AKP adayı Murat Zorluoğlu'nun Van sicili

Erdoğan tarafından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen Murat Zorluoğlu, Van’da savaşın ve yolsuzlukların valisi olarak hatırlanacak.

Van’da 2017 yılının Şubat ayında vali ve belediye kayyumu olarak atanan Murat Zorluoğlu, AKP hükûmetinin baskı politikalarını Van’da birebir hayata geçirdi. '90’lı yıllarda Van’da görev yapan ve tarihe ‘faili meçhullerin valisi’ olarak geçen Mahmut Yılbaş’ın ardından, Zorluoğlu da Yılbaş dönemini aratmadı! Zorluoğlu, valilik makamında AKP İl Başkanı, kayyum koltuğunda da AKP’li Belediye Başkanı gibi çalıştı.

VAN İKİ YIL BOYUNCA POLİS ABLUKASIYLA YAŞADI

Zorluoğlu, göreve geldiği 2017 Şubat ayında ilk iş olarak HDP’nin basın açıklamasını yasakladı. HDP’nin kent merkezinde etkinliklerini yasaklayan Zorluoğlu döneminde HDP sadece bir defa sokakta basın açıklaması yapabildi. Bunun dışındaki tüm HDP etkinliklerine müdahalede bulunan Zorluoğlu'nun döneminde kent polis ablukasından çıkmadı. Kentin her yerine jandarma ve polis noktaları koyan Zorluoğlu, itiraz eden kesimlere yönelik ‘provokatör', 'devlet düşmanları’ gibi ithamlarda bulundu.

13 BİNDEN FAZLA HAK İHLALİ

Van’da yaptığı en büyük icraatlardan biri trafik cezalarını arttırmak olan Zorluoğlu döneminde işkence vakalarında yüzde 70 artış yaşandı. Zorluoğlu döneminde 13 bin 226 hak ihlali yaşandı.

KÖYLER YAKILDI, KÜRT SİYASETÇİLER GÖZALTINA ALINDI

Seçimlerde köy köy gezerek AKP’ye oy isteyen Zorluoğlu döneminde Özalp ilçesine bağlı Mollatopuz ve Erciş ilçesine bağlı Hespenek köye jandarmalar tarafından yakıldı.

Zorluoğlu ayrıca 2 defa DBP, 1 defa da HDP il binasının basılması emrini verdi. Bu baskınlar sırasında 150 Kürt siyasetçisi gözaltına alındı.

Van’da görev yapan tüm gazeteciler hakkında davalar açıldı. Gazeteciler tutuklanarak cezaevine konuldu. Gazetecilerin sokakta çekim yapılmasına dahi izin verilmedi.

İKİ BİN İŞÇİNİN İŞİNE SON VERDİ

Vali olarak Van halkına bunları yapan Zorluoğlu, kayyum olarak atandığı Van Belediyesi'ni de ağır bir borcun altına soktu. Büyükşehir belediyesinde 2 bin emekçinin işine son veren Zorluoğlu, Van Büyükşehir Belediyesine ait tüm gayrımenkulleri de ‘Mal bizim değil mi, ister satarız ister satmayız, kime ne?’ diyerek sattı.

GASP ETTİĞİ KENTİ EŞİYLE YÖNETTİ!

Zorluoğlu’nun Van’da dikkat çeken yönlerinden biri de birçok 'çalışmayı' eşinin yürütmesi oldu. Eş kontenjanından yararlanan Sevcan Zorluoğlu, Van’da esnafı dahi denetleyerek bir ilki gerçekleştirdi.

SAYIŞTAY RAPORLARINA RAĞMEN AKP ADAYI

Zorluoğlu’nun kayyum olarak yönettiği Büyükşehir Belediyesinde Sayıştay raporlarına yansıyan yolsuzluklara rağmen Trabzon’dan aday yapılması, AKP’nin yolsuzluklara ilişkin politikalarını da çok açık bir biçimde ortaya koymuş oldu.