Amed Newrozu'nda ulusal birlik ve kadın özgürlüğü mesajları

Amed Newrozu’nda halkı selamlayan Kürt partileri ve kadın örgütleri, ulusal birlik ve kadın özgürlüğü mesajları verdi.

Görkemli Amed Newrozu’na akın devam ediyor. Diyarbakır Emniyeti’nin tel örgülerle kuşattığı Newroz meydanında, halk engel tanımadı.

Konuşmaların ardından Rap grubu Kejoo, Reqso ve Roni Artin sahne aldı. Şarkılarını depremde yaşamını yitirenlere atfeden rap grubunun seslendirdiği şarkılar, Newroz meydanında coşkuyu yükseltti.

Kurdistani İttifak Çalışması’nda yer alan partiler, Kurdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Devrimci Demokrat Kürt Derneği’nden (DDKD) Halim İpek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Birleşik Kürt Kadın Platformu’ndan Nesrin Askar, sahneden Amed Newroz meydanını selamlayarak, ulusal birlik mesajı verdi.

 'HALK 14 MAYIS'TA CEZALARINI VERECEK'

PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, meydanı dolduranların Newroz’unu kutlayarak, “Tarihi bir dönemden geçiyoruz. Amed’in, Kurdistan’ın dört parçasında Newroz heyecanını alanlara taşıyanlara, Amed’den selam olsun. Newroz kutlu olsun. Bir taraftan hüznümüz var. Newroz coşkusunu yaşarken, bu hüznü de yaşıyoruz. Elbette Türkiye’de hiçbir olumsuzluğun siyasi sorumluluğu ortaya çıkmıyor. Depremin sorumluluğu da siyasette ortaya çıkmadı. Onlar sorunu üstlenmeyip onurlu bir duruş sergilememişse, bu halk 14 Mayıs’ta onlara bunun cezasını verecek. Biz 2023 Newrozu’nu yaşarken, bu ülkenin yıllardır tekçi, baskıcı, yasakçı, yolsullukçu politikaları, tüm hızıyla devam etmekte. Biz bunlara Amed meydanından sesleniyoruz. Birlikte yaşamı inşa edeceğiz. Biz tekçiliği değil çoğulculuğu, kucaklayan, yaşatan bir gelecek istiyoruz. Amed meydanından bunun olacağını, bunun mücadelesini vereceğimizi, bütün dünyanın huzurunda vaat ediyoruz. Bugün, cezaevlerinde hukuksuzluklarla karşı karşıya kalanlar, yıllardır uygulanan tecrit politikaları, siyasi arenada kayyım politikalarını yıllardır sürdüren, herkese parmak sallayan, toplumu kutuplaştıran siyasete biz Amed meydanından sesleniyoruz, artık durmuyoruz” ifadelerini kullandı.

'KÜRTLER ONURLU YAŞAMDAN YANA'

Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarına değinen Kamaç, “Yıllardır, yüz yıllardır, Ortadoğu’nun bağrında, 60 milyon insanın inkarına dayalı Kürt sorunu yaşanıyor. Biz Kürt sorunu var derken, onlar şunu anladılar. Kürtler bitince sorunu çözeceklerini anladılar. Kürt sorunu siz ‘Kürtler yoktur’ dediğinizde Kürtler ortadan kalkmıyor. Kürt sorunu bir statü sorunudur. Kürtler artık onurlu bir yaşam istiyor. Kürtler, bu toprakların asli sahibidir. Kürtler, bu devletin gerçek ortaklarıdır. Siz sadece Kürtler vardır diyerek, Kürt sorunu çözmüş olmuyorsunuz. Yıllar öncesinde Kürt sorununu ben çözerim diyenler, bugün Kürt sorunu yoktur diyerek, aslında kendilerinin olmadığını gösterdi. Burada yıllarca süre gelen, Ehmedê Xanî’nin, Seyit Rıza’nın hayali olan, Kürt birliğini sağlama noktasında siyasi partilerimizle, sivil toplumla, en çok da halkımızla birlikte oluşturduğumuz ulusal ittifak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ittifakın gelecekte büyüyerek devam etmesi en büyük ihtiyaç olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.  
Kamaç, son olarak şunları söyledi: “Yıllardır AKP-MHP iktidarına bir şekilde destek veren bu coğrafyanın Müslüman insanları, kardeşlerimiz, tarihi sorumluluk size düşüyor. Bu süreçten sonra sizin bu zülme, bu tekçiliğe dur demeniz gerekiyor. Sizleri, Kürtlerin özgürlük mücadelesinin yanında görmek istiyoruz.”

ABDULLAH ÖCALAN SELAMLANDI

TJA aktivisti Gülistan Sönük, kadınların ve annelerin Newroz’unu kutlayarak, “‘Jin jiyan azadî felsefesinin sahibi Sayın Öcalan’ın Nerwozu’nu kutluyoruz. Yasaklara karşı bedenini ateşe veren Semaların Newrozu’nu kutluyoruz. Binlerce yıldır erkek egemen sisteme karşı bu topraklarda mücadele ediyoruz. Bu zihniyete karşı Kürtler, halklar, ‘Jin jiyan azadî’ paragidmasıyla mücadele ediyor. Yasaklarla, katliamlarla, ölümlerle kadın devrimini engellemeye çalışanlar iyi bilsin ki bu devrim başarıya ulaşacaktır” diye konuştu.

'KÜRT KADININI HEDEF ALANLAR BAŞARAMAYACAK'

Mereş merkezli depremlerde erkek egemen zihniyetinin kadınları enkaz altında bıraktığını söyleyen Sönük, “Ancak kadın dayanışması kadınları kurtardı. Kirli savaş politikalarıyla Kürt kadını şahsında kadınları iradesiz bırakmaya çalışanlar iyi bilsin ki amaçlarına ulaşamayacaklar. Tecridi yönetim haline getirmeye çalışanlar, bu meydana baksın. Nasıl ki bu meydan bu ablukayı kabul etmediyse, tecridi de kabul etmeyecek, tanımayacak ve kıracaktır. 1982’de faşizm, ırkçılık, cinsiyetçilik üç kibrit çöpüyle yıkıldıysa, bugün de sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada erkek egemen sistem yıkılacaktır. Faşizm, ‘Jin jiyan azadî’ felsefesiyle yıkılacaktır” dedi.