AKP marketleri Van’ı işgal ediyor

AKP’nin ortağı olduğu BİM ve A101 gibi marketler Van ve ilçelerinde esnafları iflasın eşiğine getiriyor. BİM ve A101 gibi marketler şimdi de mahallelerde şube açmaya başladı.

Ekonomik krizin olduğu Türkiye’de her gün yüzlerce esnaf kepenk kapatmak zorunda kalırken, BİM ve A101 marketler örümcek ağı gibi çoğalıyor. Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da on binlerce iş yeri ekonomik krizden dolayı iflas ederek kepenk kapatmak zorunda kaldı. Krizden etkilenen yerlerin başında ise Van kenti geliyor.

Van’da sınır ticaretin, yayla ve meraların yasaklanması ve hayvancılığın bitme noktasına gelmesi nedeniyle işsizliğin yüzde 80’lere vardığı kentte esnaf iş yapamaz hale geldi. Özellikle son dönemlerde AKP’ye yakın marketlerin çoğalması, küçük ve orta dereceli esnafı batma noktasına getirdi.

ÖRÜMCEK AĞI GİBİ ÇOĞALIYORLAR

Van halkına ve kentine hiçbir faydası olmayan BİM ve A101 marketlerin sermayeleri ve ürünleri dışarıdan geliyor. Van ve ilçelerinde son birkaç yılda yüzlerce BİM ve A101 marketi açıldı. Hemen hemen her cadde ve sokakta şube açan bu marketler, şimdi de dış mahallelere el atmaya başladı. 2011 yılında yaşanan büyük deprem ve ekonomik krizden kaynaklı Van’da 5 binden fazla iş yeri kapanmak zorunda kaldı. Yerli esnaf iş yapamaz hale gelirken, iktidarın ortağı olduğu marketler ise örümcek ağı gibi çoğalıyor.

Şehir merkezlerinde sayıları yüzleri geçen bu marketlerin yeni hedefi mahalleler oldu. Van ve ilçelerinde son bir yılda BİM ve A101 gibi marketlerin mahallelerdeki sokak ve caddelerde açılması, mahalle esnafını da tedirgin etmeye başladı. Bu marketlerin açıldığı sokak ve caddelerde esnaf, bakkalını ve iş yerini kapatmak  zorunda kalıyor. Bu marketlerin mahallere girmesi sonucu yüzlerce iş yeri kapandı.

BU MARKETLERDEN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Esnaf ise yurttaşlara çağrıda bulunarak, bu marketlerden alışveriş yapılmamasını istedi. Vatandaşın, parası olmadığı zamanlarda bile mahalle bakkallarında alışveriş yapabildiğini belirten bir esnaf, ama bu marketlerde bunun imkansız olduğunu söyledi. Yerli marketlerin halkın malı olduğunu, halka ve kente faydası olduğunu dile getiren esnaf, BİM ve A101’in ise iktidara hizmet ettiğini belirtti.