AKP’nin Van Adayı Takva’nın dolandırıcılık projeleri

Van’da seçim propagandasında ‘iş-aş’ vadeden AKP-MHP Adayı Necdet Takva’nın Van-TSO Başkanı iken AB destekli aldığı hibeleri halkın yararına değil, kendi çıkarları için kullandığı ortaya çıktı.

AKP-MHP Van adayı VAN-TSO Başkanı Necdet Takva’nın 2 yıl önce “Beyaz kanatlı hayvanların kesimi” için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’den (TKDK) aldığı 500 bin Euro ile Organize Sanayi Bölgesi’nde kendisine kiraladığı ve DAKA’dan aldığı Avrupa Birliği (AB) destekli hibeyi tamamen amacının dışında kullandığı ve 5 yıllık süresi dolduktan sonra buraları yüksek bir paraya devretme planı yaptığı yerler boş kaldı. Takva’nın buraları amacı dışında kullandığı ortaya çıktı.

AKP-MHP Van Büyükşehir adayı Necdet Takva, 2 yıl önce Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve DAKA’ya iki proje sundu. Takva iki yıl önce AB destekli TKDK ve DAKA’ya ‘Beyaz kanatlı hayvanların kesimi’ ve tel çit üretimi projeleri sundu. Ancak bu projeler hayata geçirilmedi, beyaz kanatlı hayvanların kesimi için kurulan yerde tek bir hayvan kesilmezken, Tel Çit Üretimi Fabrikası’nda ise 2 yılda hiç üretim yapılmadı.

‘BEYAZ KANATLI HAYVAN KESİMİ PROJESİ’

Takva, 2017 yılında TKDK “Beyaz Kanatlı Hayvanların kesim yeri” projesini sundu. Projeye göre yüzlerce kişi burada istihdam edilecekti. Takva’nın 500 bin Euroluk projesi kabul edildi ve 300 bin Euro verildi. Bu proje için kendisine Organize Sanayi Bölgesi’nden arazi alan Takva buraya bir bina yaptı. Ancak aradan geçen 2 yılda hiç kesim yapılmaz iken piliç bayiliği alan Takva, buraya kurduğu soğuk hava deposu ile piliç satışı gerçekleştirdi. Tamamen proje amacının dışında kullanılan yeri 5 yıl elinde tutmayı planlayan Takva, AB denetiminde olan arsayı ve binayı para kazandıktan sonra devretmeyi planlıyor.

ÇİT FABRİKASI 2 YILDA AÇILAMADI

Takva’nın projesine para alıp da yapmadığı ve kendi kişisel çıkarları için DAKA’ya sunduğu projesi ise tel fabrikası oldu. DAKA’dan yüksek miktarda hibe alan Takva, buraya çeşitli makinalar almasına rağmen çit üretmedi. 2 yılda hiçbir üretmeyen yapmayan Takva, bu yeri de işler gösterip önemli paralar kazandıktan sonra 5 yıllık süresinin sonunda yüksek bir paraya satabilecek.