Şengal’deki gerillalar görkemli bir törenle uğurlandı

Şengal'deki HPG ve YJA-Star gerillaları görkemli bir törende halkla vedalaşıp bölgeden ayrıldı.

Görevlerini tamamlayan HPG ve YJA-STAR gerillaları, Şengal'de düzenlenen görkemli törende halkla vedalaştı.

3 Ağustos 2014'te Êzidî halkının feryadına kulak veren Kürt Özgürlük Hareketi gerillaları, dört yıllık süreçte bir taraftan halkın savunmasını gerçekleştirirken, diğer yandan da Êzidî halkının kendi öz gücüne kavuşması için çaba sarf etti. KCK’nin yapmış olduğu açıklama neticesinde gerillaların artık görevlerini başarıyla tamamladıkları belirtilmiş ve Êzidî halkının kendi savunmasını gerçekleştirebilecek bir güce kavuşturulmuş olmasından dolayı gerillaların gönül rahatlığıyla kendi alanlarına dönebilecekleri bildirilmişti.

Bununla birlikte bir süre önce gerilla güçlerinden bazı gruplar Şengal’den çıkmıştı. Kalan gerilla güçlerinin sonuncu grubu ise Şengal Dağı'nda yapılan merasimle kendi alanlarına doğru yola koyuldular. Büyük bir halk kitlesinin de hazır bulunduğu merasim duygusal anlara sahne oldu.

Merasimde konuşan HPG Şengal Komutanı Egîd Kelar, gerillaların şimdiye kadar Şengal’de yürütülen büyük mücadelenin bir parçası olduklarını ve her zaman öncelikli görevlerinin bu halkı korumak olduğunun altını çizdi. Kelar, bugün kutsal bir görevi yani insan hayatını koruma görevini yerine getirmenin gönül rahatlığıyla kendi alanları olan özgür dağlara doğru yol aldıklarını vurguladı. Kelar konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bugün Şengal Dağı'nda şehitlerimizin huzurunda gerçekleştirdiğimiz törenle HPG ve YJA-STAR gerillaları olarak son grubumuzu Şengal’den çıkarıyoruz. Arkadaşlarımızla Şengal’i savunmak için ilk buraya geldiğimizdeki amacımız Êzidî halkını ve bölge halkını savunma temelindeydi. Gerillalarımız bu görevi bugüne kadar eksiksiz olarak yerine getirdi. Êzidî halkı kadim ve onurlu bir halktır. Bu yüzden de bu toplumu savunmak bizim görevimiz ve şerefimizdir. Biz bu görevi heyecanla yerine getirmenin rahatlığı içerisindeyiz.”

'KALBİMİZ BURUK, İÇİMİZ RAHAT'

Kelar konuşmasında, fermanın ilk günlerine nazaran şimdiki tablonun epey farklı olduğunu ve Êzidî halkının artık kendi savunmasını yapabilecek güce ve bilince eriştiğini söylerken, şöyle devam etti:

"Önder Apo, Êzidî halkının savunulması ve yalnız bırakılmamasını sürekli dile getirdi. Êzidî halkını savunmak ve başarıya ulaştırmak için Önder Apo bize tarihi ve onurlu bir görev verdi. Bugün olduğu gibi halkın evlatları olarak bizler görevimizi tamamlamış vaziyetteyiz. Buraya ilk geldiğimizde halkımız bir katliamla yüz yüzeydi. Yazın sıcaklığında anne ve çocuklar bu katliamla karşı karşıyaydılar. Bu yüzden de yapılacak en değerli ve onurlu şey bu topluma sahip çıkmak ve savunmasını yapmaktı. Merkez karargâhımızın talimatıyla fermandan sonraki gün güçlerimiz Şengal’deydi. Kendisine verilen savunma görevini layıkıyla yerine getirdi. Çok zor ve zahmetli günlerdi. Gerçekten de ağır bedellerle geçen günlerdi. Arkadaşlar yapılması gerekeni o dönem için yaptılar. Arkadaşlarımız imkânları zorlayarak ellerinden geleni yaptılar ve çoğu arkadaşımız da bu yolda şehit oldular. Bazılarının imkânları çok daha fazla olmasına karşın bu halka ihanet ederek kaçıp giderlerken, gerillalar imkânları en iyi şekilde kullanarak savunmayı yapabildi ve ta bugüne kadar görevini yerine getirdi.

'ÊZİDÎ HALKI ARTIK SAVUNMASIZ DEĞİL'

Diyebiliriz ki Önder Apo’nun verdiği talimatı yerine getirdik, görevimizi tamamladık. Bu halkı katliamdan kurtarabildik. Hatta öyle bir düzeye ulaştı ki halkımızın birçok kurumu oluşmuş durumda. Siyasi ve savunma kurumları kendisine yetecek seviyeye ulaşmış durumda. Bu halk artık kendi topraklarını savunabilecek ve yönetebilecek durumda. Bu topluma gereken şey de buydu. Halkımız arkadaşlara sahip çıktı ve her zaman onları kendi çocukları gibi gördüler. Nasıl ki arkadaşlar bu halka sahip çıktıysa halkımız da arkadaşlara sahip çıktı.

