Amed Barosu: Tüm sorunların çözümü Kürt meselesinde

Amed Barosu, OHAL ve onun ardından hak ihlallerinin artarak devam ettiğine dikkat çekerek, "Kürt meselesi çözülmeden hiçbir sorun çözülemez" dedi.

Amed Barosu, adli yıl açılışı dolayısıyla Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda avukatın cübbeleriyle katıldığı basın açıklamasında konuşan Baro Başkanı Ahmet Özmen, Sur'da devlet güçlerince katledilen başkanları Tahir Elçi ve adalet uğruna mücadele ederken yaşamını yitirenleri andı. Geçen adli yılda ülkede ve bölgede birçok hukuksuz uygulamaların yaşandığını hatırlatan Özmen, OHAL ile birlikte birçok temel hak ve özgürlüklerin askıya alınarak kullanılamaz hale getirildiği, bu ihlallerinin birçoğunun yargı denetimi dışında bırakıldığı, birçok alanda da yargı işlevsiz bırakıldığına dikkat çekti.

'HAKSIZLIK VE HUKUKSUZLUK SÜRÜYOR'

"OHAL döneminde gerçekleştirilen haksız ve hukuka aykırı işlemlerin sonlandırılmadığı ve bu konularda umut verici hiçbir gelişmenin de olmadığı gerçekliği tüm kesimlerce gözlenmekte ve dile getirilmektedir" vurgusunda da bulunan Özmen, Cumartesi Anneleri'ne dönük saldırganlığı da örnek gösterdi.

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN...'

Özmen, "Diyarbakır Barosu olarak insan hakları, demokrasi, adalet ve hukuk mücadelemizi hiçbir yılgınlığa ve karamsarlığa kapılmadan sürdüreceğimizi buradan bir kez daha dile getiriyoruz" açıklamasında bulunarak, Kürt sorunu çözülmeden hiçbir sorunun çözülemeyeceğini belirtti. Özmen, "Kürt meselesini kalıcı bir çözüme kavuşturmanın yegâne yolu barıştır, demokrasidir, diyalogdur" diye ekledi.

'SİYASETÇİLER, GAZETECİLER VE MUHALİFLER SUSTURULMAK İSTENİYOR'

Tahir Elçi Cinayeti'nin soruşturmasında da ilerleme sağlanmamasına tepki gösteren Özmen, şöyle devam etti: "Siyasetçiler, milletvekilleri, gazeteciler, akademisyenler başta olmak tüm muhalif kesimler yargı eliyle susturulmak istenmektedir. Yürütme ve diğer tüm erk ve gruplardan bağımsız ideolojik ve politik olmayan bir yargının derhal bugünden inşası elzem hale gelmiştir."

Baro Başkanı Ahmet Özmen, son olarak, avukatların mesleki çalışma alanının her geçen gün biraz daha daraltıldığına da değindi.