyan Maria Öztopçu, "Tarihi günlerden geçiyoruz. 3'üncü Dünya savaşı kadın ve gençler üzerinden işgalci devletler tarafından yürütülüyor. Sayın Öcalan'ın Ortadoğu'ya umut olan fikirleri bitirilmek isteniyor. TJA olarak tecridi asla kabul etmeyeceğiz. Tecride karşı mücadele vereceğiz. Bugünde 25 Kasım kadına şiddete karşı günüdür. Gençlerin bugünü aydınlatacağını biliyoruz.

Kongre HDP Gençlik Meclisi’nin yeni dönem perspektifi ve faaliyet raporunun okunmasıyla devam ediyor.