AKP, halkı ekmeğe muhtaç etti

Erdoğan'ın savaş politikaları sonucu ekonomik krizin giderek büyüdüğü ülkede fırıncılar yapılan zamların ardından ekmek yapacak un alamıyor.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın savaş politikaları sonucu Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da yaşanan ekonomik kriz gün geçtikçe derinleşiyor. Hiçbir üretimin olmadığı, tüm ürünlerin dışarıdan alındığı ülkede esnaf ve halk zor durumda. Hemen hemen her gün temel ürünlere yapılan zamlar nedeniyle, esnaf mal alamıyor. Ürün fiyatlarının çok yüksek olması yurttaşları da çok zorluyor. Halkın temel gıdaları arasında bulunan birçok ürün yüzde 50 ile yüzde 100 oranında zamlandı. Yüksek zamlar nedeniyle esnaf, ürün alamadığı gibi, halka da satamıyor.

Başta Hakkari olmak üzere Kürdistan illerinde bir çuval un torbası 50 liradan 120 liraya kadar çıktı. Una yapılan yüksek zamlar nedeniyle fırıncılar, halkın ihtiyacının çok altında ekmek pişiriyor. Birçok fırın işletmesi yüksek un fiyatları nedeniyle günde bir defa ekmek pişirmek zorunda kalıyor. Un fiyatlarının böyle devam etmesi halinde birçok fırın işletmesinin iş yerlerini kapatmak zorunda kalacağı belirtiliyor. Un fiyatları nedeniyle ekmek ve simide ise yüzde 20 oranında zam yapıldı.

'AKP, ÜLKEYİ ÖNCE SAVAŞA, ŞİMDİ DE EKONOMİK KRİZE SOKTU'

İşsizliğin çok yüksek olduğu Hakkari’de AKP’nin yaptığı zamlar tepkilere neden oluyor. Ticaretin ve üretimin olmadığı Hakkari’de, halkın hayvancılık ve tarım yaptığı yayla ve meralar da yasaklandı. Binlerce insanın geçim kaynağı olan sınır ticareti de yasaklayan AKP halka ekonomik ambargo uyguluyor.

Adını açıklamak istemeyen Hakkarili bir yurttaş, AKP’nin ülkeyi önce savaşa, şimdi de ekonomik krize soktuğunu belirterek şunları dile getirdi: "Hakkari’de artık bakkallarda ve fırınlarda ekmek bulamıyoruz. Fırınlarda pişirilen ekmek bir saat içinde bitiyor. Ekmeği sabah alamazsak eğer o gün ekmek bulmak çok zor. Ülke birkaç yıl içinde AKP’nin akıl almaz Osmanlı sevdası nedeniyle, bölme noktasına geldi. Böyle devam etmesi halinde Osmanlı nasıl parçalandıysa Türkiye’de parçalanacak. Osmanlı’da savaş ve israf nedeniyle yıkıldı. Türkiye’de savaş ve israf nedeniyle yıkılmaya doğru gidiyor."

EKONOMİK KRİZ İLE BİRLİKTE HERŞEYE ZAM GELDİ

Hakkari’nin Merzan Mahallesi'nde bakkal işleten bir esnaf ise, son günlerde artık ekmek satmadıklarını söyledi. Fırıncıların çok az ekmek getirdiğini söyleyen esnaf tepkisini şöyle dile getirdi: "Ekonomik krizle birlikte her şeye zam gelmeye başladı. Özellikle un fiyatı çok yükseldi. Bu yüzden fırıncılar eskisi gibi ekmek yapmıyor.

Fırıncılar artık bakkallara az ekmek getiriyor. Bize çok az ekmek geldiği için, sabah gelen ekmek bir saat içinde tükeniyor. Sabah ekmeğini alamayan vatandaş artık o gün ekmek bulamıyor. Ekonomik krizle birlikte çok yakında insanlar ekmek bile bulamayacak duruma gelecek."