AKP'li belediye başkanında mahkeme başkanına plaket

AKP'li Ahlat Belediye Başkanı, siyasi soykırım politikaları sonucu tutuklanan Kürt siyasetçilere ağır hapis cezaları veren Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Uğur San'a plaket verdi.

Bitlis’te HDP’li seçilmişlere ağır hapis cezaları veren Bitlis Cumhuriyet Başsavcısı Murat Dilsiz ve Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Adalet Komisyonu Başkanı Uğur San, AKP’li Ahlat Belediye başkanı ve 31 Mart 2019 seçimlerinde yine AKP adayı olan Mümtaz Çoban’ı makamında ziyaret ederek önünde ceket ilikledi. Hakim ve Savcı’nın ceket iliklemesine karşın oldukça rahat davranan AKP’li Çoban, görüşme fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Bitlis’te son 3 yılda yapılan siyasi soykırım operasyonlarında yüzlerce kişi tutuklandı. Soykırım operasyonlarında hedef özellikle Kürtlerin sandıkta seçtiği kişiler oldu. Bitlis, Hizan, Güroymak, Ovakışla, Ovakışla Pırxus Beldesi ve Mutki Belediye Eş Başkanları ile Ahlat’ta siyaset yapan HDP il yöneticileri tutuklanarak cezaevine gönderildi. AKP’li başkanın önünde ceket ilikleyerek, ondan teşekkür plaketi olan Hakim San ve Savcı Dilsiz, Kürt siyasetçilere ise ağır cezalar verdi. Son 3 yılda Hakim San’ın karşısına çıkan Bitlis’li Kürt siyasetçilere toplamda 64 yıl hapis cezası verdi.

AKP'Lİ BAŞKANDAN TEŞEKKÜR

Hakim San, Kürt siyasetçiler Bitlis Belediye Eş Başkanı Hüseyin Olan’a 7.5 yıl, Hizan Belediye Eş Başkanı İhsan Uğur’a 10 yıl, Göroymak (Norşin) Belediye Eş Başkanı Mehmet Emin Özkan’a 8 yıl 9 ay, Ovakışla Pırxus Belediye Eş Başkanı Ahmet Demir’e 7.5 yıl, Ovakışla DBP ilçe Eş başkanı Ali Demir’e 10 yıl, Ahlat HDP ilçe yöneticisi Nazmi Köçer’e 7.5 yıl, Yaşar Köçeroğlu’na 6 yıl 3 ay, Mutki belediye eş Başkanı Özcan Birlik’e 7.5 yıl ağır hapis cezası verdi. Kürt siyasetçilerine yönelik ağır hapis cezaları veren Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Başkanı Uğur San, söz konusu davaların iddianamelerini hazırlayan Bitlis Cumhuriyet Başsavcısı Murat Dilsiz ‘Görevlerinde gösterdikleri başarılar’ gerekçesiyle AKP’li Çoban tarafından plaket ile ödüllendirildi.

Konuya ilişkin bilgi veren HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, 31 Mart yerel seçimlerine yaklaşılırken, söz konusu kişinin Adalet Komisyonu Başkanı olmasının seçimlerde hile yapılması olasılığını arttırdığını söyledi. Türkiye’de yargının artık tamamen vesayet olduğunun bu görüntülerle bir kez daha tescillendiğini kaydeden Orhan, "Yıllardır yargının bağımsız olmadığını söylediğimizde kimi çevreler bize tepki gösteriyor. İşte Bitlis’te yaşadığımız olayla bu bir kez daha onaylandı. AKP’nin Belediye Başkan adayı önünde ceket ilikleyen bu kişilerin derhal görevlerinden alınması gerekmektedir. Konuyu meclis gündemine taşıyacağız" diye konuştu.