AİHM Cizre davası başvuruları için duruşma yapacak

AİHM, Türk devletinin Cizre’deki öz yönetim direnişlerine yönelik yaptığı soykırım saldırılarına ilişkin yapılan başvurular için 13 Kasım’da duruşma yapacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Cizre'deki öz yönetim direnişlerine yönelik saldırılara ilişkin yapılan başvurular için 13 Kasım 2018 tarihinde duruşma yapacağını duyurdu. AİHM'in bugün başvurucu avukatlara gönderdiği mektupta, Cizre'nin Nur Mahallesi'nde yaşadığı sırada ilan ettiği s-sokağa çıkma yasakları nedeniyle mülki amirlerin kararıyla, herhangi bir yasal dayanak olmaksızın evlerinde hapsedildikleri gerekçesiyle yaşam hakkının, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği belirtilen Ömer Elçi ve Cizre'de "güvenlik güçleri"nden açılan ateş sonucunda yaralanan ve sonrasında ambulansın geçişine izin verilmediği için mahkemenin tedbir kararına rağmen hayatını kaybeden Orhan Tunç adına yapılan başvurularda mahkemenin 13 Kasım 2018 Salı günü saat 09.00'da Strasburg'da kabul edilebilirlik ve esas üzerine bir duruşma yapacağını bildirdi.

Kararlar bu duruşma ardından yazılacak, mahkemeye sokağa çıkma yasakları sırasında yapılan ve hükümete bildirilen diğer başvurular için de emsal karar teşkil edecek.

2015 Ağustos ayından bu yana Cizre, Sur ve Silopi başta olmak üzere bölgedeki pek çok il ve ilçede 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. Maddesi'ne dayanılarak kaymakam ve valiler tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında meydana gelen hak ihlallerine karşı 2015 ve 2016 yıllarında Anayasa Mahkemesi (AYM) ve AİHM’e çok sayıda başvuru yapıldı. Bu başvurularda AYM ve AİHM'den hak ihlallerinin önüne geçebilmek için geçici tedbir kararları vermeleri istenmişti. AİHM, mahkeme içtüzüğünün 41. Maddesi uyarınca bu başvuruların öncelikli olarak ele alınmasına karar vermişti.

Bu kararın bir sonucu olarak AİHM, 15 Aralık 2016 tarihinde bu süreçte kendisine sokağa çıkma yasakları bağlamında 160'tan fazla kişiyi temsilen yapılan 34 başvuru hakkında Türkiye'den savunma istediğini ve başvurucuların esası hakkında ilerleyen tarihlerde karar vereceğini duyurmuştu.

Başvurucu avukatlarından Ramazan Demir, "Bütün dünya Cizre’de neler olduğunu AİHM önünde bir kez daha öğrenecek ve tarihi bir gün olacak" sözleri ile kararı değerlendirdi.