Aileler 'kaybedilen' Gülünay için buluştu

Amed'deki kayıp yakınları ve İHD'liler, 1991’de İstanbul'da kaybedilen Hasan Gülünay için buluştu.

OHAL’in ilan edilmesiyle 20 Ağustos 2016 tarihinden itibaren oturma eylemi yapmalarına izin verilmeyen kayıp yakınları, 100 hafta sonra “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eyleminin 493’üncüsünü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla sürdürdüğü eylemine, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam edildi.

493’üncü eyleme, aralarında İHD Amed ve bölgedeki şube başkanları ve yöneticileri, HDP il eş başkanları Mehmet Şerif Çamçı ve Filiz Buluttekin, DBP yöneticileri, 78’liler Derneği, Barış Anneleri ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ile kayıp yakınları katıldı. Polisin bölgeyi ablukaya alması dikkat çekti.

'DEVLETİN BİLGİSİYLE...'

Eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, '90’lı yılarda faili meçhule kurban giden herkesin akıbetinin, devletin bilgisi dahilinde olduğunu söyledi. Örhan, "Buradan hükümete sesleniyoruz; failleri yargı önüne çıkarın ve ailelerden özür dileyin. Hükûmet bunları ortaya çıkarmadığı sürece bu cinayetlerin ortağıdır. Binlerce dava güvenlik gerekçesiyle başka yerlere nakledildi. Bunlardan Musa Çitil, Yavuz Ertürk, Cemal Temizöz, Hasan Atilla Uğur gibi onlarca kişinin ölümünden sorumlu bu kişilerin hiç birine ceza verilmedi ve çoğu berat ettirildi” dedi.

CUMARTESİ ANNELERİ'NDEN MESAJ

Daha sonra İstanbul Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin mesajı okundu. Amed Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın'ın okuduğu mesajda, şöyle denildi:

“Neredeyse iki yıldır, OHAL gerekçe gösterilerek hukuksuz bir şekilde kayıplarınızın fotoğraflarını Koşuyolu'nda taşıyamadınız. Uzun bir aradan sonra yeniden İnsan Hakları Anıtı önünde bir aradasınız. Biz Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, ülkenin doğusundan batısına meydanlarda gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşınacak olmasının heyecanını yaşıyoruz. Bugün bizim Galatasaray'daki 695’incig haftamız. Sizlerin 493’üncü haftanız. Uzun yıllardır bütün kayıplarımız için adalet istiyoruz. Galatasaray'daki mücadelemiz aynı zamanda Koşuyolu'ndaki mücadelenizdir. Koşuyolu'ndaki mücadeleniz aynı zamanda Galatasaray'daki mücadelemizdir. Taleplerimiz aynı,  kayıplarımızın akıbetlerinin açıklanmasını istiyoruz. Kayıplarımızın faillerinin yargılanarak cezalandırılmasını istiyoruz. Yurttaşın haklarının devlete karşı güvence altına alındığı demokratik bir rejim istiyoruz. Derin acılara, ağır travmalara yol açan çatışma siyasetinin yerini barış siyasetine bırakmasını istiyoruz. Aynı acıları paylaştığımız sevgili mücadele arkadaşlarımız, kalbimiz bugün sizlerle Koşuyolu'nda. Asla unutmayacağız, asla affetmeyeceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz."

GÜLÜNAY'IN HİKÂYESİ

Yalçın, 20 Temmuz 1991’de İstanbul Tarabya’daki evinden işe giderken kaybolan Hasan Gülünay’ın hikâyesini şöyle okudu:

“Gülünay’ın eşi Birsen Gülünay, eşinin eve gelmemesi üzerine önce ailesine daha sonra da savcılığa müracaatta bulundu. Gülünay’ın bulunması için İHD İstanbul Şubesi’nde açlık grevine başladı. Dönemin başbakanı Süleyman Demirel’e mektup yazarak ulaşan aile, olayı TBMM gündemine de taşıdı. Tüm bu girişimlerinden sonra dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin aileye Hasan’ı bulma sözü verdi; ancak aileye herhangi bir dönüş yapılmadı. Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 31 Ekim 2012 tarihinde zamanaşımı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Yapılan itirazlardan da sonuç alamayan aile Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi 21 Nisan 2017 tarihinde etkin bir soruşturma yürütülmesi gerektiği gerekçesiyle dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti. O tarihten bu yana dosyayla ilgili herhangi bir ilerleme kaydedilemedi."