Şengal Meclisi, YBŞ'ye saldırıyı kınadı

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Irak güçlerinin YBŞ'ye saldırısını kınadı. Meclis, "Êzidî toplumunun iradesini kıramadığını anladı ve savaşçılarına saldırıyor" dedi.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Irak güçlerinin YBŞ’ye ait araca saldırmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'KENDİNİ SORUMLU GÖRMESİ GEREKİRKEN SALDIRIYOR!'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“YBŞ’ye dün akşam saatlerinde yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor ve saldırıyı kabul etmiyoruz.

Irak hükümeti, Ferman zamanında kadın ve çocuklarımızı nasıl korumayıp Êzîdxan’ı DAİŞ çetelerinin elleri arasında bıraktıysa, bugün de Êzidîlere karşı kendini sorumlu görmesi yerine bize saldırıyor. Nisan 2018’den sonra bölgeye gelen Irak, birçok kez halkımıza saldırdı, kadın ve gençlerimizi baskı altına aldı.

Şengal’e gelmeleri halkımız üzerinde hiçbir olumlu etki bırakmadı. En basitinden kadınlarımızın, çocuklarımızın kullandığı, özgürleştirilen geçlerimizin getirildiği, sağlık ve yaşam malzemelerimizin sağladığımız Şengal-Rojava arasındaki insani koridoru kapattılar. Irak güçlerinin bölgeye gelmesiyle halkımızın nefes borusu kesildi. DAİŞ çetelerinin elinden kurtarılan kadın ve çocuklarımız Irak ordusu tarafından sınır kapısı kapatılarak, geçişlerine izin verilmiyor. Halkımız bu koridoru kullanmak istediğinde yine Irak güçleri tarafından kapı onların yüzene kapanıyor. Dünya biliyor ki Ferman’dan sonra halkımız perişan oldu ve birçok yere yayıldı. Irak Êzidîlerin topraklarına dönmesi için hiçbir şey yapmadığı gibi, gelenleri de engelledi.

'HALKI KONTROL ALTINA ALMAK İSTİYORLAR'

Irak adına birkaç gün önce Falih Feyaz’ın Şengal’e geldiğinde bizzat Êzîdî taraflarından ve Êzidî güçlerinden Şengal Savunma Güçleri'nin Federal Polisleri (Şirtayê îtîhadî) üzerine dağıtılmasını istedi.

Bu durum ne savunma anlamında ne siyasi anlamda devlet mantığının değişmediğini gösteriyor. Êzidî toplumunu katliamdan önceki gibi bir kez daha kontrolleri altına almak istiyorlar. Devlet, YBŞ savaşçısı çocuklarımızın direnişini göz önünde bulundurduğunda, Êzidî toplumunun iradesini kıramadığını anladı ve Êzidî toplumunun iradesini kolay kolay teslim alamayacağının farkına vardı. Bu nedenle bir kez daha silah yoluyla Êzidî toplumunu savunan savaşçıları hedef aldı.

HALKA ÇAĞRI

Şengal Demokratik Özerk Meclisi olarak, saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Halkımıza çağrımız, Irak devletinin planları karşısında bilinçli olsunlar ve devletin toplumumuzun iradesini kırmasına izin vermesinler. Kürdistan’ın dört parçasındaki halkımız Şengal’in direniş ruhuyla ayaklanmalıdır. Uluslararası kurumlar, Birleşmiş Milletler ve insan hakları kurumlarının önünde toplanarak, Êzidî toplumuna yönelik saldırılara tepki göstersinler.”