Şu an şehitlikte bulunmaktayız. Burada yüzlerce şehidimiz yatmakta. Bu toplumu savunmak ve halkımızı özgürleştirmek için yüzlerce gerillamız canını feda etti. Şu an burada arkadaşları anıyoruz. Bizler şehitlerimizi bu halkımıza emanet ediyoruz. Bizler başı dik bir şekilde şehitlerimizin ve halkımızın huzurunda duruyoruz. Bizler halkımızın artık kendi kendini savunabilecek ve yönetebilecek düzeye ulaşmış olmasından mutluyuz. Bu mücadele bundan sonra daha da yükselerek devam edecektir. Bizler inanıyoruz ki AKP ve DAİŞ gibi barbar çetelere karşı halkımız kendisini her şekilde savunabilir. Halkımız bu çeteleri yok edebilecek düzeye ulaşmış durumdadır. Bundan dolayı moralimiz yüksektir. Gerillanın burada gidişi halkımız için bir güç olacaktır, bir zayıflık değil."

Örgütlerinin çağrısı üzerine görevlerini tamamlamış olarak Şengal’den çekildiklerini ama Êzidî halkına dönük herhangi bir saldırı girişimi olduğunda kendilerinin tekrar bu halkın yanında olacağının bilinmesini isteyen Kelar, konuşmasını şöyle bitirdi:

'ŞEHİTLERİMİZİ HALKIMIZA EMANET EDİYORUZ'

“Bu temelde KCK’nin yaptığı açıklamayla gerillalarımız Şengal’den çekiliyor. Bizler her dört parça Kürdistan için ne zaman ihtiyaç olursa mücadele etmeye hazırız ve Şengal de bundan farksızdır. Halkımıza yapılacak bir haksızlıkta veya saldırıda gerillaların burada olacağından kimsenin şüphesi olmasın. Bun halkımız için yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar yapılan mücadelelerden başımız dik, alnımız aktır. En güzel şeylerden birisi de şu an şehitlerimizin, halkımızın yanında hatır istemektir. Bizler inanıyoruz ki bu dava başarılı bir şekilde devam edecektir. Tekrardan halkımıza söz veriyoruz ki Şengal’in savunulması için ne görev olursa yapmaya hazırız. Önder Apo’nun talimatını yerine getirdiğimiz için çok mutluyuz. Buradaki tüm arkadaşlara selam yolluyoruz. Tüm halkımıza ve arkadaşlara mücadelelerinde başarılar diliyoruz. Bizler aynı davanın yoldaşlarıyız. Bu temelde yaşasın Önder Apo diyoruz!”

'GERİLLALAR BİZE YAŞAMAYI YENİDEN ÖĞRETTİ'

Daha sonra törende halk adına söz alan Şengal Demokratik Özerklik Meclisi Eş Başkanı Hüseyin Heci ise şunları kaydetti:

“Gerillalar fermanın ilk gününden bugüne kadar canlarını bizler için feda ettiler. Bildiğiniz gibi 3 Ağustos 2014'te gerillalar Êzidî halkını bir katliamdan kurtarmak için geldi. Halkımızı katliamdan kurtarmak için daha ilk günden gerilla Şengal’ e ulaştı. DAİŞ kırıldıktan sonra arkadaşlar kalan birçok yeri de özgürleştirdiler. Gerillalar görevlerini layıkıyla yerine getirdi ve bu görevi Meclise ve savunma güçlerine devrettiler. Fermanların bir daha yaşanmaması için bayrağı bize teslim ettiler, bizler de onlardan aldığımız bilinçle bu bayrağı sonuna kadar taşıyacağız. Bugün kendi kurumlarının ve kendi öz savunma güçleri olan YBŞ-YJŞ’nin varlığı gerillaların sayesindedir. Onların bu uğurda vermiş oldukları şehitler bu halkın birer evladıdır ve kanımızdan daha değerlidir. Onların sayesinde bizler bugün buradayız ve diyoruz ki gözünüz arkada kalmasın, bu şehitler bizim birer parçamızdır."

Son olarak birlik mesajı veren Heci, konuşmasını şu şekilde bitirdi: "Herkesin Şengal Dağı'nı savunmak için seferberlik içinde olması lazım. Tüm şehitlere sahip çıkmamız lazım. Tüm savaşçılara teşekkürlerimizi bir borç olarak biliyoruz. Tüm şehitler önünde saygıyla eğiliyoruz. Ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Kanımızın son damlasına şehitlerimize bağlı kalacağız. Şehitler Êzidxan ve Şengal Dağı’nın şehitleridir. Yaşasın Önder Apo!"

TAJE Üyesi Xoxê Cindi ise gerillaları her zaman minnetle anacaklarını dile getirirken, “Gerillaların gidişi bizleri ziyadesiyle üzüyor ama biz onların sayesinde başımız dik yürüyoruz çünkü onlar bizim evlatlarımız gibi. Bize her şeylerini feda ettiler ve yüzlerce şehit verdiler. Gözleriniz arkada kalmasın, bizler bu şehitlerin anneleri ve babalarıyız. Şunu bilin ki Êzidîler sizi unutmayacak ve her zaman yanımızda yeriniz olacaktır.”

Merasimin sonunda gerillalar halkla vedalaşırken duygusal anlar yaşandı, uzun vedalaşma kuyrukları oluştu. Gerillalar konvoy halinde halkla birlikte yola çıkarken konvoy birçok yerde kitlelerce karşılandı. Gerillaların gitmesini istemeyen yüzlerce kişi konvoyun geçmesini bir süre engelledi. Daha sonra halk bir yere kadar gerillalara eşlik ederken, gerillalar özgür dağlara doğru yol aldılar.