Şengal Özerk Yönetim Kongresi sona erdi

Şengal Demokratik Özerk Yönetimin 5’inci Kongresi, Toplumsal Sözleşme’nin onaylanması ve yapılan seçimler ardından sona ererken, Demokratik Özerklik Projesi’nin sorunların tek çözüm yolu olarak ele alındı.

Şengal Özerk Yönetim Meclisi’nin, ‘Şengal’i inşa edeceğiz, özerkliği kalıcılaştıracağız’ şiarıyla düzenlediği 5’inci kongre sona erdi. Kongrede, Şengal ve Nînowa Ovası halklarının ‘Demokratik Ulus’ fikrinin esas alınarak çalışmalar sürdürmesi, Şengal’in statüsünün tanınması, özsavunma ilkelerine uygun temelde çalışmaların yürütülmesi, meşru müdafaa ve ihanetle mücadele mesajları öne çıktı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisinin 5’inci Kongre’sinin en önemli gündem maddelerinden biri; ilk defa hazırlanan Toplumsal Sözleşme oldu.

Irak, Nînowa Ovası ve Şengal halkının tarihsel, kültürel gerçekliğine değinilen Sözleşme’de, şu tespitlere yer verildi. “Devletlerin ve iktidar güçlerinin savaş ve çatışmaları sonucunda her geçen gün daha da inleyen Ortadoğu, toplumsal yaşam ve kadim kültürlerin kaynağını oluşturmaktadır. Her ne kadar bugün devletlerin cenk meydanına dönüşmüş olsa da Ortadoğu özünde inanç ve kültürlerin yurdudur. Ancak iktidar olgusunun gelişmesiyle beraber son 5 bin yıllık süre boyunca iktidarın örsü halkların ve inançların üzerinde eksik olmamıştır. Üzerinde yaşadığımız Irak toprakları o günden bu yana savaşlardan, ölümlerden ve talandan kurtulamamıştır.”

ULUS DEVLET SOYKIRIM SİSTEMİDİR

Sözleşmede ulus-devlet sisteminin Ortadoğu’da sebep olduğu özellikle toplumsal ve siyasi krize ilişkin, “Kapitalist modernitenin Ortadoğu’ya farz kıldığı ulus-devlet sistemi bölgede yaşanan sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel sorunları daha da derinleştirdi. Savaşlar ve çatışmalar daha da ağır bir hale geldi. Ezilen halklara ve kadim inançlara yönelik saldırılar soykırım düzeyine ulaştı. Zira ulus-devlet sistemi farklı renkleri ve sesleri tanımıyor ve reddediyor. Ya tüm kültürler, inançlar ve düşünceler bu sisteme teslim olacak ya da katledileceklerdir” ifadelerine yer verildi.

NÎNOWA OVASI HALKLARIN ORTAK YAŞAM ALANIDIR

Sözleşmede Ninova Ovasının tarihsel, toplumsal önemine ilişkin ise şu değerlendirmelere yer verildi: “Tarihte birçok kültür, inanç ve düşünce Nînowa Ovasının kendi varlıklarının ve yaşamlarının yurdu haline getirmiştir. Mesihiler, Şebekler, Êzidîler, Türkmenler, Araplar, Keldaniler, Süryaniler de dahil olmak üzere Irak’taki en kadim inançlar ve halklar Nînowa Ovasını yaşam alanlarına çevirmişlerdir. Nasıl ki Irak Ortadoğu’nun kalbi ise, Ninova Ovası da Irak’ın kalbini ve özünü teşkil etmektedir. Ninova Irak’ın, Şengal ise Musul’un anahtarıdır. Şengal Musul’un anahtarı, Irak’taki krizin çözüm kapısıdır.

ÊZIDÎ TOPLUMU FERMANLAR YAŞADI

Êzidi toplumu insanlığın ve tarihin en kadim kültürü ve inancını temsil etmektedir. Êzidiler, inançları ve düşünceleri; tarihsel-toplumsal hakikatleri sebebiyle sürekli katliamlar, saldırılar ve talanlarla karşı karşıya kalmışlardır. Hakikatlerini savunmak uğruna büyük acılar yaşamışlar, fermanlardan ve sürgünlerden eksik kalmamışlardır. Êzidi toplumu olarak 21’inci yüzyılın başında büyük bir fermanla karşı karşıya kaldık. Nasıl ki 20’nci yüzyıl Ermeni, Asuri, Süryani ve Keldanilerin soykırımı ile başladıysa 21’inci yüzyıl da Êzidilere yönelik soykırım saldırılarıyla başladı.”

Şengal Demokratik Özerk Yönetiminin fermanın ağır şartları altında özsavunma ve özyönetim ihtiyacının bir sonucu olarak doğduğuna işaret edilen Toplumsal Sözleşmede, şu ifadelere yer veriliyor: “Şengal’in kurtuluşunun ardından yaşamı yeniden inşa, kurum ve kuruluşların yeniden örgütlenmesi, özsavunma temelinde tüm sorunlarımızı çözdük. Bu irade ve direniş sadece Şengal’i kurtarmakla kalmadı, aynı zamanda Irak’ı da savundu. Özerk Yönetim kendini fermanlardan korumanın adı oldu.”

