Amed'deki tutsak aileleri: Bugün bize ses vermezseniz...

Açlık grevinde ve ölüm orucundaki tutsakların aileleri, Amed'de direnişlerini sürdürdü. Aileler, kamuoyuna, "Bugün bize ses vermezseniz, yarın kimse size ses vermez” diye seslendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı cezaevlerinde sürdürülen açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine dikkat çekmek amacıyla 1 Mayıs’tan bu yana oturma eylemi başlatan tutsak annelerinin eylemi 13’üncü gününde. Amed'in merkez Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda bir araya gelmek isteyen anneler, bir kez daha Batıkent semtinde polis tarafından engellendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed milletvekilleri Saliha Aydeniz, Remziye Tosun ve Semra Güzel de annelerin eylemine katıldı. Engelleme üzerine anneler polis ablukasında oturma eylemi yapıldı. Anneler sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Direne direne kazanacağız”, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Zindanlarda direnen yoldaşlara bin selam” ve “Hak hukuk adalet zindanlardan gelecek” sloganları attı.

Polis, eylem sırasında zırhlı araçlarla anneleri ablukaya alarak, gazetecileri engelledi. Duruma tepki gösteren HDP Milletvekili Saliha Aydeniz, aracını polis araçlarının yanına park etti. 

Anneler, polis ablukasında Batıkent kavşağından TUAY-DER Amed Şubesi binasına doğru yürüyüşe geçerek, burada basın açıklaması yaptı. 

'BUGÜN BİZE, YARIN SİZE'

Patnos Cezaevi’nde 10 Mayıs’tan bu yana ölüm orucunda olan Şafii Kayhan’ın ablası Sezen Kayhan, kamuoyuna seslenerek, şunları söyledi:

“Canımız, ciğerimiz yanıyor. Evde duramıyoruz. Bu Ramazan ayında sokaklara çıkıyoruz. Kardeşimin bedeni eriyor. Bugün bu tecrit tüm Kürt halkının üzerinde uygulanıyor. Bugün bize acımayan yarın size de acımaz. Bu kadar gündür sokaklardayız, kimse bizi duymuyor mu? Bugün bize ses vermezseniz yarın da kimse size ses vermez. Bugün siz bize sahip çıkmazsanız yarın kimse size sahip çıkmayacak. Biz 'kimse ölmesin' diyoruz, kimse ölmesin. Her gün sokaktayız. Biz çözüm istiyoruz. Bu tecrit halkımızın üzerinden kalksın” diye konuştu. 

LİCE

Lice ilçesinde de tutsak anneleri oturma eylemlerinin 8’inci gününde 15 Temmuz Demokrasi Parkı'nda bir araya geldi. Beyaz tülbentleriyle sloganlar eşliğinde parka gelen anneler, sık sık "Bijî berxwedana zindanan" ve "Leyla Güven onurumuzdur" sloganları attı. 

Eylemde konuşan Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 1 Mart'tan beri açlık grevinde olan Hasan Umut Güzel'in annesi Necla Güzel, “Herkes mücadele etsin. Lice direnişin başlangıcıdır. Lice bu direnişin öncülüğünü yapmalıdır” diye konuştu. 

Güzel, "Herkes elini vicdanına koysun. Kimse rahat değil. Biz çocuklarımızdan mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Zulmün sonu yoktur. Barış istiyoruz. Hiçbir anne ağlamasın diye buradayız" dedi.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde 1 Mart'tan beri açlık grevinde olan Mehmet Şirin Polat'ın annesi Şehnaz Polat ise açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin kritik aşamada olduğunu belirterek, “Öyle bir hale gelmişler ki bizi tanımıyorlar. Öyle zayıflamışlar ki, çok kötü durumdalar ama ben onların mücadelesi ile gurur duruyorum. Çocuklarımız haklı mücadeleleriyle yaşamı savunuyorlar. Barış istemekten başka talebimiz olmaz. Leyla Güven bir anne ve o da ölüm istemiyor. Biz yaşamı savunan insanlarız, özgürlük ve tecridin kaldırılmasından başka talebimiz olmaz” dedi. 

Anneler, polis ablukasında oturma eylemini sürdürdü.