Aileler, katledilen Çelik ve Keremoğlu için buluştu

Kayıp yakınları ve İHD şubeleri, Türk devleti tarafından katledilen Ali Çelik ve Wan'da kaçırılan ve bir daha haber alınamayan Kadir Keremoğlu için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini 740’ıncı haftasında Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Eylemde faili meçhulde kurban gidenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart açıldı. Bu haftaki eylemde 1994’te Mêrdîn’in Qoser ilçe karakoluna gittikten sonra katledilen Ali Çelik’in failleri soruldu.

 İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, geçen hafta Galatasaray Meydanı'nda Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırıyı kınayarak, hiçbir şiddetin hesapsız kalmayacağını söyledi.  

Kobanê Davası’nda dün savcının verdiği mütalaaya dikkat çeken Zeytun, “Kobanê Davası defalarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)tarafından siyasi bir dava olduğunu uyarılmasına rağmen mahkeme hiçbir şekilde bunu dikkate almadı. Yine 15 tutuklu gazeteci yaptıkları haberler suç delili sayıldı. Bunların hepsi Kürtlere yönelik yapılan ayrımcı politikaların sonucudur” dedi.

 ÇELİK'İN HİKÂYESİ

Çelik’in hikâyesini İHD Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Jiyan Ormanlı okudu. Ormanlı, “Ali Çelik 1957 doğumlu Mêrdîn’in Dêrik (Derik) ilçesine bağlı Gire Sor (Bayraklı) köyü Susikeli (Değirmenler) mezrasında yaşıyordu. Evli ve dört kız, iki erkek çocuk babası olan Çelik, geçimini çiftçilik yaparak sağlıyordu. Aynı zamanda köyünün de muhtarıydı. Köylerine 90’lı yıllarda sık sık askerler tarafından baskın yapılıyordu. Çelik de bu baskınlar sırasında daha önceden gözaltına alınmış, işkence görmüş, dört ay kadar da tutuklu kalmıştı. Serbest bırakılmasından yaklaşık bir yıl sonra köylerinin çevresinde konaklayan ‘Göçerler’ askerler tarafından karakola götürülür. Muhtar olduğu için konuyla ilgili olarak karakola çağrılır. 11 Nisan 1994 tarihinde köyünden Kızıltepe’ye karakola gitmek için yola çıkar. Görgü tanıkları onu en son Germik köyü yakınlarındaki yolda görür. Aynı gün Karakol tarafından Çelik’in evi aranır ve yeniden karakola çağrılır. Bunun üzerine ailesi onun karakola ulaşmadığını düşünür ve onu aramaya başlar. Karakola giden ailesi onu sorar ancak Karakolda bulunan yetkililerden, böyle bir kişinin kendilerinde olmadığı yanıtını alır” diye belirtti.
Çelik'in, katledildikten bir hafta sonra cansız bedeninin Ceylanpınar Devlet Çiftliği’nde zirai ilaçlama yapan uçağın pilotu tarafından bulunduğunu hatırlatan Ormanlı, "Kimliği tespit edilemediği için belediye tarafından defnedilmişti. Olayı duyan ailesi gidip cenazeyi teşhis eder ve köyüne getirerek yeniden defneder. Ceylanpınar Savcılığının konuya dair hazırladığı rapora göre; elleri arkadan bağlı ve başına sıkılan tek kurşunla öldürülmüştü. Dönemin koşullarından dolayı Ali Çelik’in zorla kaybedilmesine ilişkin yakınları herhangi bir hukuki girişimde bulunmaz. Ali Çelik’in dosyası günümüze kadar faili meçhul olarak kalır” dedi.


ÊLIH
Êlih’te ise kayıp yakınları ve İHD Şubesi üyeleri, eylemlerinin 576’ncı haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Eylemde, bu hafta 14 Nisan 1995 tarihinde Wan’da gözaltına alınıp kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kadir Keremoğlu’nun akıbeti soruldu.  

Açıklamayı yapan İHD Şube Yöneticisi Abdurrezak Katamaz, Keremoğlu’nun hikâyesini şöyle anlattı: “Şimdi Kadir Keremoğlu'nun gözaltında kaybediliş hikayesi ile ailenin verdiği hukuk mücadelesine kulak verelim;  Geverli (Yüksekova)olan Keremoğlu ailesi Wan’da yaşıyordu. Varlıklı olan aileyi tehdit eden JİTEM bağlantılı kişiler, ‘ölüm listesinde adınız var’ diyerek haraç istiyordu. Aile haraç vermeyi reddedince hedef haline geldi. 75 yaşındaki iş insanı Kadir Keremoğlu 14 Nisan 1995 tarihinde Wan merkezde bulunan Keremoğlu Camisi’nden çıktığında 01 EA 600 plakalı Beyaz Toros ve ona eşlik eden 65 ER 279 plakalı Doğan, 06 FH 600 plakalı Broadway ve 34 ALL 82 plakalı otomobildeki kişiler tarafından kaçırıldı.

 Aile yaptığı araştırma sonucunda; Keremoğlu’nu kaçıranların onu Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım’a teslim ettiğini, ardından önce Van JİTEM merkezine, daha sonra da Van Jandarma Alay Komutanlığı’na götürüldüğünü öğrendi. Aile ayrıca kaçırma olayına karışan JİTEM’le ilişkili şahısların kimlik bilgilerine de ulaştı.
Van Emniyet Müdürü, Van Valisi ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile görüşen aile bu bilgileri paylaşarak babalarının bulunmasını istedi. Değişik tarihlerde aile ile iletişim kuran ve kendilerini özel harp dairesi ve istihbarat mensubu olarak tanıtan kişiler ile Yarbay rütbeli bir subay, babalarını teslim etmek için onlardan fidye istedi. Olay, Aktüel Dergisi’nin 285 ve 286 sayılı nüshalarında detaylarıyla yer aldı. Keremoğlu Ailesi 13 Ocak 1997 tarihinde meclis Susurluk Araştırma Komisyonu’na verdiği ifade de yaşananları anlattı ve zanlıların isimlerini açıkladı.

Ailenin Amed, Colamêrg ve Wan’da adliyeler arasında gidip gelen dosyada Kadir Keremoğlu’nun akıbetinin açığa çıkartılması ve sorumlu olanların cezalandırılmasını sağlayacak nitelikte bir yargılama faaliyeti yürütülmesi girişimleri sonuçsuz kaldı. Dava 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi de başvuruyu reddederek iç hukuk yollarını tamamen kapattı ve aile dava AİHM’e taşıdı.”