Özerk Yönetim'den 'özgür ve özerk Şengal' mesajı

Şengal Özerk Yönetim Yürütme Kurulu, "Özgür ve özerk bir Şengal için ve Önder Öcalan’ın özgürlüğü için mücadelemiz devam edecek" dedi.

Şengal Özerk Yönetim Yürütme Kurulu, tüm üyelerinin katılımıyla 2023 yılının ilk toplantısını Şengal’de düzenledi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı tüm Özgürlük Hareketi şehitleri için saygı duruşu ile başladı.

'HALKIMIZ İŞGAL PLANLARINA DİRENDİ'

Toplantının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde şöyle denildi:

“2022 yılında özellikle Lozan Anlaşması’nın 100’üncü yılı ile birlikte Ortadoğu üzerinden yürütülen planlar daha da netleşti. Siyasi çıkarları için hareket eden sömürgeci güçler planlarını yıl içinde uygulanmaya çalıştı. Ortadoğu’daki her devletin topraklarını genişletmeye çalıştığı bu planlar işgalci Türk devletinin eliyle uygulanmaya çalışıldı. Bu temelde 15 Nisan tarihinde Medya Savunma Alanları ile özgürlük gerillalarına yönelik büyük bir savaş başlatıldı. Özgürlük gerillalarına yönelik başlatılan bu saldırılar Şengal, Maxmur ve Rojava’ya da yayıldı.

Farklı isimler altında, tek bir hedefle Şengal, Maxmur ve Rojava halkının kazanımlarını yok etmek istediler. Ancak örgütlü halkımız büyük bir iradeyle bu planlara karşı direndi. Türk devleti öne sürülerek bölgede başlatılan savaş esasında NATO tarafından yönetildi. Dünyanın her yerinde yasak olan savaş suçları Kürt halkına ve özgürlük gerillalarına uygulandı ve tüm dünya bu kimyasal silahlara ve ihlallere karşı sessizliğini korudu.

Bu savaş başlangıçta Osmanlı İmparatorluğu hayallerinin peşinden giden ancak gerilla direnişiyle engellenen Türk devletinin sınırlarını genişletmeyi amaçlıyordu. Eğer gerilla direnişi olmasaydı Irak topraklarının büyük bir bölümü işgal edilecekti. Irak devleti bu savaşın farkında olsa da gereken tepkiyi gösteremedi. Özellikle yeni hükümet kurulmadan önce Mustafa Kazimi döneminde bu saldırılara doğrudan destek verildi. Bu nedenle Türk devleti tüm gücüyle Irak topraklarına ve özellikle Şengal’e saldırdı.

ŞENGAL'E 11 SALDIRI

Yıl içinde Şengal 10 kez silahlı insansız hava araçlarıyla, bir kez de savaş uçaklarıyla bombalandı, bir gecede Şengal Dağı’nda 21 nokta hedef alındı. Bu saldırılar sivil halk gözetilmeden köy ve şehirlerde gerçekleştirildi. Bu saldırılarda aralarında çocuk ve sivillerin de bulunduğu 5 şehit verdik, 11 kişi de yaralandı.

Bütün bu saldırılara rağmen halkımız topraklarından vazgeçmedi, bağımsız ve özgür bir Şengal için mücadelesini sürdürdü. Bir taraftan halkımıza yönelik saldırılar sürerken 18 Nisan’da Êzidilerin Çarşema Sor Bayramında Irak devleti Kazimi’nin kararı ve Türk devletinin baskısı ile saldırmaya başladı ve bu saldırı 2 Mayıs’a kadar devam etti.

Halkımızın meşru savunma çerçevesinde geliştirdiği direniş ve irade bu komplo ve saldırılara karşı zafere ulaştı.

KDP'YE TEPKİ

Yıl içinde Şengal’in boşaltılmasını hedefleyen KDP’nin planları; Şengal Özerk Yönetim, kurum ve kuruluşlar tarafından engellendi. Yıl içinde yaklaşık 300 aile Güney Kurdistan’daki kamplardan topraklarına döndü. Şengal genelinde temizlik, su ve elektrik hizmetleri aralıksız devam etti. Halkın yoğunlukla geri dönüş yaptığı Siba Şêx Xidir ve Girzerik gibi yerlere belediye merkezleri açıldı. Ailelere ihtiyaç duydukları noktada elimizden geldiğince destek olduk.

'YÜZLERCE GENÇ SAVAŞÇI OLDU'

Şengal’i yeşillendirmek için belediyelerimizin ağaçlandırma projeleri hayata geçirildi ve bu projelerde onlarca kilometrelik alanlara ağaç dikildi.

Bölgenin ve halkımızın güvenliği için büyük adımlar atıldı ve gençlerimiz bu çerçevede YBŞ, YJŞ ve özellikle Êzdixan Asayişi’ne katıldı. Yüzlerce gencimiz düşünsel ve askeri eğitimden geçerek Êzdixan Asayişi’nde yerlerini aldı.

Tüm örgütlerimiz toplumu yönetimi için çalışmalarda yer alarak kongreler düzenledi ve uzun süreçler için program düzenlediler.”

Sonuç bildirgesinde, Êzidî halkının bağımsız ve özgür bir Şengal için verdiği mücadele selamlanarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.

'ÖNDER APO'YA YAKLAŞIM HEPİMİZE YAKLAŞIMDIR'

Açıklamada son olarak şunlar belirtildi:

“Tüm halkımıza, savunma güçlerimize, kadın, gençlik, basın, kültür ve sanat kuruluşlarına ve çalışanlarına başarılar diler, herkesin yeni yılını kutlarız.

Bağımsız ve özgür bir Şengal, şehitlerin hayallerini gerçekleştirmek ve Önder Öcalan’ın özgürlüğü için mücadelemiz devam edecek. Özellikle annelerimizin ve gençlerimizin Önder Öcalan’ın özgürlüğü için yürüttüğü eylemleri selamlıyoruz. Şengal Özerk Yönetim olarak Önder Öcalan’a yönelik yaklaşımları kendimize yönelik yaklaşım olarak değerlendiriyoruz.

Halkımızın özgürce yaşayabilmesi, göç eden halkımızın topraklarına dönmesi ve halkımızın iradesinin tanınması için siyasi diyaloğa hazırız. 8 yılda çok önemli çalışmalar yapıldı ve halkımız bir nebze de olsa kendini yönetiyor. Ancak daha önce olduğu gibi bundan sonra da halkımıza yönelik hiçbir toplumsal, askeri ve siyasi saldırı karşılıksız kalmayacaktır."