Şırnak'ta örnek fıstık bahçesi

Şırnak'ta 22 dönümlük arazisini fıstık bahçesine çeviren tarım kurumu emeklisi Osman Zeyrek, bu yılki hasılatın 5-6 ton civarında olduğunu belirtti.

Şırnak merkezde oturan 8 çocuk babası Osman Zeyrek tarım kurumundan emekli olduktan sonra 22 dönüm arazisini fıstık bahçesine çevirdi. Bölgede ilk ve örnek olan fıstık bahçesinde 380 fıstık ağacı bulunuyor.

1996 yılından bu yana arazisini fıstık bahçesine çevirdiğini ancak 12 yıldır verim aldığını söyleyen Zeyrek, bu yılki hasılatın 5-6 ton civarında olduğunu ifade etti. Antep, Siirt, İran ve Uhadi olarak 4 çeşit fıstık ektiklerini söyleyen Zeyrek, Şırnak’ta bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, "Ziraatçıyım. Emekli olduktan sonra fıstık bahçesi düşündüm. Tam 12 yıldır verim alıyorum" dedi.

'BAZEN ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ'

"Bazı ağaçlarda 10 kilo, bazı ağaçlarda ise 80 kilo ortalama her bir ağaçtan 50 kilo yılda toplamda 5-6 ton verim alıyorum" diyen Zeyrek, fıstıkları Siirt’te kavurup, piyasaya sürdüklerini kaydetti. Zeyrek, "Bazen de yeşilli yani kabuklu olarak burada satıyoruz. Bu şekilde evimin ihtiyacını karşılıyorum" şeklinde konuştu.

Babasına fıstık bahçesinde destek veren Servet Zeyrek ise, Şırnak’ta tarıma elverişli arazilerin olduğunu fakat vatandaşın bunu iyi değerlendirmediğini belirterek, "İnsanlar işsizlikten yakınıyor fakat tarımda hem maddi hem manevi olarak bir şeyler yaparak rahat bir hayat yaşayabilirler. Budamayı yapmamız için bazen işçi bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.