Açlık grevi eylemcileri: Saldırılara karşı boyun eğmeyeceğiz

Amed’de Leyla Güven'in eylemine destek amacıyla açlık grevine giren eylemciler gözaltına alınmadan önce yaptıkları açıklamada saldırılara karşı asla boyun eğmeyeceklerini belirtti.

Faşist AKP iktidarı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin ortadan kaldırılması için cezaevleri ve HDP merkezlerinde başlatılan açlık grevlerini bastırmak için her türlü baskı ve zulmü uyguluyor. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Amed, Batman ve Van'da yüzlerce polis HDP binalarını basarak aralarında TJA üyeleri ve Barış Anneleri'nin de bulunduğu onlarca açlık grevi eylemcisini gözaltına aldı. Buna rağmen eylemciler açlık grevini bırakmadı. TJA üyeleri ve Barış Anneleri'nin gözaltına alınmasından sonra dün HDP Amed il binasında 50 kişi açlık grevi eylemine başladı.

HDP'lilerin açlık grevine başlamasının ardından yine HDP Amed il binası yine binlerce polisin baskınına uğradı. Baskın açlık grevinde olan 50 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınmadan önce ANF'ye konuşan eylemciler, Leyla Güven'in talebinin halkın talebi olduğunu belirtti. Hükümetin sessizliğine tepki gösteren eylemciler, baskılara karşı asla boyun eğmeyeceklerini belirtti.

ZULÜM VE BASKININ OLDUĞU YERDE DİRENİŞ DE VARDIR

Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in 36 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu hatırlatan HDP Sur eşbaşkanı Mehmet Ali Altınkaynak, "Faşist AKP-MHP tüm ülkeye yayılan açlık grevi eylemlerini bastırmak için halka saldırıyor, eylemcileri gözaltına alıyor. Saldırı, gözaltı ve tutuklamalarla bu halka diz çöktüremeyecekler. Zulüm ve baskının olduğu yerde direniş de vardır. Birçok Kürt vekil, belediye eşbaşkanı ve binlerce siyasetçi cezaevinde.

Faşist AKP-MHP saldırılarının bir diğer nedeni de yerel seçimlerdir. AKP çok iyi biliyor ki Kürt halkı seçimlerde kayyumları temizleyecek. Bundan dolayı da HDP'nin gücünü kırmak istiyor. Barış Annelerini yerlerde sürükleyerek gözaltına alıyorlar. Bu da gösteriyor ki AKP'nin sonu geliyor. Biz haklıyız ve mutlaka kazanacağız" diye konuştu.

'GÜN GEÇTİKÇE DAHA DA GÜÇLENECEĞİZ ÇÜNKÜ HAKLIYIZ'

Eylemlerini her bölgeye yayacaklarını söyleyen Heci Hasan Uyan isimli yurttaş, "Bu gün 50 kişilik bir grup olarak greve girdik yarın 70 kişi girecek. Hiçbir güç eylemimizi kıramaz. Sayın Öcalan'a yönelik tecrit sona erene kadar eylemlerimiz sürdüreceğiz. Devlet güçleri ne kadar baskı uygularsa biz de o kadar direneceğiz" dedi.

19 yıldır İmralı'da sistematik bir tecridin uygulandığını söyleyen Silvan HDP ilçe eşbaşkanı Mehmet Taş, tecridin devam etmesinin Ortadoğu'daki kaosu derinleştireceğini kaydetti. Öcalan'a uygulanan tecridin gün geçtikçe ağırlaştığını sözlerine ekleyen Taş, "Barış bütün halklar için gerekli. Ne kadar saldırırlarsa biz de o kadar direneceğiz. Amacımıza ulaşana kadar eylemimizi sürdüreceğiz. Biz saldırılarla eksilmeyiz gün geçtikçe daha da güçleniriz çünkü haklıyız" sözlerini kullandı.

TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR

2016 yılından bu ya Öcalan'dan haber alamadıklarına dikkat çeken HDP Lice ilçe eşbaşkanı Niyazi Erdoğan, Öcalan şahsında tüm Kürtlere tecrit uygulandığını belirterek, "Eğer Öcalan özgürleşirse Kürt halkı da özgürleşir" dedi. Tecridin insanlık suçu olduğunu vurgulayan DBP Sur ilçe Eşbaşkanı Sakine Karadeniz, sonuna kadar Leyla Güven'in yanında olacaklarını kaydetti.

Medya Kartal da, Öcalan'a uygulanan tecrit derinleştikçe kadın kırımlarının da arttığını dile getirdi. Kartal, saldırılara karşı hiçbir zaman geri adım atmayacaklarını sözlerine ekledi. Dünyada örneği olmayan bir tecridin Öcalan'a uygulandığını söyleyen Mehmet Yaman da tecrit sona ermedikçe geri adım atmayacaklarını ifade etti.