Amed ve Cizre'den mesaj: Kadın direnişi büyüyecek!

Kadınlar, Amed ve Cizre'de bir araya gelerek, erkek-devlet şiddetine karşı direniş mesajları verdi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Amed bileşenleri, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında, Bağlar ilçesinin Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. Eyleme TJA Aktivisti Ayla Akat Ata, HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, HDP Kadın Meclisi üyesi kadınlar, Amed Barış Anneleri ile çok sayıda kadın katıldı. Savaşın ve şiddetin erkek devlet zihniyetinin uygulamalarıyla meşrulaştırıldığına dikkat çeken kadınlar, bu politikalara karşı kadınların mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.

Kadınlar, "Kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz" ve “Yaşamak ve yaşatmak için kalktık, kalkıştık, geliyoruz" pankartı açarken, Kürtçe ve Türkçe yazılı olan "Kadın yaşam özgürlük", "Susma sokakta tecavüz var", "Kadın soykırımını durduracağız", "Erkek devlet şiddetine hayır diyoruz", "Eril yasaların düş peşine" ve "Erkek devlet şiddetinin düş peşine” dövizleri ile karanfiller taşıdı. Kadınlar, zılgıtlar eşliğinde “Jin jiyan azadî” sloganları yaktıkları mumlarla erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınları andı.

'ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARIYLA CİNSİYETÇİLİK...'

Kadınlar adına açıklamada bulunan HDP Amed İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin, 25 Kasım’ın kadın mücadelesi için önemli bir gün olduğunu hatırlatarak, “Rozalar'ın başlattığı, Saralar'ın ve Nudemler'in yükselttiği kadın özgürlük mücadelesini faşizme karşı inançla ve dirençle bu 25 Kasım’da da yükseltmeye devam edeceğiz” dedi. Devletin özel savaş politikalarını toplum üzerinde hâkim kılmaya çalıştığını aktaran Tekin, cinsiyetçiliği meşrulaştıran söylemlerle kadına dönük saldırıların derinleştiğine ve bu söylemlerin özel savaş politikalarıyla bağlantılı olduğuna dikkat çekti.

Artan cinsel istismar, şiddet ve cinsel saldırılara değinen Tekin, “Erkek egemen söylemleriyle cinsiyetçi söylemleri derinleştiren, meşrulaştıran AKP hükümeti bu söylemlerle kadın katliamlarından sorumludur” diye konuştu. Tekin, kadınların bu şiddet ve erkek devlet politikalarına karşı mücadeleyi yükselteceklerinin altını çizerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizler kadınlar, ana dilimize, kültürümüze, cinsiyetçiliğe karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Bizler öz savunma hakkımızı savunmaya devam edeceğiz. Bizler ülkeyi OHAL esareti altında tekleştirmeye çalışan faşizan politikalara karşı sesimizi yükselteceğiz. Bizler erkek devlet şiddetine karşı bedenimize, kimliğimize, emeğimize, yaşamımıza sahip çıkıyor ve direnişi büyütüyoruz.”

'DEVLET CİNAYETİ VE ŞİDDETİ PEKİŞTİRİYOR!'

Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp ise, 2017 yılında kadınlara yönelik şiddet ve cinsel saldırıların artmasının yanı sıra, yüzlerce çocuğunda anneleriyle birlikte cezaevlerinde hapsedilmesine dikkat çekerek, kadınlarla ilgili yayınlanan raporları da hatırlattı. Çatışma ortamında kadına ve çocuklara yönelik hak ihlallerinin arttığını belirten Yiğitalp, şöyle devam etti: “Biz bu kadar şiddete maruz bırakılırken, bu ülkeyi yönetenler insanları çocuk sayısı üzerinden değerlendiriyor. Siz kadını çocuk doğuran bir makine olarak görürseniz, bu cinayetlerin sorumlususunuz. Çünkü diliniz şiddet, nefret ve cinayeti pekiştiriyor.”

Yiğitalp, savaşlarda en çok acı çekenlerin kadınlar olduğuna ve yaşanan savaşların eril zihniyetin savaşı olduğunu ifade ederek, “Biz kadınlar olarak bu kadar ağır saldırılara rağmen bu kadar cinsiyetçi, ırkçı ve tekçi zihniyete rağmen halen ve halen şunu söylüyoruz. Çözüm ve müzakere için geç kalmış değiliz. Savaşın olduğu yerde kadın cinayetleri vardır. Savaşın olduğu yerde çocuklara yönelik tecavüz vardır. Savaşın olduğu yerde istismar vardır. Savaşın olduğu yerde hukuk olmaz. Sadece şiddet olur. Şiddetin olduğu yerde de insanlar birbirini duymaz, anlamaz ve birbirini görmez” diye konuştu.

'ÖZ GÜCÜMÜZÜN FARKINDA OLALIM'

Yapılan açıklamaların ardından Yiğitalp, yaşamını yitiren kadınların hikâyelerin yazılı olduğu kısa notları okudu. Hikâyelerinin okunmasının ardından kadınlar olarak mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Yiğitalp, “Biz kadınlar sokaklar başta olmak üzere her yerde direneceğiz. Bu hayat bizim, bu karar bizim. Kimse bizim adımıza karar veremez. Yeter ki öz gücümüzün farkında olalım” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kadınlar zılgıtlar ve şarkılar eşliğinde beş dakikalık oturma eylemi ardından eylemi sloganlarla sonlandırdı.

KADINLAR CİZRE'DEN DE SESLENDİ

HDP Şırnak Kadın Meclisi öncülüğünde, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Cizre İlçe Örgütü binasının önünde açıklama yaptı. Eyleme HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, HDP Şırnak Eşbaşkanı Zeynep Unat’ın yanı sıra DBP ve HDP il, ilçe örgütünün kadın yöneticileri katıldı.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan HDP Silopi Eşbaşkanı Fatma Gündüz, toplumsal yaşamının her alanında kadınların erkek-egemen şiddetine maruz kaldığını ifade etti. Ekim ayında 40 kadının öldürüldüğü, 32 çocuğun istismara uğradığı ve 25 kadının da cinsel saldırıya maruz kaldığını hatırlatan Gündüz, erkek egemen anlayışı derinleştiren, söylemleriyle yücelten AKP'nin bunlardan sorumlu olduğunu vurguladı.

OHAL ile birlikte onlarca kadın derneği, merkezi ve sığınma evlerinin kapatıldığını belirten Gündüz, "Ülkeyi, OHAL esareti altında tekleştirmeye çalışan faşizan politikalara karşı sesimizi yükselteceğiz" diye konuştu. Toplumun kesimine çağrıda bulunan Gündüz, "Yaşamın her alanında kadına yönelik saldırılara karşı mücadeleyi yükseltelim, erkek-devlet faşizmini durduralım" dedi.

Açıklama, "Jin jîyan azadî" sloganıyla son buldu.