Amed’de açlık grevine başlayan HDP’liler gözaltına alındı

Aralarında HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ’ın da bulunduğu 6 partilinin süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığı HDP Amed İl binasına polis baskın düzenleyerek 5 kişiyi gözaltına aldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle aralarında HDP Milletvekili Dersim Dağ’ın da bulunduğu bir grup HDP’li’nin süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığı HDP Amed İl Binası’na polis baskın düzenledi. Öğle saatlerinde HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, HDP üyeleri Salih Cansever, İsmet Yıldız, Sevican Yaşar, Salih Tekin ve Bilal Özgezer, bir basın toplantısıyla HDP Amed İl binasında bulunan Vedat Aydın Konferans Salonu’nda PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin sonlandırılması ve Leyla Güven ile dayanışma amacıyla süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını duyurmuştu.

Açıklamadan saatler sonra, akşam il binasını abluka altına alan polis, partililerin ve gazetecilerin geçişine izin vermedi. Baskını takip etmek isteyen gazeteciler Genel Bilgi Taraması’na (GBT) tabi tutuldu. İl binasına giren polisler, HDP basın çalışanı Vedat Dağ’ın odasından çıkmasına izin vermedi.

Daha sonra açlık grevinin sürdüğü konferans salonuna kalkanlarla giren polisler, burada arama gerçekleştirdi. Konferans salonunda asılı bulunan “Leyla Güven haklıdır, tecrit son bulmalıdır”, “Tecrit insanlık suçudur, siyasi tutsaklara özgürlük” gibi Türkçe ve Kürtçe yazılı pankartlara el konuldu.

Aramalar sırasında içeride bulunan HDP’li milletvekillerinin görüntü alması ise polislerce kalkanlarla engellendi. Yapılan aramalar ardından HDP üyeleri Sevican Yaşar, Salih Cansever, İsmet Yıldız, Salih Tekin ve Bilal Özgezer gözaltına alındı. Açlık grevi eylemcisi Sevican Yaşar’ın, polislerce darp edilip, ters kelepçelenerek gözaltına alındığı belirtildi.

Gözaltına alınan 5 HDP üyesi, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürlüğü’ne götürüldü. HDP Milletvekili Dersim Dağ il binasında, HDP üyesi 5 kişi ise gözaltında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

HDP’li Dersim Dağ, baskın sonrası twitter hesabından, “Amed il binamız basılarak eylemci arkadaşlar gözaltına alındı. Hiçbir baskı bu direnişi durduramayacak. Başaracağız, Mutlaka Başaracağız” mesajını paylaştı.