Şakir: Tevgera Azadî’nin başvurusuna yanıt verilmedi

Tevgera Azadi Eş Başkanı Şakir: 2014 yılında yasalar çerçevesinde tüm gerekli belgeleri Güney Kürdistan İçişleri Bakanlığı’na teslim ettik. Fakat şimdiye kadar bize olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt verilmedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani 25 Kasım'da yaptığı yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığı’ndan resmi olarak izin almayan parti, siyasi örgüt ve hareketlerin merkez ve ofislerinin 29 Ekim 2018 tarihinde çıkan karar kapsamında kapatılacağını duyurmuştu.

Tevgera Azadi Süleymaniye’deki Genel Merkezi’nde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Eşbaşkan Şilan Şakir, Qubad Talabani’nin açıklamasının ardından, Süleymaniye Rizgari Asayişi’nin Genel Merkezlerine gelerek, kendilerinden resmi izin belgesi istediğini söyledi.

Şakir “Kendilerine Kürdistan Bölgesi’nin bize verdiği resmi belge yok, fakat Irak Siyasi Parti ve Örgütleri Kurumu’na göre resmi parti olduğumuzu belirttik” dedi.

“2014 yılında kuruluş kongremiz ardından avukatlarımız aracılığıyla Süleymaniye’deki ilgili kurumlara ve Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığına başvuruda bulunduk” diyen Şilan Şakir şöyle devam etti: “Yasalar çerçevesinde tüm gerekli belgeleri teslim ettik. Fakat şimdiye kadar bize olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt verilmedi. Irak Parlamentosu’nda partiler kanunu kabul edildiği zaman da ilgili yerlere parti olarak başvuruda bulunduk. Gerekli işlemlerin ardından 19 Ocak 2018 yılında Seçim Komisyonu üyelerinin hazır bulunduğu platformda 139. maddeye göre hareketimiz resmi parti olarak kabul edildi. Partiler kanununa göre tüm Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde çalışma yürütebiliriz. İlk kongremizden bu yana yaklaşık 4 yıldır hareket ve üyelerimiz olarak kanunlara aykırı hiçbir eylem içinde bulunmadık. Tüm çalışma ve faaliyetlerimiz yasa ve kanunlar çerçevesinde yapılmıştır. Ulusal ve demokratik çalışmalar yürütmekteyiz.”

Kürdistan Bölgesi’nde ilgili yerlere Tevgera Azadî’nin başvurusuna neden yanıt verilmediğini açıklamalarını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

Ardından Tevgera Azadî avukatlarından Şemal Eziz ise şunları belirtti: “3 yıl 10 ay önce ilgili yerlere başvuru yaptık. Tüm gerekli işlemler tamamlandı. Kanun gereği 2 ay içinde bize yanıt verilmesi gerekiyordu. Bu süre zarfında yanıt verilmediğinde bu başvurunun kabul edildiği anlamına geliyor.”

Başurê Kürdistan’da 2014 yılında kurulan Tevgera Azadi Irak Siyasi Parti ve Örgütleri Kurumu’na resmi başvuruda bulunduktan sonra 4 Aralık 2017 tarihinde resmi olarak kabul edildi. Irak 2015 siyasi partiler yasalarına göre Tevgera Azadî seçimlere katılmasına izin verildi. 12 Mayıs’ta yapılan Irak parlamento seçimlerinde Tevgera Azadî, Demokratik Halk Cephesi ve Yeni Nesil Hareketi ile ittifak kurarak seçimlere katıldı.