Akyüz: 8 aydır cenazelerimizin defni engelleniyor

Nusaybin’deki soykırımcı saldırılarda yaşamını yitiren Mehmet Şirin Akyüz ve İbrahim Akyüz’ün cenazelerinin defnedilmesi 8 aydır engelleniyor.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 14 Mart ile 25 Temmuz 2016 tarihleri arasında ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' ve soykırımcı saldırılar sırasında yaşamını yitiren Mehmet Şirin Akyüz ve İbrahim Akyüz’ün cenazeleri aileleri tarafından verilen DNA örneklerinin eşleşmesi üzerine yaklaşık 8 ay önce teşhis edildi. Aileler, Urfa’daki Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan cenazeleri Nusaybin’e bağlı Zeynel Abidin mahallesindeki Haceca Mezarlığı’na defnetmek istedi.

İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Söz konusu mezarlığa defin için izin vermedi, defin için kent dışında bulunan Moris Mezarlığı’nı adres gösterdi. Aileler ise emniyetin gösterdiği yeri kabul etmedi ve 8 aydır bekliyor. Cenazeler hâlâ Urfa'daki Kimsesizler Mezarlığı'nda.

'DÜŞMANLIK SEVİYESİNDELER!'

73 yaşındaki Barış Annesi Latife Akyüz, torunu Mehmet Şirin ve yeğeni İbrahim Akyüz’ün cenazelerini, bugüne kadar yakınlarını defnettikleri mezarlığa defnetmek istediklerini belirtti. Akyüz, emniyet tarafından kendilerine gösterilen yeri asla kabul etmeyeceklerini vurguladı. Cenazelerin istedikleri yere defnedilmesine bile izin verilmediğini dikkat çeken Akyüz, yasak sırasında yaşamını yitirenlerin cenazelerinin Haceca Mezarlığı’na defnedilmesinin sürekli engellendiğini aktardı.

Akyüz, "Bu nasıl bir vicdandır” diye tepki gösterirken, son dönemlerde artan mezarlık tahribatlarına da tepki gösterdi. Akyüz, şöyle konuştu: “Savaş artık mezarlıklar üzerinden yürütülmekte. Mezarlıklarımızın dahi taşlarını kırarak düşmanlık seviyelerini ortaya koymaktalar. Nusaybin’de her tarafı yıktılar ama halen içleri rahat değil. Çocuklarımızın vurulup düştüğü yerlerde konutlar yükseliyor. Daha fazla yıkım ve ölüm istemekteler. Ancak ben barıştan başka bir şey istemiyorum. Bizim bu talebimiz yerine gelene kadar da mücadele edeceğim.”