Amed'de adalet arayışı: Gencer gözaltında alındı, katledildi

Amed'de insan hakları savunucuları ile kayıp yakınları, adalet arayışlarında bu hafta DEP Üyesi Kerem Gencer'in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ile kayıp yakınları tarafından her hafta gerçekleştirilen “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” oturma eyleminin 441’incisi İHD binasında yapıldı. Eyleme İHD Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici, yakınlarını kaybedenlerin aileleri ve İHD Kayıp Komisyonu üyeler katıldı.

Bilici, her koşulda gerçekleştirdikleri onurlu adalet arayışlarının 441’inci haftasını yaptıklarını belirterek, mücadelelerini sonuna kadar süreceğini vurguladı. Ülkede gerçek demokrasi ve hukuku tesis etmek isteyen herkesin kayıp yakınlarının yanında yer alması gerektiğini ifade eden Bilici, “Kayıp yakınlarını yalnız bırakırsanız, kayıpların akıbetini sormayı bırakırsanız bizler birçok şeyi unutmuş olacağız. Geçmişten bu yana bu coğrafyada katledilen kaybedilen insanları unutturmamamız lazım. Bu bizim insani ve vicdani görevimizdir” diye konuştu.

Bilici, insan hakları savunucuları ve doktorların gözaltına alınmasını hatırlattı. İktidara bu uygulamalardan vazgeçme çağrısında bulunan Bilici, “Bir haftadır gözaltına alınıp tutuklanan insan hakları savunucuları, hekimler Şemsettin Koç ve diğer sağlık emekçilerinin durumunu kabul etmiyoruz, etmemiz mümkün değildir. Bu insanlar bugüne kadar insanları yaşatma idealleriyle yaşamışlardır” dedi.

KEREM GENCER’İN HİKAYESİ

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan tarafından, 16 Ocak 1994 tarihinde gözaltına alınan DEP’li Kerem Gencer’in kaybolma hikayesi okundu. Bitlis merkeze bağlı Vervan (Yolcular) köyünde diyanet görevlisi ve cami imamı olan DEP Üyesi Kerem Gencer’in defalarca özel tim tarafından defalarca gözaltına alındığını bildiren Örhan, Gencer’in 16 Ocak gecesi saat 21.00 sularında evinden alındığını aktardı.

Evinden alındıktan bir gün sonra Sak Köyü yakınlarında arkadan vurulmuş halde cansız bedenine ulaşılan Gencer’in otopsi raporunda işkence edilmiş olduğu ve kafasından tek kurşunla öldürüldüğü tespit edilmişti. Kerem Gencer’in Tatvan Zırhlı Tugay Komutanı Korkmaz Tagma tarafından 1993 yılında PKK’ye üye olmakla suçlandığını hatırlatan Örhan, "Kerem Gencer gözaltına alındığında DEP Bitlis parti üyesiydi. Ailenin tüm girişimlerine rağmen Kerem Gencer’in failleri yargı önüne çıkarılmadı ve yargılanmadı" diye belirtti.