AKP barbarlığı: Cenazelere ve mezarlıklara vahşet

AKP iktidarının ırkçılığı, insanlık dışılığı Kürtlerin sadece canlılarını değil, ölülerini de hedef alıyor. Yaşamını yitiren gerillaların cenazeleri ailelere verilmiyor veya işkence görüyor, mezarlıkları da tahrip ediliyor, yıkılıyor.

Sadece son aylarda çok sayıda mezarlık devlet güçlerince tahrip edildi, yine pek çok cenaze de morglarda bekletildi. Bazı cenazeler aylar sonra ailelerine teslim edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi'ne göre, yılın ilk yarısında en az 5 kez mezar/mezarlık tahrip edildi. Dernek, yine yıl içinde cenazelerin ailelere verilmediği örneklerle karşılaşıldığını da açıkladı.

AKP'nin bu vahşetine dünyanın hiçbir yerinde ve döneminde rastlanmadı. En ağır savaş şartlarında dahi düşman güçler cenazelere ve mezarlıklara saldırmayı akıllarına getirmedi. AKP ise Kürt düşmanlığının yanı sıra, insanlık değerleriyle de bağdaşmayan bir güç olarak barbarlığı temsil ediyor.

ZULÜM BAYRAMDA DA SÜRDÜ

Kürdistan’daki öz yönetim direnişleri sürecinde 24 Temmuz 2015’ten sonra ilan edilen 'sokağa çıkma yasakları'nda yaşamını yitiren yüzlerce kişinin cenazesi kimsesizler mezarlıklarında bekletiliyor.

AKP'nin bu minvaldeki insanlık dışı uygulamalarından bazıları şöyle:

Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda 23, Urfa’da 27, Elazığ’da 1, Antep’te 7, Cizre’de 33, Silopi’de 17, Şırnak’ta 42, Erzurum’da 54, Trabzon’da 6, Van’da 6, Siirt’te 10, Bitlis’te 25 ve Malatya’da 50 cenaze bekletildi. Toplamda 301 cenaze Haziran'da bayramı 'kimsesiz' karşıladı.

MEZARDAN ÇIKARILDI

Ramazan Ateş, Kuzey Suriye'de DAİŞ’e karşı savaşırken yaşamını yitirdi ve Siirt’in Kurtalan ilçesinde toprağa verildi. Ancak savcılık, DNA testi için mezardan çıkarılması kararını verdi. Cenaze mezarlıktan çıkarıldı ve test sonucunun ardından tekrar ailesine teslim edildi.

MEZAR TAŞLARI KIRILDI

Amed'n merkez Bağlar ilçesinde yer alan Yeniköy Mezarlığı'ndaki HPG gerillaları ve YPG/YPJ savaşçılarına ait mezarlıklara yönelik kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce saldırıda bulunuldu. Saldırıda, bazı mezar taşlarının üzerinde yer alan yaşamını yitirenlere ait fotoğrafların üzeri çizilip, siyah sprey ile boyandı. Yine yaşamlarını yitirenlerin kod isimleri de beyaz bir boya ile silinirken, bazı mezar taşlarının da kırılarak çevreye atıldığı görüldü.

Başsavcılığın talimatıyla Yeniköy Mezarlığı’ndaki HPG ve YPG/YPJ’lilere ait mezar taşları bazı ibareler bahane gösterilerek değiştirilmişti. Aynı mezarlar, Aralık 2017 tarihinde de yine kimliği belirsiz kişi veya kişilerin saldırılarına maruz kalmış ve mezar taşları tahrip edilmişti.

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bulunan Asri Mezarlık'taki, çatışmalarda yaşamını yitiren gerillalara ait mezarların bulunduğu bölüme de saldırıldı. Mezarların taşları da kırılarak yerlerinden söküldü.

Bir görgü tanığı, Türk polis ve askerlerinin mezarlığa gelerek mezarları tahrip ettiğini aktardı.

Kaymakam Salih Yaşar'ın da olay sırasında mezarlığa geldiği belirtildi.

Asker ve polislerin, mezarları süslemek için aileler tarafından konulan cansız çiçekleri de mezarların üzerinden attığı fark edildi.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bulunan Karşıyaka Mezarlığı'ndaki HPG gerillalarına ait mezarlar da tahrip edildi. Mezarlıkta bulunan mezarların taşları sökülürken, bazılarının da kırıldığı öğrenildi.

BEŞİNCİ SALDIRI

Hakkari'nin Gever (Yüksekova) ilçesi Orman Mahallesi’nde bulunan mezarlık Türk özel harekat timleri tarafından 5'inci kez tahrip edildi.

Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden 33 kişiden biri olan Öğretmen Süleyman Aksu ve HPG/YJA-STAR ile YPG/YPJ'lilerin mezarlarının bulunduğu mezarlık onlarca zırhı araç gözetiminde tahrip edildi.

POLİS, MEZAR TAŞLARINI DEĞİŞTİRDİ!

Amed’in Bismil ilçesinin çeşitli mezarlıklarında bulunan HPG, YPG, YPJ, YPS, YPS-JIN ve YJA-STAR üyelerinin isimlerinin bulunduğu tüm mezar taşları Türk polisi tarafından değiştirildi.

Türk devleti, aynı uygulamaya Amed'in Yeniköy Mezarlığı'nda da başvurmuştu.

GARZAN'DA İNSANLIKTAN ÇIKTILAR!

Bitlis'teki Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyündeki Garzan Mezarlığı’nda 267 cenaze, ailelerden habersiz çıkartılarak İstanbul Adli Tip Kurumu’na gönderildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Şubesi, mezarlıkların iş makineleriyle yıkıldığını duyurdu.

ASKER İŞ MAKİNELERİYLE YIKTI

Uçaklarla bombalanan ve içerisindeki cemevi ile birlikte tahrip edilen Muş'un Varto ilçesi Kolan köyünde İsmail Ronahi Şehitliği, Türk askerleri tarafından iş makineleriyle tümden yıkıldı.

CENAZELERE İŞKENCE

Malatya Adli Tıp Kurumu’na (ATK) vücut bütünlüğü bozulmuş 350’ye yakın cenaze getirildi. Cenazelerin çoğu kimsesizler mezarlığına defnedildi. Mezarlık morgunda bekletilen 8 cenazenin ise çürüdüğü öğrenildi.

Vücutların parçalandığı ve uzuvların eksik olduğu cenazelere işkence yapıldığı belirtildi.

Teşhis sırasında ailelere psikolojik işkence yapılırken, AKP'li belediyeler ailelere nakil aracı da vermiyor.

313 CENAZE AİLELERDEN HABERSİZ GÖMÜLDÜ

KHK ile kapatılan Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Aileler Yardımlaşma Derneği’nin (Meya-Der) bilgilerine göre; Malatya’da 60, Elazığ’da 1, Erzurum’da 52, Urfa’da 32, Antep’te 7, Amed'de 23, Nusaybin’de 17, Cizre’de 36, Silopi’de 19, Şırnak’ta 29, Adana’da 15, Bitlis’te 16, Van’da 7 olmak üzere toplam 314 cenaze ailelerine verilmeyerek kimsesizler mezarlığına gömüldü.

Halihazırda morglarda bekletilen cenazelerin sayısı konusunda ise net bir bilgi yok.

TÖRENLER DE ENGELLENİYOR

AKP'nin, şehit gerillaların cenaze törenlerine de tahammülü yok. Törenlere katılım devlet güçlerince engelleniyor. Milletvekilleri dahi törenlere alınmıyor; mezarlık alanı defin günlerinde abluka altında tutuluyor. Çok sayıda törende ise devlet güçleri törene katılanlara saldırıyor.

HUKUKA DA AYKIRI

AKP rejiminin mezarlıklara ve cenazelere saldırıları uluslararası hukuka olduğu gibi kendi hukukuna da aykırı.

Türkiye’deki mevzuat, 1593 sayılı Umumu Hıfzıssıhha Kanunu ile düzenlendi; cenazelerin nasıl gömüleceği açık şekilde belirtildi.

Tüm cenazelerin, gerekli adli işlemler tamamlandıktan sonra ailelere teslim edilmesi gerekiyor. Yine Anayasanın 17. Maddesi’nde ailenin ve özel hayatın korunmasına yönelik düzenlemede, cenazelerin örgüt mensuplarına ait olmasının da bir değişikliğe vesile olamayacağına dikkat çekiliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi'nin de kişinin kendi yakınını gömme hakkının devlet kurumları tarafından engellenemeyeceği yönünde kararları var.

KÜRTLER YANITSIZ BIRAKMADI

Kürtler ise her türlü mücadele yöntemini kullanarak, AKP'nin evrensel değerlerle, inançlarla bağdaşmayan saldırılarına yanıt oldu. Garzan Mezarlığı ve Varto’daki İsmail Ronahi Mezarlığı’nın bulunduğu köylerdeki sandıklarda da AKP'ye yanıt verildi. Bu alanlardaki sandıklarda HDP birinci parti çıktı.