AP'de Feylî Kürtler Konferansı

Avrupa Parlamentosu’nda Feylî Kürt konferansı gerçekleşti. Konferansta Feylî Kürtlerin tanınması ve HDP'lilerin serbest bırakılması istendi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 2’nci Feylî Kürtleri Konferansı gerçekleşti. Güney Kürdistan ve Avrupa ülkelerinden birçok kişinin katıldığı konferansta Feylî Kürtlerin sorunları tartışıldı. Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarından statülerinin kabul edilmesi için girişimlerde bulunması da istendi.

KNK Üyesi Zeynep Murad Sahrab’ın açılış konuşmasını yaptığı konferansta konuşan AP üyeleri Josef Weidenholzer ile Julie Ward, birer konuşma yaparak, "Ortadoğu’da Feylî Kürtlerin bir statüye kavuşması gerekiyor” vurgusunda bulundular.

‘KÜLTÜRLERİ YOK EDİLMİŞ’

Viyana Üniversitesi'nden Dr. Thomas Schmidinger, burada yaptığı konuşmada, Feylî Kürtlerin tarihine ve yaşadıklarına dikkat çekti. Dr. Schmidinge konuşmasını şöyle sürdürdü: "Feylî Kürtlerin yaşadıkları yerler, katliamlara uğramış, yok olma ile karşı karşıyadır. Saddam Hüseyin bu katliamların en vahşisini gerçekleştirmiştir. Dilleri yok, inanç olarak da baskı altındalar. Ancak maalesef bugün onlar hakkında yazılı bir kaynaklar bulunmuyor. Burada çağrım; Feylî Kürtler hakkında daha çok İngilizce ve batılı dillerde materyaller yazılmalı.”

‘SOYKIRIM TANINMALI’

Prosses Başkanı Ala Jawad Hamed Al-Saedi ise konuşmasında tarihte Irak devletinin Feylî Kürtlere yönelik yaptığı katliamları hatırlatarak, “Bugün de bu katliamlar farklı bir şekilde devam ediyor. Bu katliamlar gerek Feylî Kürtlere gerek ise Êzidî Kürtlere yönelik yapılmaktadır. Feylî Kürtlere yönelik büyük soykırım yapıldı. Bu soykırımda binlerce Feylî Kürtler katledildi. Başta uluslararası parlamentosu olmak üzere bu soykırımlar tanınmalıdır” dedi.

‘MAĞDURLARA TAZMİNAT VERİLMELİ’

Iraklı Parlamenter Dr. Rezan Dler Mustafa da Saddam Hüseyin’in Feylî Kürtlere yönelik soykırım uyguladığını belirterek, şunları söyledi: "Binlerce kişi katledildi ve kaybettirildi. Bunların akıbeti hakkında bilgi istiyoruz. Irak devleti bunu tanımalı ve mağdur ailelere tazminat vermeli. Irak ve İran da Feylî Kürtleri tanınmıyor. Onun için Avrupa Parlamentosu ve uluslararası kurumlar Feylî Kürtlerin statüsünü tanımalı. Ve bir garantiye sahip olması için girişimlerde bulunmalı."

Konferansın tartışma bölümünde ise Güney Kürdistan hükümetine eleştiriler yapıldı. İran ve Irak devletlerinin Feylî Kürtlere yönelik politikalarının devamının Güney Kürdistan’da da sürdüğü vurgusu yapıldı.

HDP'LİLER İÇİN GİRİŞİM ÇAĞRISI

Öte yandan konferansta bileşenler, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin serbest bırakılması için AP'yi girişimde bulunmaya çağırdı.