Şengal'de yürüyüş: Êzidîlerin iradesine saygı gösterilsin

Şengal'deki oluşumlar, eskiden KDP'nin elinde olan Şengal meclisini ve eski kaymakamı protesto etti, Irak'tan taleplerde bulundu.

Şengal’deki oluşumlar, kaymakamın ve eskiden KDP’nin elinde olan Şengal meclisinin Şengal’e gelme kararına karşı çıkarak, Sinûnê’de kitlesel bir yürüyüş başlattı.

Şengal Demokratik Özerklik Meclisi tarafından organize edilen yürüyüş, Şengal İttifak Heyeti’nin öncülüğünde başlatıldı. Sinûnê Halk Meclisi binası önünde başlatılan yürüyüşe çok sayıda Êzidî  ve Şengal oluşumları katıldı. Yürüyüşte, “Yaşasın Êzîdxane, ölsün ihanetçiler (Bijî Bijî Êzîdxan, bimre xiyanet bilind bû)” sloganları atıldı. Sinûnê’nin ana yoluna kadar devam eden kitlesel yürüyüş sonrası bir basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

"Herkes biliyor ki Şengal halkları idari, siyasi ve hizmet haklarından yoksun. Ve yine herkes biliyor ki Êzidî halkı 74 katliamdan geçirildi.  Bizler insan haklarını koruyoruz ve insan hakları için mücadele ediyoruz. Yüzlerce Êzidînin kaçırılmasına, öldürülmesine sebep olan kişilerin adalet önüne çıkarılması için çabalıyoruz."

TALEPLER

Açıklamada, Irak hükûmetine ve yetkili kişilere şöyle seslenildi:

"74 katliama ve Barzanî’nin Şengal’deki siyasetine sebep olan eski Şengal idaresinin gelmesine 'Hayır' diyoruz.

Şengalliler olarak kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Başkasının halkımızı temsil etmesini kabul etmiyoruz.

Federal hükümetten ve İnsan Hakları Kurumları’na sesleniyoruz, Şengal meclisinde Şengalliler yer alsın.

İnsan hakları örgütlerine ve yetkili yerlere sesleniyoruz. Şengal üzerindeki siyaset ve planlara bir an önce son verilsin ve Êzidî halkının iradesine saygı gösterilsin."