ÖZERK YÖNETİM ÊZIDÎ TOPLUMUNU SAVUNMA SİSTEMİDİR

Özerk Yönetim’in sadece toplumsal ve siyasi bir sözleşme değil, aynı zamanda ÊzidÎ ve tüm Şengal bileşenlerinin savunma sistemi olduğuna dikkat çekilerek şunlar kaydedildi: “Günümüz dünyasında dünyanın birçok yerinde özerk yönetim sistemleri vardır. Özellikle kültürel ve inançsal gruplar için özerk yönetimler kendini savunmanın ve yönetmenin anahtarına dönüşmüştür. Bölgemizde ve dünyada yerinde demokrasi ve yerel yönetimler her geçen gün daha da gelişmektedir.”

IRAK ÖZERK YÖNETİMİ TANIMALI

“Irak, federal sistemle yönetilmektedir. Anayasada yerel yönetimlerin geliştirilmesi konusunda birkaç yasaya yer verilmektedir. Şengal Özerk Yönetimi, anayasal düzlemde kendini yönetmenin en iyi örneğini teşkil etmektedir. Özerk Şengal ve Demokratik Irak, birbirini tamamlayan iki temel olgudur ve hiçbiri bir diğeri olmadan gelişemez. Şengal Demokratik Özerkliği, Demokratik Irak’ın inşasının zemini ve bu temelde Irak demokratik birliğinin esasıdır. Bu gerçekler ışığında Şengal Demokratik Özerk Yönetiminin, Irak ve tüm uluslararası güçlerce tanınması, anlaşılması ve kabul edilmesi gerekiyor.”

TOPLUMSAL SÖZLEŞME’NİN MADDELERİ

Toplumsal Sözleşme’den öne çıkan bazı maddeler şöyle:

  • Demokratik Özerk Yönetim, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmaya dayanmaktadır.
  • Şengal Demokratik Özerkliği, meşruiyetini ve gücünü eşit ve özgür halkların ve inanç gruplarının katılımdan almakta ve bu yönetim halkların iradesine dayanmaktadır.
  • Şengal Demokratik Özerk Yönetiminde tüm kültürler, dinler, inançlar ve diller yaşamın her alanında eşittir. Tüm kültürel ve inanç toplumları yaşamını anadili üzerinde inşa etmekte ve yönetmektedir.
  • Şengal Demokratik Özerk Yönetimi yerinde demokrasiyle ve halkların eşit ve özgür katılımıyla kendini Irak toprakları ve yönetiminin bir parçası saymaktadır.
  • Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, Demokratik Ulus fikrini esas alarak özgür ve eşit yaşamın gelişimi için çalışmalar sürdürür.
  • Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, tüm siyasal ve toplumsal yaşamda eşbaşkanlık sistemini temel bir ölçü saymaktadır.
  • Gençlik, toplumun öncüsüdür. Yaşamın her alanında kendi örgütlenmesini inşa eder ve örgütlü gücüyle yaşamın her alanında yer edinir.
  • Özsavunma, tüm halklar kültürler, dinler ve inançlar için meşru ve doğal bir haktır. Tüm bireyler ve gruplar Şengal’in savunulması konusunda görevli ve sorumludur.

MECLİS’İN YENİ EŞBAŞKANLARI CÎHAN CELO VE NAYIF ŞEMO

Toplumsal Sözleşme’nin kabulü ardından ise Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanları ve yardımlarının seçimine geçildi. Oylama sonucu Cîhan Celo ve Nayif Şemo, Şengal Demokratik Özerk Meclisi’nin yeni eşbaşkanları, Hisên Sado ve Xoxê Dexîl ise yardımcılar olarak seçildi.

Kongrede ayrıca köy meclisleri, bileşen, kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan 101 kişilik Halk Meclisi üyeleri belirlendi.

KONGRE KARARLARI

Kongrede alınan başlıca kararlar ise şöyle;

⦁ Şehit Dijwar Feqîr (Merwan Bedel), Şengal Demokratik Özerk Meclisinin daimi ve manevi eşbaşkanı ilan edildi.

⦁ Şehit Hesen Saît, Şehit Îsa, Şehit Azad, Şehit Pir Çeko, Şehit Şerzat, Şehit Agır, Şehit Enwer, Şehit Zagros, Şehit Muhsin, Şehid İbrahim Derwêş, Şehit Faraşin, Şehit Menal, Şehit Şerwan, çağın ve direnişin şehitleri ilan edildi.

⦁ Sikêniyê Hastanesi şehitleri onur, emek ve yurtseverliğin sembol şehitleri ilan edildi.

⦁ 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Êzidî halkına yönelik başlattığı fermanın Irak ve uluslararası alanda soykırım kabul edilmesi için çalışmalar en üst seviyede sürdürülecek.

⦁ Şengal’in özerk bir bölge olarak kabul edilmesi için tüm taraflarla diyalog kurulacak.

⦁ Şengal Özerk Meclisi’nce hazırlanan Demokratik Özerklik projesi, çözüm yolu olarak ele alınacak ve tüm diyaloglarda Demokratik Özerklik projesi esas alınacak.

⦁ KDP, Kazımi Hükümeti ve Türk devletinin kendi aralarında Êzidî halkının iradesine karşı imzaladığı 9 Ekim Anlaşması her yönüyle reddedilecek ve buna karşı direniş geliştirilecek

⦁ Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için direnişin her yolu hayata geçirilecek

⦁ Mam Zeki ve Mam Beşir, Êzidîler arası birlik ve beraberliğin sembol isimleri ilan edildi.