Arama noktası işkence noktasına döndü

Hakkari-Van ve Gever üçgeninde bulunan Yeniköprü arama noktası işkence noktasına döndü. Aralarında hasta, hamile ve yaşlıların da bulunduğu yüzlerce kişi saatlerce arama noktasında bekletiliyor.

Hakkari- Van ve Gever üçgeninde bulunan Yeniköprü arama noktasında halk ile askerle arasında her gün gerginlik çıkıyor. Birçok araç sahibi yapılan zulme tepki olarak, arama noktasında araçlarını askerlerin aramasına izin vermeyerek geçiyor. Van-Hakkari arasındaki yolda oluşturulan arama noktaları eziyete dönüyor. İşkence yolunda yolcular saatlerce arama noktalarında beklemek zorunda kalıyor. Her arama noktasında kilometrelerce araç kuyruğu oluşuyor.

Van-Hakkari arasındaki 3 saatlik ulaşım, 10 saate kadar çıkıyor. Yollardaki keyfi uygulama nedeniyle kadın, çocuk, hasta ve yaşlıların saatlerce beklemesi tepkilere neden oluyor. Eziyete dönüşen yolculuk nedeniyle yurttaşlar tepki gösterdi. Yüzlerce araç Yeniköprü arama noktasında korna çalarak tepki gösterirken, arama noktasındaki askerler ile halk arasında gerginlik çıktı.

HAKKARİ’DE OHAL KOŞULLARINI AŞAN UYGULAMALAR YAŞANIYOR

Türkiye’de OHAL fiili olarak kaldırılmasına rağmen, başta Hakkari olmak üzere tüm bölge illerinde OHAL koşullarını aşan uygulamalar yaşanıyor. AKP’nin Kürdistan'da keyfi olarak uygulamaya koyduğu sıkıyönetim ile birlikte bölge insanının seyahat etme hakkı gasp ediliyor. Evrensel hukuk ve Türk Anayasası'nda yurttaşım, "Seyahat Etme Hakkı" OHAL ile birlikte ortadan kaldırılmış durumda.

Türk devletinin, "Güvenlik tedbirleri" adı altında oluşturulan arama noktaları nedeniyle insanların şehirlerarası ulaşımı eziyete dönüştü. Özellikle Van’ın çıkışında kurulan yeni arama noktaları Kurubaş, Hoşap, Bebleşin ve Başkale; Van-Hakkari-Gever arasındaki Yeniköprü ile Hakkari şehir girişinde bulunan Depin polis noktasında uzun araç kuyrukları oluşuyor. Arama noktalarda yaşanan tartışmalar nedeniyle bazen yurttaşlar gözaltına bile alınıyor.

'DEVLETE KARŞI SABRIMIZ KALMADI'

Van-Hakkari arasında yolcu taşımacılığı yapan ve güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir yurttaş, Hakkari halkının devlete karşı sabrının artık kalmadığını söyledi. Yasada ve kanunlarda olmayan keyfi uygulamaların gün gittikçe arttığını ifade eden bir kişi ANF'ye şunları dile getirdi: "AKP ve Türk devleti, Hakkari halkına büyük düşmanlık besliyor. Bu düşmanlığını her koşulda halka karşı sergiliyor. Bunun en bariz şekli ise, seyahat hakkımızı engellediği gibi, bize ve halkımıza işkencelere varan uygulamalarıdır.

Van-Hakkari Karayolu'nda her gün bu işkenceyi çekiyoruz. Bu işkence yolu, dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Yolcularımız saatlerce arama noktalarında bekletiliyor. Yolcularımız arasında hasta, hamile, yaşlı ve bebekler bulunuyor. Türk devletin bu uygulaması insan hakları ihlalidir. Devletin bize olan kini ve faşist uygulamaları boşunadır. Kürt halkı ne sizden ne de uygulamalarınızdan korkmaz. Bu faşist uygulamalarla bizlere değil, onlara kaybedecektir."

‘DEVLET, KÜRTLERE SADECE ZULÜM YAPIYOR’

Van-Hakkari arasında yolculuk yapan 70 yaşındaki bir kişi ise, devletin uygulamalarına tepki göstererek şöyle konuştu: "Bunların Kürtlere yaptığı sadece zulümdür. Bir devlet, bugüne kadar zulümle ayakta kalamadı. Bunlarda bizlere yaptığı zulümle sadece kendi yıkılışlarını hızlandırıyorlar. Van-Hakkari yolu 3 saatlik yol olmasına rağmen, 8 saattir Yeniköprü’de bekletiliyoruz. Yaşlı halimle onların zulmüne uğruyorum. Bir gün mutlaka bunun hesabı sorulacaktır."